Share |

Proč nosit pašmínu z pravého kašmíru a ne umělou napodobeninu?

foto felipe.cz

Máme rádi pravé věci a ušlechtilé materiály. Obdivujeme ruční, malosériovou výrobu. A víme, že přírodní materiál má často vlastnosti, které ty umělé ještě neumějí napodobit, ani přes veškerý pokrok techniky.

 

Proto máme v oblibě vlnu, hedvábí a kašmír. Ušlechtilé materiály, které ještě člověk  nedokázal plně nahradit, a kromě toho jsou krásné. Když nám internetový obchod s výrobky z kašmíru a dalších přirodních materiálů nabídl jednu ze svých pašmín na vyzkoušení, nešlo odmítnout.

 

Nejdřív trošku teorie...

 

Co je pašmína

Je to jeden z druhů kašmíru. Co že je kašmír? Jemné, luxusní vlákno. Získává se ze srsti tibetských koz. Jelikož obvyklým výrobkem z pašmíny je široký, tenký šál, říká se tak přeneseně i šálům podobného tvaru, ale vyrobeným z jiných materiálů. Není ale šance, že pašmína od  stánku za 200 korun bude vlastnostmi byť i jen podobná originálu.

Kašmír

Vypadá podobně vlna, ale není z ovcí, nýbrž vždy z koz. Konkrétně horských - z Mongolska, zmíněného Tibetu a dalších krajů; jedná se o několik plemen adaptovaných na velký chlad, proto jejich srst tak hřeje.

Oproti vlně je hřejivější a méně elastický. Kašmír je drahý, choulostivý a krásný, získává se pracným vyčesáváním. Podobně jako pašmína slouží často pro výrobu širokých a dlouhých tenkých šálů a podobně jako pašmína se pro tento účel někdy kombinuje s hedvábím, které dodá pevnost a lesk.

 

Vyzkoušeno

Pokud máte zkušenosti s nějakým kašmírovým svetrem, šálem nebo třeba s ponožkami (ano, to je ultra rozmařilost a luxus:), už tušíte, že pořídit si příjemný šál z kašmíru je dobrý nápad. Šál, který přijel od felipe.cz, je z Nepálu, ručně vyrobený a velejemný: Sice má na délku dva metry a šířku desítky centimetrů, ale smotaný v kabelce tvoří malý balíček. Dá se nosit jako přehoz přes ramena i jako šál, který lze svinout a svázat na tisíc způsobů. Nošení v rozovlněném i svinutějším tvaru se osvědčilo - hřeje, netíží, je hezký. Už zdálky je vidět, že je to pěkný materiál. A je docela možné, že tu bude, až my tu nebudem. Doporučujeme. 

 

www.felipe.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.