Share |

"Malí a velcí chemici" těšte se. Začíná Festival vědy!

foto: pořadatel akce

Zkouška odvahy, molekulární kuchyně, ale i chemické pokusy či forenzní laboratoř – to vše čeká na návštěvníky Festivalu vědy, který bude v pražském Obchodním centru Šestka probíhat od 24. ledna do 16. února. Slečny si mohou vyrobit osobní parfém a malí vědci izolovat své DNA, připravit si molekulární drink, kaviár či zmrzlinu z tekutého dusíku. Na molekulární vaření a pokrmy máte možnost narazit jen ve vybraných restauracích. Během Festivalu vědy budete moci molekulární jídla nejen ochutnat, ale také uvidíte, jak se připravují.
 
V průběhu celého Vědeckého festivalu budou připraveny výstavy představující vědu v úplně jiném světle – expozice fotografií věda je krásná, výstava bezobratlých živočichů, výstava chemických sestav nebo geologické vitríny s kameny, horninami a minerály. Kromě stálých expozic bude od čtvrtka do neděle možnost se podívat do mikroskopu na běžné i méně obvyklé preparáty a prohlédnout si výstavu mikrofotografií.
 
V sobotu a neděli od 10:30 do 17:30 budou pod vedením studentů a profesorů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze probíhat pokusy a workshopy rozličných vědních oborů.
 
Celý festival je přístupný zdarma.
Více informací na www.oc-sestka.cz
 
Každou sobotu bude na Šestce molekulární bar, kde se bude připravovat zmrzlina z tekutého dusíku, molekulární chemikův drink, kaviár nebo želé. V neděli zase Forenzní laboratoř, kde si vyzkoušíte snímání otisků prstů nebo izolovat DNA.
 
Na biologicko–chemickém stanovišti se bude kouzlit se zlatem. Zájemci uvidí, jak se vyrábí zubní pasta pro slony, „vypěstují“ si chemikovu zahrádku, žížaly a mnoho dalšího.
 
Se studenty geologie se návštěvníci podívají do pravěku. Složí si kostru ichtyosaura a o víkendech 1. a 2. února a 15. a 16. února si odlijí trilobita. Na stanovišti geografie bude kromě prvního únorového víkendu možnost nabarvit si vlastní zeměkouli či vyrobit mapu. O víkendu 15. a 16. února dorazí odborníci, kteří budou mít připravený speciální program s GPS.
 
 V rámci festivalu bude probíhat speciální program pro studenty středních a základních škol - interaktivní přednáška o životních cyklech různých druhů převážně vodního hmyzu a jiných bezobratlých žijících u nás, praktické ukázky larev a dospělců vybraných zástupců. Studenti se dozví, jak hmyz přečkává zimu a extrémní podmínky a jakým způsobem může pod vodou dýchat. Dále, že ne každá pijavka saje krev a ne vždy je vrcholovým predátorem vodního prostředí ryba. Návštěva škol je možná po předchozí rezervaci.
 
Video z podobné akce s Přírodovědci.cz, můžete vidět zde: http://www.youtube.com/watch?v=hD96v4IYQJw
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.