Share |

Michal Rataj pokřtí v NoD své nové album Spectral Shapes

repro k akci

Jedna z význačných osobností české elektroakustické hudby Michal Rataj pokřtí 13. února v pražském prostoru NoD své nové album Spectral Shapes. Album, které vydal polský label Audiotong loni v září, získalo velmi kladné reakce od českých hudebních recenzentů. Vedle křtu alba bude součástí koncert, na němž společně s Ratajem vystoupí básník a performer Jaromír Typlt, kytarista Ivan Boreš a intermediální umělec. Ladislav Železný. Vstupenky v ceně 150 Kč a 100 Kč pro studenty jsou už v předprodeji.

Michal Rataj je skladatel, producent, hudební režisér a muzikolog. Vystudoval hudební vědu na FF UK (1999) a skladbu na hudební fakultě AMU (2003) v Praze u prof. Ivana Kurze a prof. Milana Slavického. Absolvoval studijní pobyty na Royal Holloway University of London (1995), Humboldt Universität zu Berlin, Musikhoschule Hans Eisler (1998) a Universität der Künste zu Berlin (2002). V roce 2006 získal doktorát s dizertací zaměřenou na elektroakustickou hudbu a současné koncepty radioartu. V letech 2007 – 2008 získal pozici Fulbright Scholar v Centre For New Music And Technology (CNMAT) na University Of California, Berkeley.

Od roku 2000 jako hudební režisér a producent Českého rozhlasu pro oblast radioartu a je členem mezinárodní producentské skupiny EBU Ars Acustica. Je producentem pořadu Radioateliér Českého rozhlasu 3 – Vltava a internetového portálu rAdioCUSTICA. Je zároveň pedagogem Katedry skladby HAMU pro obor elektroakustická hudba, zúčastnil se řady evropských festivalů (V:NM Graz, AudioArt Kraków, NextWave, Multiplace), zkomponoval velké množství scénických hudeb pro rozhlas, televizi a divadelní inscenace a jeho skladby byly vysílány v Rakousku, Švýcarsku, Německu, Švédsku, Chorvatsku, Slovensku, Španělsku, Novém Zélandě a USA.

Na podzim roku 2012 vydal renomovaný polský label Audiotong nové bilanční album Michala Rataje s akusmatickou a live electronics hudbou z let 2002 – 2012. Únorový pražský koncert představí nejenom samotné album v Česku, ale uvede i několik umělců, bez nichž by tato hudba vypadala jinak.

S Jaromírem Typltem představí Michal Rataj již několik let mezinárodně prováděný text-sound projekt Škrábanice, v němž se pojí hudba se slovem do magického sonického obrazu. Ivan Boreš nechává rozeznívat svou mikrotonálně laděnou kytaru větrem na kopcích, anebo taky obyčejným pokojovým větrákem. Takhle rozeznělá kytara je výzvou k dialogu. S Ladislavem Železným kolem sebe roky krouží odstředivě i dostředivě – spojuje je rádio a vášeň pro zvuk, který vypráví, provokuje, i tiší.

www.nod.roxy.cz
www.facebook.com/nodprague


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.