Share |

Filozofie bot na celý život

Boty nemusí být jen sériové vyráběný šmejd. Přinášíme vám rozhovor s Radkem Zachariášem, který ručně šije exkluzivní boty. 
 Z interview pochopíte, proč nemá smysl kupovat si laciné věci, a proč je dobrý nápad investovat do kvalitních výrobků, které vám vydrží celý život. A to nepřeháníme!

 
Šijete boty na míru. V ČR takových firem moc není - bylo těžké rozjet to? 
Na začátku jsem měl štěstí, že jsem potkal velmi dobrého zákazníka, který se mnou měl trpělivost a přimhouřil oko nad drobnými nedostatky. Díky tomu jsem se mohl vypracovat a překonat počáteční nezdary. Zanedlouho se objevili další spokojení zákazníci a díky jejich doporučování jsem se začal pomalu rozjíždět...
Máte vůbec konkurenty, nebo jste jediný široko daleko?
V České republice jsme jediní, kdo se věnuje výhradně zakázkové výrobě luxusních ručně šitých bot na míru. Je zde ještě několik firem, které ale zhotovují i jiné druhy obuvi, například ortopedickou, historickou, divadelní a podobně...

Psává se o vás v módních časopisech. Pomáhají vám takové věci získat zakázky, nebo máte spíš stálou klientelu, která se o vás dověděla jinak?
Je dobré informovat širokou veřejnost, protože spousta lidí už ani neví, že ještě existují nějací ševci. Občas se stane, že se díky nějakému článku ozve nový zákazník, ale většina přichází na osobní doporučení.

Poslední dobou je o vás slyšet v rámci spolupráce s firmou Lawart, oč jde? Je to fúzi či něco jiného?
Podobně jako já i pan Erik Martin Lawart (mohli jste ho vidět v reklamě na alkohol, pozn. red.) začínal budovat svou živnost postupně od nelehkých začátků a řešil spoustu problémů, které toto řemeslo přináší. Dozvěděli jsme se o sobě a po nějaké době jsme dospěli k názoru, že se nám bude lépe dařit, když budeme pracovat společně. Časem se ukázalo, že to bylo správné rozhodnutí.

Ušít botu trvá desítky hodin, jak dlouhá je cesta běžné polobotky od fáze objednávky do chvíle, kdy se dá botka obout? Je třeba ji zkoušet během výroby?
Odpověď na tyto otázky by vydala skoro na knihu, takže není možné odpovědět stručně. Myslím, že všichni kdo se zajímají o podrobnosti, naleznou veškeré informace na našich stránkách (www.zacharias-lawart.cz) i na stránkách ostatních ševců.

Šijete výhradně z kůží, nebo užíváte i jiné materiály?
Ano, ručně šité luxusní boty se z koženky nezhotovují...

Kdo byl vašimi vzory?
Inspirujeme se u prvotřídních zahraničních ševců, ale konkrétní vzory nemáme. Nejlepší světové firmy už pracují po několik generací a my teprve začínáme...

Existují nějaké veletrhy a podobné akce, kam byste jezdil?
Ano existují, ale pro nás jsou zajímavé pouze veletrhy materiálů, například Lineapelle v Itálii.

Měl na vás vliv i Salvatore Ferragamo? Slavná je jeho spolupráce s
hollywoodskými herci a fotky, kdy jsou na podlaze hromady "kopyt" podle nohou slavných herců. Máte také taková kopyta svých zákazníků?

Na začátku byl možná švec, který pracoval podobně jako my, ale dnes je to velká firma, kterou živí hlavně masová sériová tovární výroba. Takové továrny mají speciální stroje na každou výrobní operaci a podíl ruční práce je minimální. Snaží se ovšem přesvědčit zákazníky, že zhotovují tu nejkvalitnější "ručně šitou" obuv. Dnes je možné získat jistotu jedině tak, že se přesvědčíte na vlastní oči. V naší dílně může každý zákazník vidět, jak vznikají opravdu ručně šité boty...
Pokud se šijí boty na zakázku a opravdu na míru, pak každý zákazník musí mít svá vlastní kopyta, která jsou zhotovena také na míru. Dokonce nestačí mít pouze jeden pár takových kopyt, protože to by znamenalo, že by zákazník nosil všechny boty stejného tvaru. Kopyto totiž také určuje tvar špičky...

Žijete v malé vesnici, není to na překážku vašemu obchodu?
Má to výhodu v tom, že máme klid na práci. Někteří zákazníci nás rádi navštěvují v dílně, ale za ostatními dojíždíme a tím jim šetříme čas. 

Předpokládám, že se alespoň okrajově zajímáte i o další zakázkovou výrobu, krejčovství a podobně? Je to pro vás případně inspirující?
Ano, sledujeme i další živnostníky, kteří poskytují služby stejné klientele jako my. 

Díky tomu, že šijete na zakázku, stojí vaše výrobky výrazně víc než sériově vyráběné boty z velkovýroby. Setkáváte se s názory, že je to drahé, a jak jim čelíte?
My porovnáváme svoji práci se srovnatelnou prací předních světových ševců a naše ceny bychom měli rádi na odpovídající úrovni. Názor, že jsou naše boty drahé, může mít pouze neinformovaný člověk, který neví, kolik stojí ruční práce ve světě. Naši zákazníci jsou většinou s cenou zakázkových bot v zahraničí dobře obeznámeni...

Vaší vlajkovou lodi jsou pánské boty klasických tvarů, máte ale mezi zákaznicemi i ženy?
Zakázková výroba vyžaduje od zákaznice značnou dávku trpělivosti, protože než se dočká nového páru bot, uběhne několik měsíců. Navíc je potřeba velká míra představivosti, protože musíme zkoušet zkušební boty, které nejsou hezké, nevypadají ještě tak, jak budou vypadat ty hotové. Dámské boty jsou dokonce pracnější než pánské, a proto jsou i dražší. Přesto máme také své zákaznice, ale jejich počet je omezen naší výrobní kapacitou.

Když si u vás nechá člověk ušít obuv, s jak dlouhou životností může počítat?
Jak se o boty nejlépe starat, aby vydržely?

Při výrobě používáme ty nejkvalitnější materiály a výrobní technologie, které zaručují mimořádně dlouhou životnost. Tyto výrobní postupy byly vymyšleny generacemi našich předků tak, aby umožňovaly obuv opakovaně opravovat a udržovat v perfektním stavu. Důležité je nenosit jedny boty několik dní. Kůže, ze které je zhotovena podšívka uvnitř boty, nasaje během dne značné množství vlhkosti, potu. Aby si zachovala své vlastnosti a zabránilo se vzniku plísní, je třeba tuto vlhkost nechat přirozeně, pomalu vyschnout. Během tohoto procesu musí být v botě zasunut dřevěný napínák, který udržuje správný tvar boty. Po vyschnutí se boty nakrémují kvalitním krémem a vyleští.
Máte nějaké plány na expanzi?
Plány samozřejmě máme, ale tahle živnost je takový běh na dlouhou trať. Takže změny jsou pomalé, ale daří se nám naše sny postupně realizovat.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.