Share |

Po Praze vznikají literární lavičky

Lavička Egona Bondyho nacházející se ve Vojanových sadech (Praha 1 – Malá Strana).
foto: pořadatel akce

Od začátku prosince v Praze postupně vzniká pět literárních laviček věnovaných českým spisovatelům. Kromě příjemného výtvarného zpracování nabídnou kolemjdoucím i možnost se hned seznámit s dílem vybraného autora, součástí instalace totiž bude i kniha v boxu na vedle lavičce. Zájemci zde také najdou biografii autora a mapu ukazující umístění ostatních laviček. Cílem iniciativy je oživit veřejný prostor, zpřístupnit každému zájemci kvalitní českou literaturu v atraktivním prostředí pražských parků a náměstí a propojit pražská místa se slavnými umělci, kteří zde žili.  Za projektem stojí studenti Arts managementu Vysoké školy ekonomické.
 
Lavička Karla Čapka se jako první z celého projektu objevila na Náměstí Svatopluka Čecha, kde si tak od neděle 7. prosince můžete přečíst Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy.  V Thomayerových sadech na Praze 8 byla instalována lavička Arnošta Lustiga spolu s knihou Neslušné sny. Dalším vybraným autorem je Ivan Martin Jirous a jeho Magorovy labutí písně, lavička bude na smíchovském náměstí 14. října. Na atraktivním místě ve Vojanových sadech se nachází lavička Egona Bondyho, který je reprezentován knihou Příšerné příběhy. Na Praze 6 vznikne v průběhu prosince lavička posledního vybraného spisovatele, Josefa Škvoreckého, s knihou Zbabělci.
 
Projekt je volně inspirovaný tzv. Hviezdoslavičkou, literární lavičkou Pavola Hviezdoslava v Žiaru nad Hronom, a také podobnými lavičkami v Londýně.
 
Více na fcb projektu Ha!Kniha! Literární lavičky zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.