Share |

Lípa: České dárky, za které se nemusíte stydět

foto Lípa

Protišedi se bylo podívat v Kafkově domě v neobvyklém pop-up obchodě Lípa.
Co to je?  "Lípa je kolekce dárků a suvenýrů, které jsou vytvořeny s láskou, s odkazem k českému řemeslu a tradici," říkají zakladatelé. Ti oslovili řadu českých výrobců s tím, aby vytvořili malou sérii dárkových předmětů. Ideálně s motivem lípy. "Chceme být protiváhou obchodům s matrjoškami," řekli nám k tomu, že sídlí u Staroměstského náměstí. Budou tu do září, ale hledají stálé místo, nejspíše opět na Praze 1.
"Chceme nabídnout alternativu. Chceme, aby si hosté odvezli z Čech jako vzpomínku pro sebe či své blízké pěkný a vkusný předmět, který na úrovni bude reprezentovat Českou republiku. Dárek s odkazem na Českou republiku, její hodnoty, tradice i  aktuální dění. Dárek, za který se nebudeme stydět.” říká v tiskovém prohlášení Petra Caudr Hanzlíková, zakladatelka značky Lípa. 
"Inspirací pro vytvoření kolekce se stala lípa. Není to jen nádherný strom, je to symbol tradice a národního dědictví. Obsahuje poetiku, příjemné pocity z šumu jejích velkých listů, uklidňující stín obrovské koruny stromu v  parném létě, nebo bzukot včel, které intenzivně pylují květy. Dává nám klid a evokuje příjemné vzpomínky. Květ nejenom krásně voní, ale i léčí, její listy ve tvaru srdce symbolizují lásku. Je kladen důraz na to, aby co nejvíce dodavatelů pocházelo z České republiky, často i ze společností se sociálním aspektem. Byť byla kolekce zamýšlena pro zahraniční návštěvníky České republiky, věříme, že si najde i početnou skupinu zákazníků z České republiky, kterým se bude líbit naše filosofie a silné příběhy produktů,” říká Petra. 
Viděli jsme leccos, co se nám zdá super jako dárek i jako něco, co si člověk koupí pro sebe. Tašku-papírový košík s koženými uchy, se kterou můžem na trh. Polštářky se střídmými, až seversky působícími dezény. Plecháčky a porcelánové termohrnky s lipovými květy. Hračky. Notesy. Tašky a batohy. Jedlé dárky (čokolády, víno). Nic z toho není zrovna levné, ale u malosériové výroby se to dá čekat a akceptovat.
 
-
Projekt byl prvně představen na Prague Desing Weeku, kde byl oceněn 3. místem za kolekci a do 15.9. je otevřen pop up store v Kafkově domě na adrese nám. Franze Kafky 3. 
 
A co dělají lidé z Lípa Store právě teď?
"Momentálně chystáme návštěvy za jednotlivými výrobci po celé ČR, se kterými spolupracujeme, chceme více představit jejich práci, vyzdvihnout řemeslnost, tradici a ruční zpracování. Chtěli bychom zdokumentovat proces výroby a ukázat, jací lidé za produkty stojí - můžete se tak těšit na fotoreportáž z čokoládovny v Krásné Lípě nebo na dřevěnou dílnu pana Jirsy z Dobrušky. Zároveň pracujeme na vánoční kolekci a hledáme kamenný prostor v Praze od půlky září. Kdyby měl někdo ze čtenářů tip, budeme moc rádi za doporučení :)"
 
www.facebook.com/lipastore/
eshop a web: www.lipastore.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.