Share |

Povodně letos zasáhly také pražskou Tróju a část areálu Trojského zámku

Ing. arch. Milada Novotná vypracovala předběžné údaje o povodni 2013 a výpis škod ke dni 3. 6. 2013.
foto: archiv

Rozsah zaplavení
 
Při povodni ve dnech 2. až 3. 6. 2013 v Praze Tróji byla obdobně jako v roce 2002 zaplavena část areálu Trojského zámku. V jižní části areálu dosáhla voda výše cca 150 cm výšky, takže jižní objekty – Dům zahradníka, Oranžerie a objekt č. 68 byly v přízemí zatopeny. Voda vnikla do objektů přes kamenné prahy a zatopila interiéry. Dále se spodní voda vytlačila do suterénu samotného zámku a do suterénů Hospodářských budov cca do výše 40 cm.
 
 
Vzniklé škody na objektech a zahradě
V dobu, kdy hladina Vltavy ještě stále stoupala bylo těžké škody odhadnout. Do zatopených objektů se nedalo dostat a muselo se čekat, až voda opadne, aby bylo jasnější a viditelnější, co vše bylo zničeno a poškozeno.
 
Oranžerie byla po povodních roku 2002 rekonstruována v letech 2005-6.  Na Domu zahradníka právě probíhá rekonstrukce, hotové jsou již podlahy, sanace základového zdiva, sanační omítky a veškeré inženýrské sítě včetně vytápění, vše tažené pod podlahami.
 
Vniklá voda poškodila skladby podlah, inženýrské sítě, spodní části omítek, i sanační opatření na základovém zdivu. Navíc byly poškozeny inženýrské sítě tažené v trubkových kolektorech jižní části zahrady, kolektory budou zaplaveny bahnem a budou muset být opět vykopány a nahrazeny novými. Elektropřípojky silnoproudu i slaboproudu, včetně optického kabelu budou muset být vyměněny.
 
Do suterénu zámku vnikla voda  a  poškodila inženýrské sítě vedené pod podlahou v instalačních kanálech včetně rozvodných skříní. Byly poškozeny zařizovací předměty, kterými stoupala voda do sociálních zařízení. Místy se vzedmula podlaha a byly poškozeny spodní části zdí.
 
Objekt č. 68 a Hospodářské budovy ještě nebyly po minulé povodni v roce 2002 cele rekonstruovány, proto zde vzniklé škody nejsou tak značné. Škody vznikly hlavně na elektrických rozvodech a zařízení nízko nad podlahou.
Předpokládá se poškození značné části komunikací a zeleně.
 
 
 
Nutná obnova
Po opadnutí vody bude provedeno do vyklizení prostor a likvidace všeho zničeného.  Pro obnovu budov budou muset být provedeny bourací práce  - otlučení omítek, odbourání podlah, sádrokartonových příček apod. Následně bude provedena desinfekce, dezinsekce a vysoušení. Pak obnova ošetření základového zdiva,  opětné obnovení inženýrských sítí, stavební práce, provedení nových podlah ve všech potřebných vrstvách,  topení,  nové dotažení omítek až po vymalování, nové vybavení poškozené sanity apod.
 
Budou provedeny statické  průzkumy, průzkumy plochy pozemku a komunikací z hlediska možného vzniku kaveren a průzkum stavu kanalizace. Budou muset být obnoveny  všechny poškozené  komunikace v rozsahu cca půl areálu, jak s kačírkovým povrchem, tak mlatové cesty, okrasné záhony a travní plochy.
 
Odhadované náklady na obnovu poškozených částí areálu a budov mohou dosáhnout až 30 mil. Kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.