Share |

O CVRKU nad Prahou

CVRK
foto: pořadatel akce

CVRK je výstavní a prodejní galerie v samotném srdci Prahy, v pasáži U Stýblů, na Václavském náměstí. Hlavní myšlenkou a cílem tohoto projektu je zviditelnit české návrháře a kreativce, kteří by si na tak lukrativní adrese sami těžko mohli otevřít krámek. Každý zde má proto svůj menší či větší prostor, kde svou tvorbu může vystavovat. Už je na něm, jakým způsobem svoje zboží bude prezentovat. Cvrk poskytne prostor a zprostředkuje prodej, zbytek je na autorovi.

Na Cvrku se mi líbí rozmanitost. Není nikterak zaměřený. Podmínkou je jediné: musí se jednat o originální českou tvorbu. Najdete zde tedy vše od náušnic, náhrdelníků, prstýnků, přes oblečení (volnočasové i společenské), k bytovým doplňkům a hračkám pro děti. Rovněž ceny se různí. Pohybují se od více než lidových k těm vyšším. Cena vždy odpovídá časové náročnosti práce a druhu použitého materiálu (tzn., najdete zde jednoduché „bižu“, porcelán i stříbrné či kované šperky).

Prodavačky jsou milé, vše je možné si v klidu prohlédnout a vyzkoušet, nikdo Vás podezíravě nezkoumá ani se Vás každých pět sekund neptá, zda nepotřebujete s něčím poradit. Pokud si nejste svým výběrem jisti (například pakliže jde o dárek), je možné zboží vrátit či vyměnit.

CVRK funguje celkově jako taková „zprostředkovatelna“ mezi tvůrci a zákazníky. Je možné tedy vzít si kontakt a domluvit se třeba na výrobě na zakázku, šití na míru a tak dále a tak podobně. Na vše dostanete paragon, k dispozici jsou i vizitky a propagační materiály designerů. Snad jedinou nevýhodou je nemožnost platit platební kartou. Na to už jsme dnes zvyklí a bereme to jako samozřejmost. Buďme ale tolerantní, všude v okolí jsou bankomaty.

Celkově mi připadá idea tohoto prostoru zajímavá. Šikovných „českých ručiček“ máme víc než dost a možností jak se prosadit stále málo. Ano, jednorázových designových prodejních akcí přibývá, ale míst, kam můžete přijít kdykoliv pro dárek, inspiraci, něco nevšedního či jen tak na „čumendu“, je málo. A zde navíc vládne originalita za přijatelné ceny a duch přátelské konkurence! Co víc si přát.

Více na www.cvrk.cz .


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.