Share |

Mozartův Don Giovanni se zabydlí na scéně Stavovského divadla

foto: František Ortmann

K vrcholným událostem letního kulturního života v Praze tradičně patří uvedení Dona Giovanniho ve Stavovském divadlev centru Staré Prahy – tedy v místech, kde měla proslulá opera Wolfganga Amadea Mozarta v roce 1787 slavnostní premiéru! Již 18. ročník stagiony Opery Mozart ve Stavovském divadle se letos koná v termínu 16. 7. – 17. 8. 2014. Každý večer od 20:00 se rozehraje excelentní představení s působivou scénografií, originálními dobovými kostýmy a špičkovým mezinárodním obsazením. Remake světové premiéry jedné z nejslavnějších oper všech dob, v autentických prostorách, v mistrovském provedení! Žádný z návštěvníků Prahy by si tento mimořádný zážitek neměl nechat ujít.
 
Představení Don Giovanni Opery Mozart vzniklo v rámci celosvětových oslav 250. výročí narození W. A. Mozarta jako součást projektu MOZART PRAHA 2006. Bezprostředně po svém prvním uvedení slavilo obrovský úspěch u domácího a zahraničního publika, velmi příznivých ohlasů se dočkalo nejen u laické, ale i odborné veřejnosti. Dobové zpracování nesmrtelné Mozartovy opery se v letech 2006 – 2008 stalo absolutním hitem pražské letní sezóny. Nadšené ovace ostatně dodnes provázejí každé uvedení Dona Giovanniho Opery Mozart. Uměleckým ředitelem celého projektu je dirigent a cembalista Jiří Kotouč, který se věnuje především barokní opeře a interpretaci barokního a mozartovského recitativu. Scénografické návrhy vznikly ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Pardubicích a Académie Desprez. Francouzský výtvarník Gilbert Blin, který se specializuje na výtvarné umění období baroka a klasicismu, vytvořil jednotlivé scénografické obrazy podle dodnes zachovaných dekorací Josefa Platzera na zámku v Litomyšli a rytin Norberta Bittnera, které tvoří soubor původních Platzerových dekoračních návrhů z roku 1787. Skvostné originální dobové kostýmy navrhl výtvarník Roman Šolc. V hlavních rolích alternují sólisté předních operních scén, například Jiří Hájek, Matěj Chadima, Oleg Korotkov, Michiyo Keiko či Marie Fajtová.
 
Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni (Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni), zkráceně Don Giovanni, je dvouaktová dramatická opera Wolfganga Amadea Mozarta na libreto Lorenza da Ponte. Námětem je život a smrt svůdníka, známého v literatuře také jako Don Juan. Světovou premiéru opera měla v Nosticově (dnes Stavovském) divadle v Praze 29. října 1787 za osobní účasti skladatele, který ji dirigoval a doprovázel na cembalo.
 
Vstupenky v cenovém rozpětí od 790 Kč do 1 990 Kč jsou v prodeji v síti Ticketportal – www.ticketportal.cz
 
www.dongiovanniprague.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.