Share |

Movember pro zábavu a pro zdraví

Co je Movember a jak hnutí kníru vzniklo? Přinášíme vám rozhovor s JC, jedním z jeho zakladatelů.
Jak vzniknul název Movember?
Movember jsme založili v roce 2003 s několika přáteli v Melbourne, když jsme jednou seděli na pivu. Cíl byl jednoduchý - vytvořit kampaň, aby si chlapi s podobným smýšlením nechali narůst knír a tím upozornili na otázky mužského zdraví. Tehdy se zapojilo 30 statečných. 
Pravidla, která jsme tehdy vymysleli, platí do dneška a pro všechny země, kde Movember každoročně probíhá -  letos už jich je 21. Kampaň spojuje skutečné chlapy se skutečným knírem, kteří mluví o skutečných otázkách - s cílem změnit vnímání mužského zdraví.
Každý rok v listopadu (November) si necháváme narůst kníry (Moustache). V Austrálii se kníru říká zkráceně Mo, a odtud tedy Movember.
Každý rok v listopadu díky Movemberu raší kníry na tisících mužských tváří, které na nich vydrží po celých 30 dní. To vše, abychom vyvolali diskuzi o otázkách mužského zdraví a upozornili na zdravotní problémy mužů, zejména potom na rakovinu prostaty.
 
Po registraci na movember.com musí každý Mo Bro začít 1. listopadu s hladce oholenou tváří. V průběhu měsíce si pak nechá růst knír a náležitě si ho pěstuje. Nepočítají se žádné spodní varianty (plnovous) ani boční pomocná madla (kozí bradka) a každý Mo Bro se musí po celý listopad chovat jako pravý gentleman.
 
Mo Bratři se tak na měsíc stanou chodícími billboardy a svými aktivitami a slovy podněcují debaty na opomíjené téma mužského zdraví.

 
Zapojují se i ženy. Tzv. Mo Sista je jednoduše dívka nebo žena, které miluje knír. Je to osoba, která podporuje svého druha, manžela, kolegu nebo kamaráda po dobu růstu a pěstění jeho kníru. Tyto ženy jsou naší inspirací a pomáhají upozorňovat na téma mužského zdraví a pomáhají tak i růstu nadačního konta proti rakovině prostaty. 
 
Jak ses stal součástí hnutí ty a jaké máte plány do budoucna?
Byl jsem jedním z prvních třiceti kluků, co to rozjeli v roce 2003 a založili nadaci Movember. Naše vize je změnit vnímání otázek zdraví mužů, naším cílem pak rozšířit hnutí po celém světě a zapojit do něj co nejvíc Mo Bros a Mo Sistas a podpořit nadaci a konto proti rakovině prostaty.
 
Čím se živíš, kdo jsi a odkud vlastně jsi? 
Jsem z Austrálie a jsem spoluzakladatel hnutí Movember. Mám na práci organizaci a pomoc s Movemberem v 15 zemích v Evropě a v Africe, kde probíhá oficiální kampaň. Také se podílím na celosvětové organizaci a vedení kampaní.
 
Jaká je nejlepší a nejhorší věc na Movemberu? 
Nejlepší je vidět nadšení a vášeň všech Mo Bros a Mo Sistas. Podporují kampaň a díky nim se tak nadace stále rozrůstá. 
Nejhorší je, že nemůžeme být ve všech 21 zemích zároveň a vidět, slyšet a být součástí jejich cesty a diskusí. 
 
Tvoje oblíbené stránky?
movember.com
 
Máš nějakou zprávu pro naše čtenáře?
Otázky mužského zdraví jsou důležité, ale hodně přehlížené. Muži žijí v průměru o 6 let méně než ženy, což je děsivá statistika, vezmeme-li v potaz, že tato nerovnováha nemá žádné biologické opodstatnění. Podle různých studií se dá většině úmrtí mužů spojených s rakovinou zamezit zdravějším životním stylem, prevencí a včasnými prohlídkami. To koliduje s obecným přístupem mužů k životu, většina vlastně preventivně  vůbec neuvažuje.
Movember se snaží muže vyhecovat a začít se o své zdraví zajímat, zabránit nemocím zodpovědnějším životním stylem a naučit se poznat příznaky u sebe i u ostatních, a tak správně reagovat a vyhledávat pomoc. 
Chceme, aby se celý svět zapojil, pomohl nám nastartovat změnu vnímání a změnit tak tvář mužského zdraví. Nezapoměňte, že znalost je moc a knír je král. 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.