Share |

MUDr. Pavel Kubů: "Konopná represe prospěje jen organizovanému zločinu."

Zátahy na growshopy pokračují - proč vlastně? Na to, co se děje, jsme se zeptali odborníka na drogovou problematiku, MUDr. Pavla Kubů z občanského sdružení Drogmem.
 
Proč jsou zásahy proti growshopům načasované právě teď?
Žijeme v bezvládí - nemáme demokratickou vládu, nemáme fungující parlament, takže nejsou v provozu běžné kontrolní mechanismy. 
Souvisí s tím fakt, že se nyní má začít dovážet léčebné konopí?
To je paranoia - vědělo se to déle než rok, tyto věci spolu nesouvisejí. Už od loňského Cannafestu se vědělo, že se něco stane, ale nic se nedělo. I policie dávala jasně najevo, že stav, který funguje, se jí nelíbí. Tu paranoiu chápu, souvislost je  to ale jen čistě časová.
Je třeba, aby growshopy měly prostředky na kvalitní právníky, tohle není domeček z karet.  
A ostatně, pacienti si nechtějí konopí pěstovat, oni chtějí mít léky z lékárny, garantované a předepsané lékařem.
 
Komu prospěje represe proti growshopům a malopěstitelům?
Jedině organizovanému zločinu. Množství rekreačně užívaného konopí se nesníží. 
 
Nejsou growshopy tím alibismem - oó berou nám květináče, ve kterých mohou babičky pěstovat celerovou nať - trochu infantilní?
Od doby co to začalo, upozorňuju konopnou komunitu, aby nedělali, že nevědí, co se s těmi jejich věcmi dělá; říkám jim: prohrajete tu hru, kterou policajti chtějí, abyste hráli.
 
V zahraničí fingují cannabis social cluby, kdy se sejdou lidi, z nichž někdo má schopnost pěstovat a společně se zhulí. Což jediné sníží dostupnost pro mládež. Dospělý člověk si může dělat, co chce, ale nedospělý mozek reaguje na tyhle látky jinak.
 
Co si myslíte o legalizaci či regulaci marihuany?
Můj postoj je, že konopí by mělo být regulované tak, jako kopřivy. Jsou ostatně ze stejného druhu. To jest, když roste někde, kam se nehodí, tak se poseká. Jakákoli jiná regulace je nesmysl.
 
Doktor Kubů je členem petičního výboru za léčebné konopí.
 
foto 24oranges.nl


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.