Share |

Litoměřický kořen se vrací ke... kořenům

foto Jiří Janda

„Letos se bude vzpomínat a bilancovat, protože festival Litoměřický kořen dosáhl dvacátého ročníku. Za dvacet let na něm vystoupilo na tři sta souborů a sólistů z celého světa, představitelů různých stylů a žánrů. Letos jsme se pokusili o remake prvního ročníku, návrat ke kořenům,“ říká Michal Hanzl, hlavní pořadatel z agentury Modrý z nebe. Při této příležitosti se na festivalu objeví většina těch, kteří zahráli na festivalu v roce 1995. Stejně jako poprvé zahrají v Letním kině na Střeleckém ostrově v Litoměřicích ve dnech 4. a 5. 7. 2014.
 
Z dvanácti účinkujících, kteří vystoupili na Kořenu v roce 1995, budou chybět pouze tři, již neexistující Dunaj, Invalidní důchod a Švehlík. Bohužel ze zdravotních důvodů na poslední chvíli odřekl Vladimír Mišík.  Hudba Praha letos slaví pro změnu třicetiny. Dále zahrají Tony Ducháček a Garage, na nichž čas jakoby nezanechal stopy, a Tatabojs, kteří přijedou jedním osobákem tak jako dřív a předvedou speciální akustický Vozembouch set. Duo Václavek a Ostřanský spolu nehrálo přes patnáct let a impuls znovu sejít jim dal až Kořen. Dále přijedou Zuby Nehty, které aktuálně nahrávají nové CD. Petr Váša vystoupí se skupinou Ty Syčáci, ale v rámci koncertu zazpívá i sólově některé ze svých časem prověřených hitovek. MCH Band si připravili na festival program Es reut mich f, který před pětadvaceti lety vyšel na černé dvojdesce. Kapelu živě doplní hudebníci, kteří album v roce 1990 nahrávali. Skupina Radost sice hrává sporadicky, ale zato vytrvale a přednese písně ze svého jediného dadaalba Mravenci snědli kočku.
 
Kromě původních účinkujících vystoupí kapely, které už patří k festivalovému inventáři. Dvě z nich, Traband a Rudovous, letos také slaví dvacet let existence.
 
Vzhledem k povodním, kvůli kterým se musel festival loni zkrátit, přijedou někteří z těch, kteří se do programu nevešli, např. letošní jediní zahraniční účinkující, Wattican Punk Ballet z Arménie, bizarní taneční a punkové duo, rozkročené mezi Moskvou a Budapeští. Tvoří ho sourozenci Karen a Gaya Arutyunyanovi a svou hudbu míchají z psychedelie, punku a freak popu a propojují ji s téměř divadelními scénickými triky. Vzniklý hudební koktejl včetně punku, funky disco beatů a kavkazských vlivů doprovází na koncertech živelná energie.
 
Aby legend nebylo málo, na festivalu vystoupí ještě Aktual, skupina Milana Knížáka, o níž se říká, že byla první punkovou kapelou na světě.
 
Vstupné v předprodeji do konce června stojí 550,- Kč, na místě 600,- Kč, jednodenní 400,- Kč.  Děti do 15 let v doprovodu rodičů mají vstup zdarma.
Stanování pro návštěvníky festivalu je zdarma v areálu Střeleckého ostrova.
Psi mají vstup do areálu povolen jen s náhubkem a na vodítku.
Podrobnosti najdete na stránkách pořádající agentury Modrý z nebe
www.modryznebe/koren, aktuality na facebooku: www.facebook.com/litomerickykoren

 
Časový rozpis:
 
 
Pátek 4. 7.

16:00 – RADOST
17:15 – KRCH-OFF
18:30 – TATA BOJS
20:00 – VLADIMÍR MIŠÍK & ETC…
21:30 – GARAGE  & TONY DUCHÁČEK
22:50 – PŮLNOC
00:10 – MCH BAND

 Sobota 5. 7.
 

11:30 – BIORCHEST
12:30 – VAT
13:20 – VÁCLAVEK & OSTŘANSKÝ
14:10 – HUDBA PRAHA
15:30 – VOBEZDUD
16:40 – KUZMICH ORCHESTRA
17:50 – RUDOVOUS
19:00 – ZUBY NEHTY
20:20 – TRABAND
21:40 – AKTUAL
23:00 – WATTICAN PUNK BALLET
00:10 – PETR VÁŠA
00:20 – TY SYČÁCI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.