Share |

Levi Strauss & Co. slaví 80. výročí dámských džínů

foto: PR

Před 80 lety na sebe vzala společnost Levi Strauss & Co. riziko a provždy změnila dámskou módu. V září roku 1934 představila džíny „Lady Levi’s® jeans” – první džíny na světě určené výhradně ženám. Bylo to pouhých 14 let poté, co americké ženy získaly volební právo (česko-slovenské o rok dříve). Džíny, patentované v roce 1873 jako pracovní kalhoty pro dělníky, tak oslovily odvážné ženy amerického Západu. Rychle se staly populárním módním trendem a už v roce 1935 se objevily v časopise Vogue.
 
„Rozhodnutí Levi Strauss & Co. vytvořit dámskou džínovou kolekci bylo na svou dobu velmi pokrokové,“ říká Lynn Downey, historička Levi Strauss & Co. „Kalhoty v té době ještě nebyly akceptované jako součást dámského šatníku, natož džíny, které byly považovány za mužské pracovní oblečení. Kolekce Lady Levi’s® nabídla pokrokovým ženám nový pocit svobody – a přesto, že tato nově objevená svoboda začala na Západě, stala se brzy celoamerickým fenoménem.“
 
Džíny jsou dnes nezbytným kouskem oblečení a dámské představitelem nejžhavějších trendů. Aktuální styly se inspirují těmi prvními ze 30. let. Přes nejnovější inovace a materiály, techniky barvení, zůstávají nejpopulárnějšími kultovní džíny Levi’s® 501®, s tzv. boyfriend střihem, in je také kolekce tvarujících džínů Revel™ a samozřejmě nezbytné Skinny.
 
Dámské džíny a šortky Levi’s® 501®, inspirované pánskými pětsetjedničkami, milují celé generace módních ikon – Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Madonna, Gven Stefani, Rihanna... Tento kultovní střih si drží punc originality a precizního zpracování. Je stejně módní jako kdykoliv předtím a stane se nezbytnou a univerzální součástí vašeho šatníku.
 
Džíny Levi’s® Skinny jsou dalším nepostradatelným kouskem této sezóny. Přestože Levi’s® vytvořil tento střih již v šedesátých letech, neustále se vyvíjí. Díky novým strečovým materiálům a barvám čím dál více lichotí ženské postavě a hodí se ke každému osobnímu stylu.
 
Evoluce dámských džínů
Před rokem 1934: Ženy z rančů amerického Západu začaly nosit originální džíny Levi’s® 501® svých manželů či bratrů, originální modré džíny, vytvořené v roce 1873. Tyto kalhoty byly dostatečně pevné na to, aby zvládly tvrdý farmářský život.
1934: Vznikly první dámské džíny Lady Levi’s®. Byly určeny ženám pracujícím na rančích, měly číslo šarže 701, aby se odlišily od pánských džínů (Lot 501), a prodávaly se v několika státech amerického Západu.
30. a 40. léta: Díky popularitě rančů coby dovolenkových destinací městských žen prodeje dámských džínů narůstají. Luxusní obchodní domy Best & Co. a H. Kauffman & Sons Saddlery Company vycházejí vstříc poptávce a nabízejí dámské džíny Levi’s®.
50. léta: Džíny Lady Levi’s® se společně s pánskými Levi’s® 501® a klasickými džínovými bundami prodávají na celém území USA. U dámských džínů nahrazuje knoflíky na poklopci zip.
60. léta: Uprostřed bouřlivé kulturní revoluce se džíny stávají základem ženského šatníku. Džíny jsou ikonou rebelie a nosí je jak muži, tak ženy. Levi’s® představuje úzké džíny – předchůdce dnešních džínů Skinny. Mezi teenagerkami si získávají popularitu strečové džíny.
70. léta: Kolekce dámských džínů Levi’s® nabízí širokou škálu módních střihů včetně rovných a ohrnutých nohavic. Mezi oblíbené střihy se řadí rozšířené nohavice a zvonáče.
80. léta: V roce 1981 představuje Levi’s® slavné džíny 501® pro ženy (oproti pánským mají poklopec jen na 4 knoflíčky, nižší pas a střih lehce přizpůsobený ženskému tělu). O dva roky později, v roce 1983 představuje první dámské džíny s úpravou stronewash.
90. léta: Levi’s® nabízí kolekci z prémiového denimu a nadále vyrábí širokou škálu džínů včetně 501®, 550™, 512™ Slim.
2002: Levi’s® uvádí na trh džíny pro ženy Super Low, posouvající trendy.
2010: Představení revolučního systému pro různé typy postavy – Levi’s® Curve ID.
2013: Levi’s® uvádí na trh Revel™ – inovativní kolekci s patentovanou technologií tvarování postavy, nejmodernějšími designy a vědecky zpracovaným střihem, pomáhající ženám, aby každý den vypadaly a cítily se lépe.
Dnes: Levi’s® slaví 80. výročí dámských džínů a svého postavení na špičce džínové módy. Dámské džíny Levi’s® jsou nadále nejprodávanější na světě a značka stále přichází s revolučními inovacemi a nabízí nejžhavější styly pro tento podzim a prázdninovou sezónu včetně inovativní řady Revel™, kolekce džínů Skinny i kultovních 501®.
 
levi.com
facebook.com/levis
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.