Share |

Na vlastní kůži: Kurz šití IV., ukázalo se, že i s kalikem se dají dělat divy

foto: Deerkerol

Jak jste se už asi dočetli v předchozích článcích, absolvovala jsem šicí kurz "Basic" v Institutu módní tvorby v Korunní ulici na Vinohradech. V dnešním článku vám přiblížím další metodu, kterou lze dosáhnout krásného kousku do vašeho šatníku.
 
Třetí model pod vedením Yaroslavy Gerfanové měl dvě podmínky: kaliko a metodu free-drape. 
/GALERIE/

Jelikož jsem free-drappingový workshop již před tím absolvovala, věděla jsem o co v téhle mětodě kráčí a věděla jsem, že mi nejde. Jedná se v podstatě o to, že nepostupujete podle klasické střihové metody, ale z jednoho kusu látky upravujete a stříháte model přímo na krejčovské panně. 

Trošku mi vadilo, že s bílým kalikem nerozehraju velkou hru, vzhledem k tomu, jaký model jsem si vymyslela. Rozhodla jsem se proto spodní část modelu doma obarvit. Pomocí akvarelu a temper jsem vytvořila jakýsi vzorek, který - jak se následně ukázalo - sehrál svou roli na jedničku. Látka jde po tomhle zásahu perfektně vyžehlit a nebarví.

Model jsem si předkreslila již v hodině módní kresby a veděla jsem tudíž, do čeho v případě třetího kousku půjdu. Nemohla jsem se dočkat. Bohužel jsem trochu patlat. Rozumějte: vždycky mi šla víc abstraktní malba než geometrické tvary a vyšívání. Spodní část jsem zvládla (aspoň to tak neskromně vidím) skvěle. Za to vršek - to by jeden zaplakal. Pochopit jak funguje lidské tělo, průramky, krk apod... mi dalo hodně zabrat. 

Nakonec, velké díky Yaroslavě, jsem všechno zvládla a výsledek si můžete prohlédnout na obrázku. 

PS: příště se můžete těšit na článek o módní kresbě a návštěvu v ateliéru úžasné módní designérky Lay Sedlákové. 

O kurzu basic:
Stěžejní a nejnavštěvovanější kurz je určen začátečníkům, kteří by se rádi naučili navrhovat a realizovat vlastní modely pod dohledem zkušených módních návrhářů. Předpokládá se, že student nemá žádné zkušenosti s módní tvorbou a šitím. Součástí výuky je řada přednášek a workshopů, které jsou nepostradatelné pro vzdělání v oboru fashion.

Institut módní tvorby: Korunní 101, Praha 3 Vinohrady


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.