Share |

NoD uvede nový projekt Nespatřen

foto: Patrik Sedlák

Nový projekt Nespatřen představuje pohyb nočních zvířat a hudbu, pohyb a technologie v nejtěsnější spolupráci.

Choreografka Věra Ondrašíková společně se zpěvačkou a herečkou Johanou Švarcovou a programátorem Michalem Rydlem představí ve světové premiéře 9. a 10. května v Teatru NoD svůj nový projekt Nespatřen. Projekt vznikal déle než jeden rok na základě rezidenčního pobytu Věry Ondrašíkové v Tanzplan Dresden v německých Drážďanech. Nespatřen se snaží propojit zvuk, pohyb a unikátní technologie v těsnou a pevnou spolupráci; přesto jde o představení jemné, poetické a intimní, jehož jednou z insprací je tma a pohyb nočních tvorů v ní.

Věra Ondrašíková i u tohoto nového projektu spolupracuje se svým stálým týmem spolupracovníků, do něhož nově přibyla mladá herečka a zpěvačka Johana Švarcová, která Věru oslovila na základě jejího posledního představení. ,,Věrka mě zaujala předchozím představením LOA 15 Steps. Když jsem ji viděla ,,tančit”, tak jsem si říkala, že se pohybuje jako kočka nebo kamzík. Zaujala mě přesností, minimalismem - žádné cukrbliky a kudrlinky kolem. Nic, co by nebylo funkční. Její pohyb je funkční a zároveň ladný. Proto jsem s ní chtěla spolupracovat”, vysvětluje Johana Švarcová.

Projekt Nespatřen je pro Věru Ondrašíkovou ne krokem do tmy, ale ze tmy. Jedním z důležitých témat, které toto veskrze intimní a osobní představení předkládá, je odvaha a vůle člověka vykročit někam jinam, do neznáma, do krajin, o nichž jsme zatím jen slyšeli. Hlas Johany Švarcové je pro Věru Ondrašíkovou průvodcem po těchto neznámých krajinách. Někdy pohyb na jevišti určuje a někdy ho pouze doprovází. Obě protagonistky jsou v symbiotickém spojení.

Třetím elementem je technologické řešení tohoto projektu, na němž pracovala dvojice dlouhodobých spolupracovníků Věry Ondrašíkové – programátoři Michal Rydlo a Michal Cáb. Oba společně vytvořili systém, v němž různé složky představení reagují na různé podněty přicházející z pohybu na scéně, ale i z hlasu. Výstupem této technologie jsou pak projekce a změny ve zvukové stránce, které tvoří rámec představení. Ovšem použitá technologie není jádrem projektu Nespatřen, jak dokládá Michal Rydlo:

,,Snažíme se technologie chápat jako nástroj, se kterým se dá pracovat téměř libovolně a použít jej pro ztvárňování myšlenek, které mohou být jakékoliv - i poetické. Vnímáme technologie jako prostředek, kterým lze komunikovat, předávat zprávy, sdělení. Napadá mě analogie třeba s tužkou, se kterou můžete dělat čáry. Ty čáry mohou tvořit technický výkres, nebo obraz. Záleží jenom, jak a za jakým účelem se použije.”

Představení Nespatřen bude mít preméru v Teatru NoD ve dnech 9. a 10. května od 20:00. Vstupenky v ceně 180 Kč a 120 Kč pro studenty jsou v předprodeji v síti Ticketportal nebo ke koupi prostřednictvím služby SMS Ticket. Na každou vstupenku zakoupenou prostřednictvím služby SMS dostane divák slevu 30 Kč na každý lístek.
 
http://nod.roxy.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.