Share |

Příliš mladí na lázně? To tedy nejste!

foto Royal

Cítíte se zahlceni? Nestíháte? Máte pocit, že potřebujete odjet nejméně do rumunských hor, ale raději až někam do Tibetu? Máme pro vás dostupnější řešení stresu: Jeďte do lázní.
 
V našem dvojdílném materiálu se dozvíte, proč a jak, a poradíme vám, jak si lázně nejlépě vychutnat a využít jejich potenciál. Vše vyzkoušeno na vlastní kůži a podepřeno odbornými argumenty.
 
Protišedi se vydalo zkoumat vyhlášenou sílu přírody v Mariánských Lázních, a to opakovaně. Zdejší kombinace léčivých zdrojů (40 pramenů ve městě a okolí je světový unikát), významné historie a krásné přírody, která v podstatě prorůstá do města, je jedinečná. Z Prahy jste tu Pendolinem za dvě hodiny a ani se tu nezruinujete.
Nejdříve dáme slovo odborníkovi na slovo vzatému, MUDr. Pavlu Knárovi, který se lázeňstvím zabývá celý svůj profesní život, a pak vám poradíme, jak vyladit detaily vašeho pobytu tak, abyste byli osvěžení a nadšení.
 
Dnes existuje spousta variant, jak třeba ulevit bolavým zádům. Proč lidé jezdí i nyní do lázní?
MUDr. Knára: Lázeňství je část medicíny, která využívá přřírodní léčivé zdroje - minerální vodu, plyn a peloidy, to je hlavně slatina. Kdo to nemá, ten dělá jen wellness. 
Jak působí? Mariánské Lázně jsou lázněmi přírodního plynu - to je ten slavný Mariin pramen, který je vývěrem přírodního kysličníku uhličitého vulkanického původu. Využívá se na vodní uhličité koupele, suché uhličité koupele - takzvané plynové obálky - a na plynové injekce. Koupele zlepšují prokrvení, a to je v organismu základ: když máte v pořádku prokrvení, dostávají buňky dostatek kyslíku a mohou správně pracovat. Plynové injekce do podkoží mají pozoruhodné výsledky - řada pacientů mi říkala, že je po léčbě třeba půl roku nebolela hlava nebo kolena. Oblíbené plynové obálky zase zlepšují prokrvení včetně pohlavních orgánů, proto je hosté hodně chtějí a říkají jim přírodní Viagra.
 
 
Po prvních dnech v lázních na člověka často padne ukrutná únava. Co to je?
Říká se tomu lázeňská reakce, objeví se třetí či čtvrtý den - všechno vás bolí víc, je vám hůř, jste naštvaná, nespokojená, říkáte si - proč jsem sem jezdila? Procedury a cvičení jsou pro tělo velká zátěž, není na ně z domova zvyklé, tudíž takhle zareaguje. Reakce ale na konci prvního týdne vymizí a druhý týden přichází efekt léčby. Já proto doporučuji lázně dvakrát ročně, a to na dva týdny. S tímhle mám za 36 let nejlepší zkušenosti. Dvy týdny stačí, třetí týden je taky dobrý, ale začíná to být už nuda.
 
Jak se správně pijí minerální vody? Má nějaký význam pít je z pohárku s tím "sosáčkem"?
Důležité je pít je tam, kde vyvěrají - už za chvíli totiž oxiduje železo v nich obsažené. Mají se pít po malých doušcích a nejméně 15 minut před jídlem, aby se látky z minerálních vod vstřebaly. Tvar nádoby velký význam myslím nemá.
V Mariánských Lázních je spousta pozoruhodných pramenů - Rudolfův pramen je podle mě nějlepší voda na světě, má hodně vápníku, hodně horčíku, ale jen velice málo sodíku. Vápník je dobrý pro kosti a zuby, hořčík je antioxidant, působí proti stárnutí, hořčík je super! Rudolfův pramen není ale slaný, takže nedochází k zadržování vody v těle. Další pozoruhodný pramen, Ambrožův, obsahuje hodně železa, a zde má obrovskou tradici: Právě díky pití tohoto pramene prý Goethe získal spoustu síly a zamiloval se do mladičké Ulriky, kterou zde potkal. Cizinci mu říkají Pramen lásky.
 
Jinde než tady se tyhle vody neseženou?
Chystá se znovu provoz stáčírny, snad znovu začnou stáčet Rudolfův pramen.
 
Studuje se vůbec dnes lázeňské lékařství?
Studuje, je součástí atestace z fyziatrie a rehabilitace, lékaři musejí absolvovat týdenní kurz a 14 dnů pracovat v lázních.
 
V zahraničí podobné věci asi moc nejsou, že? Lázeňství v téhle podobě je českou doménou, nebo...?
Vždycky jsem měl problémy vysvětlit tohle hostům z Anglie, tam je "spa" něco úplně jiného - znamená to moře a kosmetiku, pedikúru, holiče, maximálně nějakou masáž. Klasické lázně jsou známé v Německu, Rakousku, Česku, Slovensku a v Maďarsku, místně ještě ve Slovinsku a v Polsku, tam lázně povstaly až po roce 1998. A vědí o nich v Rusku. Marně přemýšlíme, jak o zdejších procedurách dát vědět v Číně.
 
Mění se lázeňská péče? Jaké jsou trendy?
Objevují se různé módní vlny, jeden čas to byly solné jeskyně, pak magnetoterapie, dnes frčí rázová vlna a kryokomory. My ale tvrdě prosazujeme přírodní léčivé zdroje a vysvětlujeme, čím jsou jedinečné.
 
Co byste poradil lidem, které lázně zaujaly a nejsou zrovna ještě v důchodovém věku... Proč by měli přijet?
Všechny ty koupele a masáže působí proti stresu. Když si chce vystresovaný manažer odpočinout, často letí k moři, ale tam se dostane do dalšího stresu, protože není zvyklý na tolik slunce a horka. Já jim doporučuju lázně, protože mají výrazný protistresový účinek - a každému z nás něco je, každý má aspoň malý zdravotní problém, ať ho zastírá, nebo ne.
-------------------
NAŠE TIPY
Kde bydlet v Mariánkách:
Draho
Komplex Nové lázně / Centrální lázně. Pětihvězdičkový luxus.
Středně
Royal - náš tip. Moc příjemné místo. Bazén má výhled na panorama města a kolem něj jsou lehátka, ve kterých lze pozorovat západ slunce. Další plus je skvělá, rodinná atmosféra - nejlepší personál široko daleko. Také nabízejí řadu balíčků procedur na víkend, na týden atakdále, ceny přijatelné, jídlo slušné, ale hlavně se tu budete cítit vítáni.
Levně
Levně se ubytovat v ML znamená cestovat v čase do 70. let - staré hotely se postupně rekonstruují, jedinečný hotel Svoboda už je "normální," ale ještě má depandanci Labe, která vám nabídne na dnešní poměry neskutečně prostorné pokoje, těžký nábytek z masivu a bizarně opuštěnou recepci. Pokud máte rádi trochu divné věci, neváhejte.
Další variantou je ubytování v soukromí, což je ale sázka do loterie.
 
Příště: Jak si užít lázně. Slovníček pojmů. Flirtující senioři, šviháci lázenští a chtivé supice.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.