Share |

Na expozici Švábení - Broučí práce zajděte do Pellého vily

foto: pořadatel akce

Rozlehlá renesanční Pellého vila v Bubenči hostí spolu s novými správci prostoru expozici Petra Nikla Švábení - Broučí práce. Představuje společnou tvorbu Nikla a robotických brouků, kteří hodiny brázdí po velkoformátových papírových podkladech v jemném barevném pigmentu, načež se jejich pohyb opakovaným, náhodným a neřízeným způsobem zaznamenává do struktury povrchu materiálu.
 
Nikl je pozpochyby umělec multižánrový, což předváděl již během svého působení v uměleckém "přátelství" Tvrdohlavých či hudebně koncipovanými instilacemi v Muzeu hudby (výstavu v Pelléově vile doprovází i řada koncertů s autorovou účastí), a stvrzuje i touto současnou instalací ve spolupráci s robotickými šváby, náhodou, automatismem a jistým řádem chaosu.
 
Obrazy vznikají na principu potlačení autorského procesu, který se v tomto smyslu zužuje jen na počáteční ideu, ve prospěch volného pohybu brouků, kteří hodiny roznášejí barevné pigmenty po papíře s výsledkem oněch svobodných, energických, snových krajin barev.
 
I diváci se mimo broučí armádu stávají spolutvůrci výstavy, neboť je to jejich vlastní imaginace jež čte a vytváří si vlastní výklad, přesněji snad vjem - ať již pocitový nebo vizuální.
 
Obsahově zcela vyvázané kresby rozhodně potěší!
 
Výstava Broučí práce bude k vidění do 10. 1. 2015 a je doprovázena zmiňovanými koncertními čtvrtky.
 
Galerie Pellé
Pelleova 10, Praha 6
www.villapelle.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.