Share |

Kmeny v Brně

Výstava Kmeny 90 je pozoruhodný počin. Přehled 90. let ve vesměs hmatatelné formě je pro české prostředí zatím unikátní: Kromě výstavy časopisů Bigmag se za životem subkultur té doby kurátoři zatím neohlížejí.
 
Výstava se koná v Brně a Protišedi se bylo podívat na zahájení, které mělo formu mejdanu v Husově ulici před Uměleckoprůmyslovým muzeem. Hrály kapely (nejdřív WWW, což byl krásný moment pro zasvěcené, následovala Garage s písničkami, které nezestárly ani omylem a tančící veselý Tony Ducháček přinesl akci ještě více optimismu. Lidé se postupně vesele opíjeli, zhulovali a jejich řady se zahušťovaly, takže na třetí ze tří kapel, PSH, už byla Husova víceméně neprůchozí. A to velká část publika vyhřezla na výstavu, na kterou se stála desítky metrů dlouhá fronta).
 
K výstavě již. Stojí to za to. Jsou tu ziny, fotky, oblečení, soupisy graffiti crews, fotky ze Žižkova, starosvětsky navlečení Vontové i futuristické samolepky - zastoupeny jsou ty kmeny, o kterých pojednává poslední díl knížky, a to v různých poměrech.
Bylo zajímavé zjišťovat, jak zavěšení do galerijně-muzejního prostoru udělá z metalácké džísky úplně jinou věc, než když ji člověk viděl v roce 1994 za umolousaném klukovi (taky se vkrádá myšlenka, jak bylo jiné, když nášivky znamenaly, že nositel poslouchá ty kapely, ne že to je dekorativní prvek z obchodu s konfekcí), a vůbec že s odstupem ty artefakty působí jinak a člověk o nich a o jejich době jinak přemýšlí. Stejně jako u jiných jevů člověk asi u 90. let docení některé kvality až poté, co o ně přijde.
. Velmi silně působí i sbírka všelijak pomalovaných bruslí. Bezva nápad je vystavit lednice z klubu legendární DnB hulírny Punto Azul. Psychedelické kotouče ze soundsystemových akcí se tu točí a točí a zírají na ně dětičky Brňanů. Kufr na vinyly byla ještě nedávno utilitární věc, teď exponát... člověk najednou to haraburdí vnímá jinak a zjistí, jak moc vypovídá o své době.
 
Pamětník si přijde zvláštně starý, ale nevadí to. Důležité je, že se tyhle věci vzaly a vystavily, dokud ještě jsou, dokud si lidé pamatujou, co se s nimi dělo. A uvidí to právě ty děti, byť bylo opravdu legrační vidět, jak hošíci na prahu Puberty mručí, že je maminka bere na výstavu, raději by byli doma a hráli hry. Ale aspoň na chvíli si na výstavě zahráli rozčtverečkované hry na automatu...
 
Zahajovací akce měla příjemnou atmosféru - oproti Praze mi brněnské akce připadají relaxovanější, ve VIP stanu a okolí byla atmosféra jak na dovolené. Speciálně nás nadchnul catering z restaurace Rosnička, strava prostá, leč chutná: Výborný chleba a na něm klasické pomazánky jako Budapešť a třená Niva, bez chemických náhražek samozřejmě. Bylo to strašně dobré a o tolik příjemnější než nafrněné kanapky.
 
Pokud můžete, na výstavu zajděte. Uvidíte 90. léta novýma očima, ať jste tam byli, nebo ne.
 
/foto z otvírací party i tiskovky, pár exponátů/
/galerie mobilních výcvaků na fb/
Zahájení výstavy Kmeny 90
13.5., Brno, Husova
W.W.W. Neurobeat
Garage and Tony Ducháček
PSH - Peneři Strýčka Homeboye
Výstava trvá od 14. května do 1. října 2017.
http://biggboss.cz/
http://moravska-galerie.cz/

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.