Share |

Mezinárodní projekt Parkinprogress pokračuje

foto: pořadatel

Umělci z Plzně se zúčastnili další etapy úspěšného mezinárodního projektu Parkinprogress. Po loňské premiéře ve francouzském Saint Cloud se další zastávka konala na významném maďarském poutním místě Pannonhalma. Cílem projektu Parkinprogress je umělecká animace parků nebo jiné veřejné zelené plochy za účasti umělců a odborníků z evropských zemí. Takto umělecky vytvořený prostor je sdílený se širokou veřejností. Do oživování místního arboreta se pustil i plzeňský umělec Jan Vostárek: „Zkušenost z Pannonhalmy pro mne byla velkou příležitostí nahlédnout do dílen evropských umělců z různých oblastí performativního umění. Otevřel se mi prostor v oblastech tvorby pro mne nových. Fragments movement, individuální projekt, inspirovaný místem nádherného arboreta benediktinského kláštera v Pannonhalmě, jsem sestavil ze sledu animovaných sekvencí, ve kterých jsem použil přírodní materiály nalezené přímo v parku a následně jsem je proměnil ve vizuální obraz, který byl promítán na reliéfní plátno vytvořené z recyklovatelného papíru. Celá akce a setkání s evropskými umělci pro mne byla velkým inspiračním přínosem v oblasti umění a komunikace. Příjemná pracovní atmosféra, Genius loci Pannonského kláštera a arboreta, výborná technická podpora ze strany organizátorů, to vše ve mně zanechalo velmi dobrý pocit“.

Hlavním motivačním faktorem pro umělce je přípravný rezidenční pobyt, kdy ve spolupráci s ostatními umělci z různých oborů realizují svůj tvůrčí záměr. Účastníci rezidenčního pobytu tak získávají nové zkušenosti, inspiraci a učí se spolupracovat se svými kolegy ze zahraničí. Projekt tak vytváří širokou komunitu mladých umělců, kteří jsou kreativní a schopní spolupracovat na mezinárodní úrovni.

„Parkinprogres je pro nás velkou zkušeností, jednak se učíme řadu organizačních věcí v tak velkém mezinárodním rozsahu a jednak záskáváme řadu zajímavých kontaktů s vynikajícími umělci. Mám velkou radost, že se naši umělci v té konkurenci zatém rozhodně neztratili. V kouzelném parku v Pannonhalmě plzeňský výtvarník a pedagog Jan Vostárek rozhodně zabodoval. V průběhu tvůrčí dílny mohl pro své nápady využít špičkové technologie a jeho „česká“ animace zaslouženě vzbudila potlesk více než třístovek spokojených diváků,“ shrnuje Roman Černík, umělecký ředitel centra JOHAN.

Další etapa akce Parkinprogress, putovního projektu financovaného z programu EU – Culture, se uskuteční již v polovině září v anglickém Nottinghamu a v dalším roce projekt zavítá do Plzně. Organizátorem plzeňské části projektu Parkinprogress je občanské sdružení Johan.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.