Share |

Poznejte nové země očima dobrovolníka

Broumov - stavba stezek
foto: pořadatel akce

Poznejte nové země očima dobrovolníka, letošní nabídka projektů právě zveřejněna

Kdo by rád poznal cizí mezi nejen jako turista, ale z pohledu dobrovolníka, měl by zbystřit. Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA) právě představila letošní nabídku dobrovolnických projektů po celém světě. Pro váhající je na duben připraven Měsíc mezinárodního dobrovolnictví, kde bude možnost vyzkoušet si dobrovolnický projekt nanečisto.  

I letos nabízí INEX-SDA možnost strávit dva až tři týdny na vybraném dobrovolnickém projektu, tzv. workcampu. V nabídce je jich kolem 2000. Vybírat je možné podle oblasti zájmů, ale i podle místa, které by dobrovolník rád navštívil. Workcamp totiž není jen o práci, ale také o poznávání místního prostředí dané neziskové organizace, které dotyčný pomáhá. Mezi nejoblíbenější místa každoročně patří Francie, Itálie či Španělsko. Co se činností týče, čeští dobrovolníci jezdí nejčastěji renovovat historické památky, pracovat s dětmi či pomáhat pečovat o životní prostředí. Výjimkou nejsou ani projektu v uměleckých oblastech. Z České republiky do světa na workcampy každoročně vyjíždí kolem 800 dobrovolníků. „Pro mladé lidi jsou workcampy výzva, jak získat zkušenosti, poznat nové lidi a něco nového se přiučit. Zároveň si mohou procvičit cizí jazyk a získat přátele z různých koutů světa. Na vrch všeho ještě přispějí k rozvoji vybraného neziskového projektu v místě působení,“ vysvětlila koordinátorka krátkodobých workcampů za INEX-SDA Jana Koňasová.

Workcampy jsou nejčastější formát dobrovolnického projektu, který mladí Češi volí. Jde o dvou až třítýdenní projekty, kde se sjíždí skupinka 5 až 20 lidí. Ti pak společně pracují a žijí. V rámci projektu mají dobrovolníci hrazenou stranu i ubytování. Dopravu na místo konání si již platí sami. 

Kdo si není rozhodnutím vyrazit na dobrovolnický projekt do zahraničí jist, může si workcamp vyzkoušet na nečisto v České republice. Zkušení dobrovolníci nachystali na letošní duben kampaň Měsíc mezinárodního dobrovolnictví, během které bude možné si vyzkoušet tzv. mikroworkcampy, tedy jednotlivé pracovní dny obdobné těm workcampovým. „Naším cílem je ukázat, jak to na workcampech chodí. Zájemci si tak mohou vyzkoušet, co workcamp obnáší a zároveň se potkat s dalšími lidmi, kteří o účasti také uvažují,“ uvedl zkušený dobrovolník a jeden z organizátorů Ondřej Bradáč. Součástí měsíční kampaně budou i tematické večírky, koncerty, jarmark dobrovolnických příležitostí nebo mezinárodní piknik. V rámci všech akcí se budou moci zájemci o dobrovolnictví navzájem potkat, informovat se o aktuálních možnostech, inspirovat se od ostatních a vybrat si svůj projekt. 

Více o workcampech, aktuální nabídce projektů INEX-SDA, informace o kampani Měsíc mezinárodního dobrovolnictví a dílčích dubnových akcí včetně on-line přihlášek naleznete na www.inexsda.cz.

 

Co je workcamp?
Účast na mezinárodním workcampu  v zahraniční je skvělá příležitost jak si během 14 dnů procvičit angličtinu, poznat zajímavé a akční lidi z různých koutů Evropy, udělat kus dobré práce pro místní neziskovou organizaci a ještě u toho poznat kulturu dané země očima místních lidí. Výhoda workcampů je především v nízkých nákladech – ubytování a strava je zdarma, pracuje se 6 hodin týdně a zbývající čas trávíte společným vařením, cestování po okolí, setkáním s místními atd. V kostce: pomůžete, zlepšíte se v jazyce, získáte kontakty a zkušenosti k nezaplacení. Dobrovolničit můžete v Evropě, Africe, Asii ale také tady v ČR, kde můžete vést workcamp pro bandu mladých lidí z různých koutů světa v Čechách. A to je pořádná zkušenost do života, nejen osobního, ale i profesního. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.