Share |

Světoznámý režisér Tim Burton přiveze do Prahy svou výstavu

Tim Burton
foto: @Leah Gallo

Beetlejuice, Střihoruký Edward, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů nebo Batman. Všechny tyto nesmírně oblíbené kultovní filmy spojuje jedno velké jméno – Tim Burton. Americký režiséra výtvarník – snad největší surrealistický fantasta současnosti –v březnu navštíví Prahu, aby zde osobně zahájil nově koncipovanou výstavu své výtvarné tvorby. Výstava Tim Burton a jeho svět, která proběhne od 28. března do 3. srpna 2014 v Domě U Kamenného zvonu, nabídne několik set kreseb, maleb, fotografií, skic a sochařských instalací. Výstavu pořádá organizace Art Movement společně s Galerií hlavního města Prahy, pod kurátorským vedením Jenny He a ve spolupráci s Tim Burton Productions.
 
Hlubinná sonda do Burtonova díla představí všechny dimenze dosavadního tvůrčího úsilí tohoto moderního pohádkáře a poprvé v historii jeho více než čtyřicetileté umělecké dráhy poskytnečeské veřejnosti zcela ojedinělou příležitost k hmatatelnému setkání s celým bohatstvím Burtonova vesmíru hororových (a zároveň humorně zbarvených) světů. Umělcovu dřívější výstavu, nazvanou stručně Tim Burton, viděli poprvé v roce 2009 návštěvníci newyorského Muzea moderního umění (MoMA), kde se stala třetí nejnavštěvovanější expozicí v historii této instituce– za pět měsíců jejího trvání ji zhlédlo přes 800.000 návštěvníků.
 
Pražská výstava bude od ostatních světových zastávek do určité míry odlišná.V podzemí dočasného Burtonova paláce v Domě U Kamenného zvonu návštěvníci sestoupí do obsáhlého archivu především jeho animovanýchprojektů, krátkých experimentů i jejich obsáhlé dokumentace, a budou tak moci sami prozkoumat zdroje, kterými se autor inspiroval. K vidění budou i dosud nikdy nevystavované kresby, malby, skici, akvarely, koláže i loutky a atmosféru celé expozice dokreslí zajímavá hudba. Kurátorka výstavy Jenny He k tomu poznamenává: „Jako spoluorganizátorka výstavy v newyorském Muzeu moderního umění a jejích následujících putovních repríz jsem se přesvědčila o vřelém mezinárodním ohlasu svérázné výtvarné a filmové tvorby Tima Burtona. Zcela jasně se ukázalo, že nová, tematicky zaměřená expozice nabídne dosud nepoznanou rovinu přístupu k hodnocení Burtonova ojedinělého tvůrčího pojetí. Filmová fázová animace má v Praze hluboce založené kořeny, přičemž právě Burtonovo zaujetí touto technikou stálo u zrodu jeho umělecké dráhy. Nedokážu si proto představit příhodnější místo pro uvedení výstavního projektu Tim Burton a jeho svět.“
 
Výstavu doplní také bohatý doprovodný program. „V rámci výstavy budou moci všichni návštěvníci využít například relaxační zónu nebo zhlédnout některý z Burtonových filmových počinů, které se zde budou každý den promítat. Věříme, že na své si tu přijdou dospělí i děti,“ říká Kateřina Riley, ředitelka organizace ArtMovement, která stojí za realizací výstavy.
 
Tim Burton je u nás známý především jako filmový režisér, více než to je však výtvarníkem. Z jeho pera vznikají návrhy pro řadu postav a scenérií. Preciznost v  pojednání každého detailuu něj začíná při práci s perem na papíře a je posléze patrná ve všech složkách jeho filmů, od scénografických a kostýmních návrhů až po zcela individuální přístup k tvůrčímu dialogu probíhajícímu mezi Burtonem a jedním z jeho nejbližších spolupracovníků, hercem Johnnym Deppem.Rozpětí jeho dovedností svědčí o umělcově tvůrčím duchu i o jeho vskutku ojedinělé všestrannosti. Fanoušci budou moci na výstavě zhlédnout jeho první kreslířské pokusy, některé nikdy nerealizované projekty, filmy z limitované distribuce i slavné loutky z jeho animovaných snímků.
 
Galerie hlavního města Prahy navazuje výstavou Tima Burtona na svou dřívější retrospektivu Jana Švankmajera, jehož tvorba Burtona nesporně ovlivňuje.
 
Tim Burton a jeho svět
Kdy: 28. 3. – 3. 8. 2014
Kde: Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13
Web: www.timburton.cz
Sledujte i Facebook, Twitter, Google+ a Instagram!
 
- - -
 
O organizátorovi
Art Movement je nevládní a neziskovou organizací (občanské sdružení), která zve umělce, kurátory, lektory a kulturní manažery ke spolupráci na krátkodobých i dlouhodobých kulturně-vzdělávacích projektech a produkčních aktivitách v České republice i na mezinárodní úrovni. Spolupracuje s mladými i významnými umělci a zkušenými lektory z ČR a EU. Ve svých projektech se zaměřuje na propojení výtvarného a filmového umění (výstavy čs. surrealistů, Stanleyho Kubricka aj.), občanského s interaktivním (projekt Civic Minds) a občanského se vzdělávacím (Paralelní světy).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.