Share |

Proč je super jet na Kanáry, díl první

foto autorka

Kanárské ostrovy jsou ohromně příjemné místo pro úžasně široké spektrum lidí. Protišedi tam strávilo tři prosluněné týdny a nese vám čerstvé zážitky, informace a tipy přímo z místa. V tomto dílu najdete obecná doporučení, v druhém pak konkrétní tipy na hlavní město.
 
Kanáry obklopuje Atlantický oceán a když se na něj tak díváte, máte skutečně pocit, že je to oceán a ne nějaké moříčko. Je tu malý klimatický ráj, teploty se pohybují i v únoru kolem 20, i když můžete mít smůlu a chytit chladnější vlnu. Služby a ceny tu jsou na úrovni Evropy a je skvělé, že díky tomu, že jsou Kanáry španělské, platí například evropský roaming - takže za volání a data neplatíte víc než u nás.
Naopak vegetace je velice exotická. Budete tu nacházet obří rostliny neznámých jmen, divoce kvetoucí stromy, sytě zbarvené ovoce, impozantní kaktusy velikosti taburetů a samozřejmě roztodivné, nádherné palmy. Nebuďte překvapeni, když uvidíte pracovnici městských služeb velikým uschlým palmovým listem zametat chodník, palma je i užitečná, ne pouze krásná.
Kromě rostlinstva na vás čekají ryby a podmořští živočiši v moři a s trochou štěstí zahlédnete exotické ptactvo. Pokud ty mořské dary rádi jíte, tady se vyřádíte, a taková paella na plážové promenádě s výhledem na západ slunce, to je zážitek na dlouho.
 
Na Kanárech je bezva, že si je mohou užít důchodci i sportovci a všechno mezi tím. V Las Palmas na hlavním ostrově Gran Canaria potkáte na půvabné městské pláži běžce, surfaře i potápěče, lidi cvičící taj či, maminky s dětmi (proč je tu tolik dvojčat?), ale taky šinoucí se německé babičky a Svena s Ollem na vozíku. Možná bude třímat doutník, tady se kouří víc a náruživěji než u nás a část turistů podezřívám, že si sem zkrátka jezdí nerušeně zakouřit.
Je to tu dosti španělské, ale se zábavnými odchylkami. Mnoho názvů a pojmenování vzniká zdvojováním - autobus je guagua, zmrzlinárny mají názvy jalo llaollao nebo liky liky. Nakupuje se s taškami na kolečkách, i když jste zdravý chlap. Hodně se nosí červená barva a místní na sebe velmi dbají, i staří lidé jsou vždy upravení, ostříhaní a dobře obutí.
 
Můžete tu zlepšovat svou kondici, i prostě vysedávat v kavárnách. Nabízí se taky cestování po okolí (botanická zahrada s exotickou vegetací) či výlety na další z ostrovů. Za zmínku stojí nepočetné, ale nádherné historické poklady - budovy v koloniálním stylu, expozice předmětů souvisejících s mořeplavectvím i galerie věnovaná modernímu umění jsou okouzlující. Historická pevnost, na které je hodně vidět, že byla fakt důležitá v boji, je domovem pro stálou expozici železných soch věhlasného Martina Chirína. Kanáry jsou jako destinace populární už odedávna, ale poslední roky jsou i dost oblíbené jako místo na dlouhodobé žití. Hodně lidí se sem poslední dobou stěhuje, případně jezdí na mnoho týdnů až měsíce, typicky v době, kdy je v Evropě chladno.
Je to logické. Míst, která nabízejí exotiku, moře a teplo, je hodně, ale Kanáry jsou nejsnáze dosažitelné a také nejkomfortnější. Letadlem jste tam za několik hodin a za 6000 korun, se štěstím i za méně. Domluvíte se běžnými světovými jazyky, dostanete zdvořilost a služby, jaké čekáte ve Španělsku, i když jste geograficky mnohem blíž Africe. Nepotřebujete moskytiéry, očkování ani zvláštní opatření - prostě tam vyrazíte a zjistíte, že to opěvování “ostrovů věčného jara” má leccos do sebe. Protišedi Kanáry doporučuje a v příštím dílu vám přinese pár konkrétních tipů z Gran Canarie.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.