Share |

Nejvlivnější lidí českého FB: Luděk Staněk

Vzteklý mladý muž Luděk Staněk aka Rodriguez, kterému bude už navždy 39. hráč pokeru, novinář, mediální analytik, standup performer a autor pořadu Pořad. Jak se mu to na facebooku hádá?
Kdy jste si založil FB účet?

 

To bohužel nejsem schopen zjistit. Ale zkoušel jsem to vypátrat alespoň přibližně. Datum u mého prvního profilového obrázku je prosinec 2007. Takže asi tak nějak. Počítám, že jsem si ho založil proto, že ho měl Baldýnský nebo Vychopeň nebo tak něco...

Kdy a jak jste zjistili, že ho můžete použít i k oslovaní docela velkého množství lidí?

 

No já to nezjistil dlouho, vlastně dodneška. Pořád pochybuju, že se dá facebook použít k oslovení fakt velkého množství lidí. Mám přátele v Čechách, kteří mají na twitteru přes 120 tisíc sledujících, v porovnání s tím je mých pár tisíc přátel a sledujících na facebooku vlastně nicotných. Navíc, já jsem sice rád středem pozornosti, ale zároveň jsem dost plachý a mám rád soukromí, což jsou věci, které spolu na mém facebookovém profilu vždycky dost bojovaly. Třeba tak, že jsem vždycky toužil, aby si mé statusy přečetlo strašně moc lidí, ale zároveň jsem je až teprve před rokem nebo dvěma odemknul ke sledování i lidem, které nemám v přátelích. A asi uznáte, že s tímhle přístupem k oslovování velkého množství lidí na facebooku příliš přímá cesta nevede. 

Jak se svým nepopiratelným vlivem nakládáte?

 

Můj vliv není holokaust, aby byl nepopiratelný. Naopak myslím, že ho můžeme popřít poměrně snadno a nebude to zrovna zbytečná skromnost. Když ráno Tomáš Třeštík napíše na facebook, že jde vyvenčit čokla, půlka Letné se zastaví a začne se rozplývat nad čoklem. Což se v mém případě fakt neděje. Na druhou stranu- díky facebooku (nebo spíše s jeho pomocí)  jsem podle všeho získal několik velmi dobrých pracovních příležitostí, navázal jsem několik cenných kontaktů a snad i přátelství v reálném světě a podařilo se mi spojit s lidmi, se kterými bych se naopak v reálném světě kontaktoval obtížně či možná vůbec. Obecně spíš jenom tak nějak lidem říkám, co mě zajímá, o čem přemýšlím, co mě zaujalo, nebo co mě sere. Ale jestli je to vliv? Spíš asi ne. 

 

Chtěl jste někdy z FB odejít, případně odešel jste?

 

Odejít jsem nechtěl nikdy, na to jsem do facebooku investoval příliš mnoho energie a mám v něm příliš mnoho kontaktů, které by se mi špatně přenášely do jiné sítě nebo intenzivněji udržovaly v reálném světě. A pořád je tam spousta zajímavých lidí, u kterých mě zajímá, co zrovna četli, nebo co je zaujalo. Ale problémy mám dva. Pořád tam trávím podle mého příliš času a často se nechávám zatahovat do nejrůznějších nesmyslných debat a troll wars. Začal jsem to řešit častější pomocí svého přítele jménem Blocky Balboa a pokusem o větší sebeovládání. A paradoxně jsem také začal daleko víc používat papír a tužku. 

Co pro vás FB znamená?

 

Já jsem z povahy "ranter", vzrušeně a prudce reaguju na podněty a v tom je pro mě facebook se svým neomezeným prostorem pro text skvělá věc. Je to místo, kam můžu směřovat jednak to, co mě zaujme v negativním, ale i pozitivním smyslu. Pak je to samozřejmě komunikační platforma. Messenger dnes používám víc než smsky a rozhodně častěji, než jiné komunikační kanály. A pak je to samozřejmě skvělé místo na sledování toho, co se děje a co si lidé myslí. A pak je to taky skvělé místo na uvědomění si toho, kde člověk vlastně společensky stojí. Skvělé to bylo před nějakou dobou, kdy jsem měl mezi přáteli velké množství lidí z médií a pak hodně lidí, kteří mě znali díky pokeru. Tyhle dvě sociální bubliny se prakticky nepřekrývaly a když se jejich členové do sebe pustili v nějaké diskusi, byly to často nesmírně bizarní momenty.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.