Share |

Kontejnery k světu: Akce startuje 10.5.

Mapa: Kontejnery k světu
foto: pořadatel akce

Občanské sdružení „k světu.“ představuje originální projekt Kontejnery k světu, jehož cílem je obohatit opomíjená veřejná prostranství měst o různorodé aktivity. Festival bude probíhat celkem v sedmi českých a moravských metropolích – v Praze, Plzni, Brně, Ostravě, Zlíně, Olomouci a Mariánských Lázních. Využitím netradičních forem - skladových ISO kontejnerů, koloběžek a velkoplošné projekce propojí místa a lidi hned na třech úrovních.

Praha (10. květen – 1. červen 2013)

V Praze se v rámci festivalu kontejnery objeví na šesti lokalitách. Vybrali jsme lokality s nevyužitým potenciálem, který se naším programem pokusíme naplnit. Skladové prostory se na určenou dobu promění v galerii, kavárnu, čítárnu, prostor pro přednášky, sousedská setkání, workshopy, divadelní představení, koncerty či performance. V rámci festivalu bude možné si na několika místech zapůjčit koloběžku od firmy Koloběžky Kostka, díky nimž bude návštěvníkům umožněno objevit programy všech kontejnerů a na vlastní kůži okusit trochu jiné cestování po Praze. Využití koloběžek podpoří také plánovaná hra, jež bude spojovat několik kontejnerů.

[Kampus k světu]
V srdci kampusu univerzit ČVUT a VŠCHT podpoříme místo setkávání studentů napříč fakultami. Kontejner bude umístěn před NTK. Z programu kontejneru vybíráme následující události:
10.5. / 17:00 – 22:00 / Pouliční tančírna. Přijďte si zatančit. Ve spolupráci s Živé město o.s.
13.5. / 14:00 – 16:00 / Odsun Němců: strašidlo české (ne)paměti. Jakým způsobem může 66 let stará událost ovlivňovat naše životy dnes? Debata s Mgr. J. Cibulkou.
13.5., 20.5. / 17:30 – 19:00 / Air House. Představení energicky soběstačného domu. Roční cesta projektování, mezifakultní spolupráce a k finální návrh, který se probojoval do Kalifornské soutěže Solar Decathlon. Možnost exkurze v místě stavby domu.
14.5. / 18:00 – 21:00 / Zeměloď (Earthship). Míša a Honza Pospíšilovi z Nenásilných alternativ nabídnou v kontejneru informace a diskuzi o Zemělodích (Earthships), zcela soběstačných domech a systémech, ze kterých se tyto domy skládají.
15.5. / 14:00 – 16:00 / Letecké a kosmické systémy na ČVUT. Přijďte na náš pohyblivý simulátor, který umožní zažít pocity letu s Cessnou c172p. Připraveny budou systémy demonstrující polohování satelitů a představíme projekt studentského piko satelitu vyvíjeného na půdě ČVUT.
16., 23., 30.5 / 19:00 – 22:00 / ¼ zkušenosti. Spolek posluchačů architektury představuje studenty/absolventy, kteří se něco naučili a mají chuť se o to podělit.
27.5. / 18:00 – 21:00 / Vítězné náměstí: co, kdo a proč. Diskuzi moderuje Adam Gebrian.
28.5. / 19.00 – 21.00 / Hrana architektury. Prezentace rozhodnutí postavit dřevostavbu za pouhých 100 000 Kč, která bude sloužit široké veřejnosti. Večer zakončí vystoupení jazzové kapely JUJU v čele s Dominikem T. Petrem.

V tomto kontejneru Vás dále čekají studentské filmy i letní kino v produkci filmového klubu ČVUT Kulaťák, taneční workshopy, kontejnerovna - studovna na čerstvém vzduchu, hry pro odreagování po zkouškách, školní blešák, půjč si koloběžku a vydej se Dejvicemi třeba až na Babu, atd. Na tomto místě bude možné si zapůjčit koloběžku.

[Čítárna k světu]
Fashionbook čítárna na Karlově náměstí propojí literaturu se stylem, oživí park a podpoří mezigenerační dialog. Nenechte si ujít následující akce:
10.5., 28.5., 31.5. / 12:00 – 18:00 / Knihovna v pohybu Oskar. Na Karlovo náměstí přijede minibibliobus Městské knihovny v Praze.
13.5. / 18:00 – 19:00 / Karlovo náměstí archeologické. Přednáška s archeologem z NPÚ.
18.5. / 8:00 – 20:00 / Svatojánská pouť. Čítárna duchovní literatury.
24.5. / 13:00 – 18:00 / Fashionbook Dny módy. Showroom v parku a styling dle knih.
25.5. / 10:00 – 17:00 / Fashionbook Dny módy: Casting Supermoda Management. Casting pro nové modelky a modely.
26.5. / 14:00 – 18:00 / Fashionbook Dny módy: Proměň svoji babičku. Workshop a tutoriály pro vnuky a prarodiče. Ve spolupráci s Elpida pro seniory.
30.5., 31.5. / 18:00 / Kavkazské Arabesky. Divadlo na motivy obrazů a zážitků z cest po Gruzii.

Tento kontejner plný knih bude skvělou čítárnou na čerstvém vzduchu. Těšit se můžete také na tvůrčí psaní pro juniory a seniory, den s akladatelstvím Revolver Revue, koncert sboru Elpida a další.

[Folimanka k světu]
Oblast parku Folimanka pod Nuselským mostem se promění v místo setkávání. Budeme se snažit podpořit navazování nových (i stávajících) sousedských vztahů. Těšit se můžete například na:
12.5., 19.5., 26.5. / 12:00-18:00 / Dobré zprávy, dobří sousedé. Celodenní program pro malé i velké. Komunitní setkání ve spolupráci s The Cultural Compass Institute.
20.5. – 24.5. / 10:00 – 20:00 / Integrační centrum Praha se ujme představování států z jednotlivých světadílů. Kurzy vaření, čtení pohádek, hraní her z oblasti Vietnamu, Afriky apod.
15.5., 29.5. / 18:00 – 20:00 / Open Mic na Folimance. Hudební cyklus „Open Mic Potrvá“ Jana Řepky se na dva večery přesune na Folimanku.
30.5. / 21:00 / Filmový večer. Promítání krátkých filmů FAMU.

Kontejner umístěný na Folimance bude nabízet směs kultur celého světa a stejně tak různých hudebních stylů. Budeme se snažit tevřít diskuzi o možnostech vzájemné pomoci. I zde bude možnost zapůjčení si koloběžky.

[Dílna k světu]
Ve spolupráci s iniciativou Bajkazyl vznikne na náplavce veřejná dílna, ve které si budete moci vyzkoušet svou zručnost. Workshopy povedou rozličné pražské architektonické a designové ateliery. Možnost zapůjčení si koloběžky bude i v tomto kontejneru.

[Václavák k světu ] (20.5. – 1.6.)
Kontejner na Václavském náměstí s velkoplošnou projekcí a open air galerií oživí jeho horní část. Projekt pomůže nahlédnout do dění v partnerských kontejnerových městech. Student ateliéru supermédia VŠUP Jakub Jansa se dlouhodobě zabývá studiem pohybu a fyzické komunikace lidí ve veřejném prostoru. Svou tvorbou (interaktivní instalace, performance) se pokusí zachytit a interpretovat tyto nuance v tomto kontejneru.

[ReeflexStore] (po 1.6.)
Na lodi kotvící u náplavky při Rašínově nábřeží vznikne v rámci Kontejnerů k světu pop-up design fashion shop reprezentující inovativní české značky oblečení, šperků i dalších stylových doplňků. Na lodi kotvící na Rašínově nábřeží najdete na jednom místě kalhoty Skafandr, sukně Akari, trička Youngprimitive, kabelky Mumray, šperky ReeflexDesign a další kvalitní mladé značky. K ReeflexStore můžete ale přijít i na večerní koncert, recyklační workshop nebo módní přehlídku. Nebude chybět ani přednáška Vivobarefoot o běhání bez obuvi a mnoho dalšího.

Termín otevření: po 1. červnu 

 
Akce spojující všechny kontejnery:
16.5.2013 / 18:00 z Náměstí Jiřího z Poděbrad / Cyklojízda napříč kontejnery.
Ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat, která prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě.

Kompletní program a více informací na:
Facebook: https://www.facebook.com/Kontejnery.k.svetu.Praha
Internetové stránky: http://www.ksvetu.cz/kontejnery-praha/

Projekt vznikl za podpory nadace O2, a to díky finančnímu příspěvku nadačního projektu Think Big. Vstup na všechny části programu zdarma.

Organizátorem festivalu je občanské sdružení „k světu.“ - platforma zaštiťující projekty, které usilují o oživování veřejného prostoru a podporují komunitní život v sídlech. Sdružení existuje teprve necelý rok, avšak navazuje na dlouholetou spolupráci jeho zakládajících členů – Jakuba Mareše, Elišky Vaňkové a Evy Lorinc Vokálové.

Pod hlavičkou „k světu“ se dosud uskutečnily tyto akce: 
Vypracování návrhu pro urbanistickou soutěž Plzeň – vnitřní město.
Participační happening zaměřený na možnosti zlepšování podmínek pro cyklistiku v Plzni v rámci festivalu „Dny Meliny Mercury“.
Komunitní projekt "Proměň Měňany" podporující snahu obyvatel obce Měňany o svépomocné řešení problémů obce a zlepšování stavu veřejného prostoru.
FAG – projekt galerie v podchodu, přípravná fáze (předpokládaná realizace – červen, 2013).
PechaKucha Night 1 – 3, prezentace zajímavých osobností a iniciativ usilující o oživování a zlepšování veřejného prostoru. Akce se pokaždé koná v prostoru, který má velkou kulturní hodnotu, avšak v tuto chvíli chátrá jako např. plzeňský pivovar Světovar, Městské lázně nebo bývalá Sokolovna.
Parking Day – celodenní pronájem parkovacího místa pro kulturní a volnočasové aktivity jako např. kino nebo salon deskových her aj.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.