Share |

Seriál: Klobouky. Jak se jmenují a kde se vzaly? Díl I.

Anatomie klobouku
foto archiv autora

Propagátoři nošení klobouků tvrdí, že klobouk je dokonalá pokrývka hlavy chránící proti slunci, dešti a chladu. Mají pravdu, avšak tyto vlastnosti jsou podružné oproti hlavnímu účelu klobouku, kterým je vznešenost. Kloboukem při některých příležitostech nahrazovali císaři své koruny, býval odznakem důstojenství a neodmyslitelnou součástí svobodného člověka. Proletariátu patřily čepice, střední a vyšší společenské třídy nosily jedině klobouk.
 
Přinášíme vám 10dílný seriál, kdy vás postupně seznámíme s anatomií klobouku, s druhy klobouků, základy etikety i se správným čištěním. Začínáme!
 
Ve druhé polovině dvacátého století klobouky ustoupily z prostoru veřejného odívání a vrací se do něj jen zřídka v rámci retro-módních vln. Jejich nositeli bývají výrazné, sebevědomé osobnosti. V posledních dvou, třech letech jako by se klobouky opět začínaly nosit, avšak rozhodnutí, zdali jde jen o další retro vlnu, anebo je to příznak nástupu sebevědomé popřevratové generace, nechám na jiných.
V každém případě společnost jako by nebyla připravena unést vážnost klobouků a tak významný podíl nabídky představují klobouky parodované, ne nutně pejorativně, nicméně velmi důrazně dávající najevo odstup od vážných klobouků minulého století: Flitry pošité plátěné trilby, fedory nasazené v úhlech doposud vyhrazených lodičkám stíhacích letců nebo buřinky s roztomilými neko oušky. Co z toho vzejde, ukáže čas.
 
Pokud jste se ovšem dnes ráno probudili s nejasným pocitem, že potřebujete nutně něco na hlavu, a ani do oběda vás to nepřešlo, můžete v nadcházejících týdnech užít naše pojednání o kloboucích. Nebude se snažit vás přesvědčit k nošení klobouku, ale ukáže vám, jaké klobouky nosit. Neboť přijít do kloboučnictví, vykulit oči a požadovat „ehm... klobouk“ není hodno gentlemana.
 
 
Anatomie klobouku
Česká kloboučnická terminologie není příliš rozšířená, a proto uvádím v závorkách anglické výrazy, které jsou přeci jenom živější.
Klobouk sestává z koruny (crown), která sedí na hlavě a kterou v její dolní části obepíná krempa (brim).
Koruna se od základny směrem nahoru zužuje (taper), zůstává rovná, nebo se dokonce rozšiřuje (reverse taper), nahoře je zakončena střechou.
Spodní (vnitřní) strana střechy je dýnko.
Střecha je někdy uprostřed snížená (crease, bash).
Koruna je někdy vepředu po stranách promáčklá (pinched).
Na základně bývá zdobena stuhou (band, ribbon) s mašlí (bow).
Krempa může mít okraj obšitý stužkou (bound brim). Z
evnitř je klobouk vystlaný podšívkou (liner).
Základna koruny je zpevněna potním páskem (sweatband), jenž je vzadu uvázán na mašličku (sweatband bow).  
 
text: Chekotay
další díl vyjde ve čtvrtek.
PŘÍŠTĚ: Co je homburg?
V DALŠÍCH DÍLECH SE MJ. DOČTETE: Kam v klobouku? Je cylindr rovný? Jak nosit panamu? Jak klobouka nosit, čistit, skladovat a vybrat?

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.