Share |

Louis Vuitton otvírá v Mnichově nový prostor pro umění

foto: pořadatel akce

Espace Louis Vuitton München, nejnovější prostor pro moderní umění v Mnichově, zahajuje svoji činnost výstavou No Such Thing As History: Four Collections and One Artist, na níž se představí nová díla Annette Kelm a výběr ze soukromých sbírek německých milovníků umění. Kurátorem výstavy je Jens Hoffmann.
 
Dne 29. března 2014 otevře Espace Louis Vuitton München své dveře historické budovy Residenzpost v samotném centru Mnichova. Prestižní galerie navazuje na dlouhou tradici, kterou značka Louis Vuitton má v oblasti podpory moderního umění v Německu a na celém světě. ‚Sesterské‘ výstavní síně, které již existují v Paříži, Tokiu, Benátkách a Singapuru, jsou – stejně jako ta nejnovější v Mnichově – koncipovány jako nezávislý prostor pro umění, jehož cílem je objevovat nová teritoria moderní tvorby.
 
S plochou přes 320 čtverečních metrů zasvěcených umění má již mnichovský Espace program dopředu nabitý výstavami a akcemi pro veřejnost. Dramaturgie výstavní síně je cílena na stimulaci konfrontace a výměny mezi lokálními a mezinárodními umělci, profesionály z oblasti umění, sběrateli a veřejností. Vstup na všechny výstavy a akce je zdarma.
 
„Otevření Espace Louis Vuitton München představuje další důkaz naší snahy propagovat kulturu a umění v Mnichově – a nejen tam,“ poznamenal Michael Burke, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Louis Vuitton. „Všechny galerie sdružené pod názvem Espace Louis Vuitton mají stejnou globální vizi, ale působí pevně v rámci lokálního kontextu. Naše zahajovací výstava v Mnichově chce složit hold vášni a vytrvalosti místních sběratelů umění a podpořit je v jejich další činnosti.“
 
Svoji činnost zahajuje mnichovský Espace kolektivní výstavou s názvem No Such Thing As History: Four Collections and One Artist(29. březen – 8. srpen 2014), jejíž kurátorem je Jens Hoffmann. Na výstavě se představí osm nových prací německé fotografky Annette Kelma přibližně 20 děl moderního umění různých forem, která byla vybrána z několika prominentních soukromých sbírek mnichovských sběratelů: ICC, Lorenz/Amandine Cornette de Saint Cyr, Mackerta Wiese.
 
Výstava No Such Thing As History: Four Collections and One Artistse snaží uchopit koncept sbírky jako uměleckého archivu. Obdobně jako knihovna, která je archivem literatury, umělecká sbírka nepředstavuje pouze kumulaci uměleckých děl, ale také místo pro interpretaci a pozorování vývoje umění v čase na pozadí širšího historického kánonu. Narativ výstavy určují nová díla Annette Kelm, v nichž fotografka zhmotňuje svůj zájem o historii, přičemž se opírá o průzkum archivů a muzeí společenské a kulturní historie. Annette Kelm se nechala inspirovat životem a dílem Hannelore Mabry (1930-2013), herečky, socioložky a aktivistky, která v Mnichově žila od roku 1966. Další inspirací byly příslušnice německého feministického hnutí.
 
„Jsme velmi rádi, že naše první výstava představí veřejnosti díla Annette Kelm, talentované německé umělkyně, jedné z uznávaných špiček soudobé fotografie, v režii Jense Hoffmanna, mezinárodně respektovaného kurátora. Spojení těchto dvou jmen je v souladu s posláním Espace: podporovat nové i známé umělce v jejich tvorbě a přispívat k veřejné diskusi o soudobém umění tím, že se veřejnosti budou představovat zajímavé kurátorské počiny,“ dodává Michael Burke.
 
 
O Annette Kelm
Annette Kelm pracuje výhradně s médiem fotografie. Její práce jsou inspirovány historicky významnými událostmi nebo místy. Její tvorba sleduje zdánlivě tradiční žánry – portrét, zátiší, fotografii architektury nebo krajiny. Annette Kelm pracuje se středně- a velkoformátovými fotoaparáty. Její díla jsou zastoupena ve sbírkách muzeí na celém světě, včetně Museum of Modern Art, New York (2013), Presentation House Gallery, Vancouver (2012), Bonner Kunstverein, Bonn (2011), Kunst-Werke Institute for Contemporary Art, Berlin(2009) a Kunsthalle Zürich (2009). V roce 2012 se Annette Kelm účastnila 12. Instanbulského bienále a v roce 2011 54. Benátského bienále. Annette Kelm se narodila v roce 1975 ve Stuttgartu a nyní žije a tvoří v Berlíně.
 
O Jensi Hoffmannovi
Jens Hoffmann je zástupcem ředitele Jewish Museum v New Yorku, kde zároveň řídí veškerý výstavní program a akce pro veřejnost. Je zároveň i vrchním externím kurátorem v detroitském Museum of Contemporary Art in Detroit. Od devadesátých let byl Jens Hoffmann kurátorem více než padesáti mezinárodních výstav, včetně 9. ročníku Šanghajského bienále (2012-13), 12. Instanbulského bienále a 2. ročníku Trienále San Juan (2009). Dříve působil také jako ředitel CCA ve Wattis Institute for Contemporary Arts v San Francisku (2007-12) a ředitel pro výstavy v londýnském Institute of Contemporary (2003-7). Hoffmann je také redaktorem The Exhibitionist: Journal on Exhibition Makinga hostujícím profesorem milánské Nuova Accademia di Belle Arti (2004-dodnes).
 
O Espace Louis Vuitton
Značka Louis Vuitton má dlouhý a silný vztah ke světu umění. Tento vztah se projevuje v mnoha rovinách – uměleckými díly vytvořenými na zakázku značky a vystavených ve značkových obchodech, umělecké kolaborace s umělci na kolekcích a výlohách, diskuse o umění a vzdělávací programy v oblasti umění. Koncept galerií Espace Louis Vuitton, které jsou zasvěcené prezentaci kulturní a umělecké tvorby, je poslední v řadě počinů značky v oblasti umění. První Espace Louis Vuitton byl otevřen v roce 2006 v Paříži. Od té doby již vznikly další výstavní síně v Tokiu, Singapuru, Benátkách a nyní v Mnichově.
 
 
Espace Louis Vuitton München
Maximilianstraße 2a
80539 München
 
www.espacelouisvuittonmuenchen.com
Webové stránky budou brzy online.
 
Otevírací doba:
Pondělí-pátek 12:00-19:00
Sobota 10:00-19:00
Vstup zdarma.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.