Share |

Obrazem: Design prostředí - studijní obor na Technické univerzitě v Liberci

foto: Fakulta umění a architektury, Technická univerzita Liberec

Design prostředí - čtyřletý bakalářský a dvouletý magisterský studijní obor na Technické univerzitě v Liberci, fakulta umění a architektury.
Co nám o něm přiblížila přímo škola?

Design prostředí je oborem zasazeným mezi architekturu a design. Vznikl postupným profilováním průmyslového designu od konce 19. století v Anglii a jeho oddělováním od architektury. Obor si uchovává architektonický přístup na základě kontextových parametrů, není však zaměřen na sériovou průmyslovou produkci a důležitým výstupním faktorem je estetická funkce. Akcentuje individuální řešení ateliérových projektů v širokých kulturních souvislostech, což je v době specializací opět aktuální.

Prof. Dr. Ing.arch. Bořek Šípek zavedl roku 1990 na VŠUP v Praze ateliér Architektura a design, jehož program se rozvíjel mezi těmito dvěma póly. Jeho absolventi vedou dnes vlastní úspešné projekty a stále dokazují, že zvládají celou škálu úkolů pohybujících se v tomto prostoru i s jeho přesahy (napr. Bára Škorpilová, Michal Froněk, Jan Němeček, Milan Dlabač). Od roku 1996 pokračovala činnost prof. Šípka na Universität für angewandte Kunst ve Vídni, kde na přání vedoucího katedry architektury Hanse Holleina přemenil třídu Kov a šperk svým moderním pojetím prolínání designu a architektury. Příchodem prof. Šípka na Fakultu umení a architektury Technické univerzity v roce 2005 se naskytla příležitost pokračovat v tomto inovativním pojetí.
Jeho zásluhou získala liberecká škola akreditaci nového bakalářského studijního programu Design prostředí, který zatím jiná fakulta architektury v České republice nenabízí. Nový obor staví na ověřených zkušenostech, které však nebyly ze zahraničí pouze přejaty, ale s osobností prof. Šípka prešly do Liberce. Díky široké základně jeho různého zaměření, zahraničních kontaktů budou studenti v neustálém spojení s aktuálním děním na špicce tohoto zaměření. Pod záštitou prof. Šípka bude snazší zvát na školu ke spolupráci významné odborníky ze zahraničí, jako i získávat ke spolupráci nové instituce a navazovat nové výměnné programy.

Studium je strukturováno tak, aby bylo možno volit napříč mezi předměty v nabídce celé liberecké univerzity, pričemž se dotýká nejaktuálnejších výsledku ve vědě či humanitních oborech. Student je tak konfrontován s tendencemi v současné, technologicky orientované společnosti a je veden ke kritickému uměleckému přístupu. Cílem tohoto pojetí je kromě vlastního získávání informací i navázání vztahu s univerzitními odborníky mimo fakultu, kteří pomohou dále rozvíjet , inspirovat a realizovat technicky náročné konkrétní ateliérové projekty, v nichž se tak odráží znalosti z doprovodných teoretických předmětů a prolínají se s jejich kreativní a praktickou stránkou. Ateliérová výuka je koncipována na základě individuálního vývoje a objevování komplexnosti zadání, jehož náročnost se tudíž nestupňuje s vyšším ročníkem a jehož propracování se pak již liší podle vyzrálosti studenta.

Absolventem je osobnost, která je schopná samostatně řešit tvůrčí problémy ležící napříč disciplínami. Musí dokázat vidět projekt v kulturních i sociálních souvislostech a být schopna pracovat v jakémkoliv prostorovém měřítku. Uplatnuje se nejen v mezioborových týmech, ale také jako nezávislý tvůrce, který má po ukončení studia všechny předpoklady, aby si mohl založit svou vlastní praxi. Bakalářské studium je zakončeno státní závěrečnou zkouškou, jejíž součástí je obhajoba bakalářské práce. Absolventům je pak udělován akademický titul Bc.A. Studium magisterské končí odbornou rozpravou, jejíž soucástí je obhajoba diplomové práce a udělením titulu Mg.A.

Pro studijní program Design prostředí je vyhrazeno celkem 200m2 ateliérové plochy. Dále je k dispozici fotoateliér, výpočetní technika, 3d tiskárna, dílna a další. Studentům slouží také vlastní stále se rozrustající fakultní knihovna s cca 3000 svazky relevantními k oboru a dále mohou využívat centrální univerzitní knihovnu s přibližne 160 000 svazky různého zaměření.

Více na: http://aa.tul.cz/ked/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.