Share |

Obrazem: OqueStrada v Akropoli

foto: Barka Fabiánová

Portugalská kapela QqueStrada se na své štaci po Evropě zastavila i v Praze. Nebyla to ovšem její první zastávka v České republice - loňské léto zahráli na Folkových prázdninách v zámeckém parku v Náměšti nad Oslavou. Oproti srpnovému vystoupení vyměnili akordeonistku Marinu za akordeonistu Donatella, jinak však jejich vystoupení v pražské Akropoli bylo snad ještě lepší a energičtější než to letní. QueStrada zraje jako portské víno.

Hudba OqueStrady zní melancholicky vesele, cítíte z ní nejen fado, ale i rej přístavních krčem, africké kuduru i kapverdské  funaná, brazilskou sambu i hip-hop.

Pódium v Paláci Akropolis, osvětlené barevnými žárovkami, přiblížilo atmosféru zahrádky baru na předměstí Lisabonu a fado v podání OqueStrady nebylo vůbec smutné, ale spíše mile rozpustilé. Zpěvačka Martha Miranda na pódiu tančila a i pánové z kapely působili spontánně a vesele.

Zejména díky Jean-Marcovi Pablovi, který hraje na vlastnoručně vyrobenou jednostrunnou basu contrabacia, připomínaly některé skladby atmosféru francouzských tančírem bal musette.

 Kromě zmíněné zpěvačky Marty Mirandy a Francouze Jean-Marca Pabla, kteří kapelu založili, jsou dalšími hudebníky kytarista Joao Lima, jenž hraje na tradiční portugalské kytary braguesas (která připomíná renesanční cistru) a Zeto Feijao, který kromě hry na kytaru cavaquinho i skvěle zpívá. Dvojici kytaristů pak doplňuje již výše zmíněný akordeonista Donatello Brida a na některé skladby i trumpetista Sandro Manuel.

Praha byla poslední zastávkou na dlouhém turné kapely a vzhledem k tomu, s jakým nadšením publikum v Akropoli kapelu přijalo, určitě můžeme čekat, že se OqueStrada brzy vrátí.
 
Text: Barka Fabiánová

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.