Share |

Příliš mladí na lázně? To tedy nejste! Díl druhý: jak si to nejlépe užít

Římské lázně (hotel Nové lázně) foto JK

Minule jsme vám vysvětlili, že jet do lázní je skvělý relax a přírodní léčba vám pomůže. Teď vám poradíme, jak si to všecko užijete.
 
JAK SI UŽÍT LÁZNĚ
 
Potřebujete vhodně bydlet, jíst a chytře se oblékat. Hlavní je dokázat se zpomalit a užít si to! Naše tipy:
 
Jak si vybrat vhodný lázeňský hotel 
Preference se různí, ale z našich zkušeností je fajn, když
- Máte přímo v budově bazén 
- Procedury jsou v budově. Lepší podniky dělají to, že různými koridory propojují váce lázeňských budov, abyste ani ve fujavici nemuseli opustit župan či tričko.
- Důležité je, aby slušně vařili. Standard je výběr z 3-5 jídel a salátový bar, některá jídla bývají formou švédského stolu. Jukněte se na hodnocení na webech s hotely, pozor aby nebyla 10 let stará.
Všechna lázeňská města jsou malá, takže řešit vzdálenost od centra nemá smysl.
 
Co tu dělat
Protišedi má prochozené hlavně Mariánské Lázně, proto vám poradí, co v nich. Většina českých lázní je ovšem někde v přírodě, proto neuděláte chybu, když se vybavíte podobně.
 
Hlavní věc v Mariánkách je příroda. Přírodu budete pít, budete se v ní koupat a budete se v ní procházet. Vemte si sportovní či rovnou turistické boty a nebudete se nudit - zdejší lesy jsou hluboké, ale vhodně značené, obsahují veverky, lišejníky, lišky, vývěry léčivých vod a přírodní dětské hřiště. Poblíž je pohádková tajga Kladská - cestička se vine mezi černými slatinami a stepní trávou.
Místní sjezdovka je v zimě pro lyžaře a v létě se sjíždí na terénních koloběžkách.
Existenci jevů jako je park se zmenšeninami známých hradů či fontána "zpívající" známé melodie můžete následujících 60 let zdárně ignorovat.
 
Tipy na akce na každý měsíc až do konce roku:
Duben
Pálení čarodějnic s opékáním buřtů
Květen
Vítání ptačího zpěvu (včetně odchytu ptactva)
Červen
Rozhledny v pohybu: Hamelika třikrát jinak
Červenec
Projekce filmů pod širým nebem
Srpen
Chopinův festival
Září
Výstava hub
Říjen
Goethův podzim (literární festival)
Listopad
Snow Film Fest (filmy o extrémním lyžování a snowboardingu)
Prosinec
Vánoční trh
 
Gastronomie
Nalijme si čistého vína, pokud jste zvyklí na vyšší pražskou, či nedejbože zahraniční gastronomii, tak... tak na ni radši zapomeňte. Je kumšt sehnat tu i slušnou kávu, natož jídlo. I ve čtyřhvězdičkových hotelích se setkáte s jídlem a la školní jídelna, o čemkoli exotickém si nechte jen zdát.
Dobrou gastronomií disponuje pětihvězdičkový hotel Cenrální lázně (zdejší lobby bar je jediné místo, kde jsme našli kávu aspoň na úrovni běžné vinohradské kavárny. Stála ostatně zhruba stejně, tak si ji dopřejte). Nejvyhlášenějším podnikem ve městě je středomořská restaurace Medité, která je zhruba na úrovni běžného pražského podniku - tady se najíte slušně, obsluha se mračí, ujde to, ale nic extra. 
Na pohled nenápadný a celkovým stylem ze všech nejsympatičtější podnik je City Café uprostřed Hlavní třídy, což je netypická kombinace kavárny a rybí restaurace. Dá se tu najíst bez otřesu. Dostanete tu také výběr sypaných čajů. Doporučujeme rybí polívku. A pokud tu bude plno, snad se ještě dá doporučit varianta dát si palačinku v café Dominik (kafe nedoporučujeme).  
Nakupovat si potraviny v místě vyžaduje výpravu do místní nákupní zóny - Kaufland a další obvyklí podezřelí mají slušné ovoce a zeleninu i další potraviny, na Hlavní jsou potraviny jen jedny, připomínají skanzen a zavírají v pět odpoledne.
 
Noční život
Není.
 
Co na sebe
V lázních se člověk neustále svléká a zas obléká, tak si vemte něco, co ze sebe i na sebe dostanete bez komplikací. Bude od vás hezké, když to nebudou tepláky z tržnice, vzadu vytahané do tvaru, jemuž moje nebožka maminka říkala "smutná medvědí prdel".
Obdobně to je s botama. Koženkové pantofle vyhoďte, nazouvacích bot, žabek a podobně najdete jistě dostatek a budete se cítit civilizovaně. Mnoho hostů chodí po hotelích v županu, který se půjčuje.
 
Co s sebou
Cestovní varnou konev, pokud jste čajíčkáři či kafaři. 
DVOJE plavky.
Čtivo!
Tělové máslo/krém/mléko - bazénová voda vysušuje.
Na ten čaj kelímky (termo nebo jednorázové), plecháček, nebo termosku. S kelímky můžete taky chodit k pramenům.
Malou tašku na drobnosti, které budete potřebovat při bloumání mezi procedurami.
Batůžek na túry.
Přípravek na ruční praní, choďte čistí, praní tu obvykle buď nezajišťují, nebo jen hodně draho.
Peníze kromě úhrady pobytu nebudete moc potřebovat, není je celkem za co utratit.
 
Malý slovníček procedur
Minerální koupel
Do vany nalejou ohřátou minerální vodu, případně do ní vženou ještě trochu oxidu uhličitého, vy si dvacet minut hovíte.
Perličková koupel
Normální voda, hodně bublin.
Suchá koupel aneb plynová obálka
Strčí vás po pás do pytle, omotají gumou, pytel napustí oxidem uhličitým. Zdánlivě se nic neděje, ale vaše tkáně se radují.
Plynové injekce
Nejnepříjemnější, ale možná nejúčinnější procedura. Bomba s plynem, z bomby šlauch, na konci jehla a tu třímá nesmlouvavá osoba, která vám pod kůži vpíchne plyn - budete ho cítit, jak se rozlejzá. Bolí to.
Parafín
Přesně to samé jako v běžných kosmetických salonech - namočíte ruce do parafínu o teplotě 55 stupňů a chvíli je necháte prohřát, pomáhá to kloubíkům i kůži.
Slatina
Nablemcají na vás bláto a nechají, ať vám prokrvuje a jinak ovlivňuje pokožku
Magnety, ultrazvuk, elektroléčba atd. -
Stejné jako v běžných městských rehalibitačních zařízeních, předepisuje lékař dle stavu pacienta.
Čokoládové zábaly, bambusové masáže
Pomohou od přebytečných peněz
 
 
Pozoruhodné lázeňské jevy
Flirtující senior
Po několika procedurách pocítí mužnou sílu a počne balit každého, kdo přibližně připomíná ženu. Jen těžko se jich někdy zbavujete, mají dooooost času, ťapkají za vámi a brebentí.
 
Chtivá supice
Vdovička či nudící se manželka. Na lovu. Nelítostném, krutém lovu.
Většinu lidí v lázních tvoří důchodci. Většinu důchodců pak ženy. Supice jsou bojovné a divoce nalétávají na jakéhokoli muže, který přijede - obvykle než si dá první oběd, má už několik kroužících satelitek. Pánové bez chodítek, či dokonce i bez berlí jsou žádaní a lovení jako vzácná kořist.
 
Švihák lázeňský
Existuje a jeho úroveň se mění s významností místa. Vary mají cekem dobře oblečené zevláky, v Bělohradě po vás vystartuje, respektive vyšmajdá krpatý popleta.
 
 
Resumé:
Lázně jsou báječná věc, která funguje. Je to skutečná přírodní medicína (ale prokázaná lékařskou vědou), způsob, jak se přirozeně zrelaxovat a udělat něco pro sebe. Jejich půvab je trochu starosvětský, ale neznamená to, že nejsou skvělé pro mladé lidi. Jděte do nich!

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.