Share |

Nejvlivnější lidé českého FB: Miloš Čermák

foto archiv MČ

Miloše Čermáka nemůžete minout, pokud se byť i jen koutkem oka rozhlédnete po českých sociálních sítích. Byl mezi prvními propagátory internetu v médiích. Léta působil v Reflexu a Lidovkách, nyní je šéfredaktorem serveru iHNed.cz.Je spoluautorem komixu Hana a Hana. Učí žurnalsiitku a poslední dobou se také věnuje standup comedy.
 
Kdy jste si založil FB účet?
Nechci to dohledávat, ale fb jsem si založil těsně poté, co to bylo umožněno uživatelům mimo územi USA ... takže tipuju někdy podzim 2006. Jel jsem tehdy v módu "zkouším všechno", takže jsem si založil profil, zjistil, že je to celkem k ničemu, a zapomněl na něj. Ale někdy v průběhu roku 2008 najednou začaly chodit ve velkém (rozuměj desítky týdně) žádosti o přátelství. Ukázalo se, že je to od mých studentů, kteří v té době zrovna byli v cizině (Erasmus atd.), založili si Facebook, protože se tam o tom mluvilo, a zjistili, že z celé ČR je tam jen jejich učitel z VŠ. Tak mě po žádali o přátelství a já přijal.
 
Kdy a jak jste zjistili, že ho můžete použít i k oslovaní docela velkého množství lidí?
V ten moment jsem zjistil, že FB je celkem funkční nástroj. V porovnání s dneškem to bylo nic, ale na tehdejší poměry jsem měl najednou ohromné publikum. Stovky lidí, kterým se mé statusy zobrazovaly, protože konkurence nebyla. Pochopil jsem, že to jednou bude velká konkurenční výhoda pro každého, kdo potřebuje publikum - ať je politik, umělec, novinář... kdokoli.
 
Jak se svým nepopiratelným vlivem nakládáte?
Nakládám se svým vlivem tak, jak se mi chce. Nemám v tomto ohledu žádnou "politiku" ani "filosofii". Snažím se lidi neprudit a nenasrat, s prominutím. Vede mě primitivní touha "přesvědčit lidi o svý pravdě a bejt oblíbenej" spíš než jakýkoli kalkul. Nemám marketingové myšlení, neumím moc propagovat komerční věci. Ale někdy se mi to daří: třeba když sháním v crowdfundingu podporovatele své budoucí knížky nebo prodávám lístky na standupy. Ale není za tím kalkul, spíš to, že se spojuje to, co mě baví a co je užitečné.
 
Chtěl jste někdy z FB odejít, případně odešel jste?
Nikdy jsem z fb nechtěl odejít. Kdybych chtěl, tak odejdu. Netrpím žádným rozdvojením osobnosti, jakože fb "miluju a nenávidím". Beru ho jako zajímavej a užitečnej nástroj.
 
Co pro vás FB znamená?
FB pro mě neznamená nic výjimečnýho. Kdyby zítra oznámili, že je zrušenej, tak jen pokrčím rameny. A jsem si jistej, že kdyby FB přestal existovat, že ho okamžitě nahradí něco jinýho.
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.