Share |

Nejvlivnější lidé českého facebooku. Jak fungují a co nám řekli? Michael Třeštík

"Status vnímám jako literární formu."
foto archiv MT

Český facebook má své hvězdy, své "opinion leadery", prostě lidi, kteří mají vliv. Jejich statusy se čtou, lajkují a sdílejí, když utrousí větičku, stane se z ní causa. Nebo se tváří nenápadně, ale to, co dělají, má velký dopad na to, jak na FB fungujeme my, plebs.
 
Vybrali jsme pro vás devatero hvězd a načínáme tak nový seriál.
Na úvod naší ankety odpovídá Michael Třeštík - do facebookové doby proslulý jako sběratel umění a autor knihy Umění vnímat umění - známý hlavně v kulturních kruzích. Poslední roky se ale vyprofiloval coby brilantní mistr rodinné všednodennosti. Jeho statusy o jídle, spaní, psech, vnučce a nespokojenosti s vlastní uměleckou tvorbou jsou legendární. Příklad z posledních dnů: "Svlíkám si mikinu, ale nemůžu ruku vytáhnout z rukávu, protože ji mám sevřenou v pěst. Ale nemůžu tu pěst rozevřít, protože ji mám plnou oříšků kešu a nechci, aby to moje žena viděla. Infarktová situace." 1300 lajků. Jak se to stalo?
 
 
Kdy jste si založil FB účet?
Před šesti lety, v květnu 2010.
Kdy a jak jste zjistil, že ho můžete použít i k oslovaní docela velkého množství lidí?
Počet přátel a sledujících rostl a roste plynule. Nejdřív mě překvapovaly stovky, teď mě překvapují tisíce. Ale není při tom chvíle, kdy by si člověk řekl, tak, teď je to hodně.
Jak se svým nepopiratelným vlivem nakládáte?
Status vnímám jako literární formu. V tištěných médiích to jsou třeba eseje, fejetony nebo sloupky, na FB statusy. Baví mě hrát si s nimi a bavit se jimi hlavně po formální a jazykové stránce. Obsahově vycházím z autentických mikroudálostí mé každodennosti, z jejich banality, ale snažím se je napsat tak, aby byly zdánlivě logické a v pořádku, ale při tom v nich zůstal určitý nesmysl. Společenskou situaci vážně komentuju jen výjimečně, nemám ambice někoho měnit nebo přesvědčovat.   
Chtěl jste někdy z FB odejít, případně odešel jste?
Nemám důvod odcházet, jsem rád, že na něm jsem.
Co pro vás FB znamená?
Mám v přátelích hodně publicistů a komentátorů, od nich získávám informace. Mám v přátelích hodně fotografů, malířů, sochařů a designerů, vidím tam jejich práci. FB jsou sociální kontakty, kterým se obvykle vyčítá virtualita, ale ta snadno přechází v reálnost. Mám v přátelích hodně vtipných lidí, takže se mám denně čemu smát. Ale hlavně je to pro mne právě médium pro „literární formu status“. Médium s ohromnou zpětnou vazbou. Když rok píšu knihu, dostanu za následující rok pár desítek ohlasů. Když při čekání u rychlovarné konvice vymyslím status, mám do hodiny ohlasů několik stovek.

 

www.facebook.com/michael.trestik


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.