Share |

Na pražské lékařské fakultě je k vidění výstava odkrývající tabu lidské tělesnosti a sexuality

foto: pořadatel akce

Multižánrový projekt Sexposed, který odstartoval filmově-diskuzním večerem na UMPRUM v Praze pokračuje putovní výstavou. Vystavovaná díla mladých umělců reflektují temné stránky lidské sexuality a jsou k vidění od 9. května na 2. Lékařské fakultě v Praze.
 
Projekt Sexposed chce prostřednictvím site-specific výstav a filmově-diskuzních večerů na vysokých školách diskutovat opomíjená témata lidské sexuality a propojit tak pohledy světa přírodních a sociálních věd se světem současného umění. Výstava prezentuje tvorbu absolventů prestižních vysokých uměleckých škol v prostředí vysokých škol s neuměleckým zaměřením.
 
Sexposed zpracovává téma lidské sexuality, tělesnosti, fyzické zranitelnosti a nemoci, zvláště v souvislosti s otázkou HIV. Na půdě vysokých škol se pak snaží propojit diskuzí nad těmito tématy různé generace a sociální skupiny.
 
Jednou z důležitých rolí vizuálního umění je jeho schopnost přirozeně v lidech probouzet emoce a otevírat i jinak velmi citlivá a intimní témata. Výstava Sexposed tak nezpracovává tematiku HIV explicitně s ambicí provokovat. Naším záměrem je vytvořit svobodný prostor pro smysluplnou debatu a konfrontovat publikum nejen s jistou lehkovážností, s níž přistupujeme k sexu, ale také s problémy sociálního vyloučení a stigmatizace pozitivních pacientů,“ říkají k výstavě kurátorky Alena Bartková a Zdenka Švadlenková z platformy Artedu.
 
Výstava je přístupná každý všední den od 8 do 19 hod v provozní době 2. Lékařské fakulty v Praze. Adresa: Plzeňská 130/221, 150 00 Praha 5 (budova "ŽÍŽALA").
 
18. 5. proběhne od 17:30 komentovaná prohlídka s kurátorkami a filmově diskusní setkání „Můj život, moje HIV“.
 
Do projektu jsou zapojeny lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Palackého, Fakulta sociálních studií a umělecké školy Umprum, Avu a Famu. Projekt spoluorganizují platformy Kinolab a Artedu.
 
Termíny akcí:
ARTEDU
9 / 5 / 2017 , 18:00 hod., vernisáž výstavy, 2. Lékařská fakulta UK, Praha
10 - 25 / 5 / 2017 - 2. Lékařská fakulta UK, Praha
říjen 2017 - Lékařská fakulta UPOL, Olomouc
listopad 2017 - Fakulta sociálních studií MUNI, Brno
 
KINOLAB
18 / 10 / 2017 v 19:00 hod., Reality Check, FAMU, Praha
7 / 11 / 2017 v 19:00 hod. Stay Positive, AVU, Praha

O Sexposed
SEXPOSED je multižánrový kolaborativní projekt umělecko-vzdělávací platformy ARTEDU a alternativní filmové distribuce KINOLAB. Projekt zahrnuje putovní výstavu a cyklus filmově-diskuzních večerů, které jsou věnovány lidské sexualitě, rizikovému sexuálnímu chování a sociálním stigmatům v kontextu sexuálně přenosných nemocí.
 
Projekt SEXPOSED si klade za cíl propojit diskuzi studentů různých oborů s veřejností a chce posloužit také jako osvěta a inspirace samotným lékařům. Do projektu jsou zapojeny lékařské, umělecké a sociálně vědní vysoké školy a odborníci z relevantních oblastí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.