Share |

LFS - Nemoci hudebních festivalů

Proč nejet na Rock for People / Proč jet na Colours of Ostrava
Senta Maria Magdalena na Rock For Church(ill) 2009
foto LFS / Protišedi.cz

Luciáš F. Svoboda vám poradí, kam se letos v létě vydat, a který z hudebních festivalů naopak raději oželet.
 
Že je tuzemská hudební scéna nemocná, už nějaký pátek tušíme. Vědomí, že jí není pomoci, zjara každoročně zesílí, když se zveřejní největší jména festivalové sezóny. I letos se pacientce po zjištění, že dorazí stejný sbor zahraničních lékařů, který nepomohl předloni ani vloni, přitížilo. Nastal nejvyšší čas na změnu léčby.
 
Pořadatelé Rock for People na svém festivalovém webu tvrdí, že některé kapely nevystoupí, protože hrály loni nebo předloni, a i když byly výborné, chtějí letos na RfP zkusit dramaturgicky zase něco jiného. Ehm, prosím, které kapely nevystoupí? 2008 - Enter Shikari, Flogging Molly, Dreadzone. 2009 - The Kooks. 2010 - Dreadzone, The Prodigy, The Subways. 2012 - The Subways, The Prodigy, Dreadzone, The Kooks, Flogging Molly, Enter Shikari. Aha, rozumím, takže nevystoupí jen Muse.
 
Milý, malý, český človíčku, na převelikém světě existuje jen sedm kapel. Díky RfP je už z nedávné minulosti znáš, ale teprve na letošní ročník ti je přivezou všechny naráz. Jupí! Jen místo Muse je závěrečným trumfem vystoupení Irie Révoltés, u nichž nálepku zahraniční interpret doufám neberete nikdo vážně. Z přespolních kapel tu koncertují častěji snad jen Levellers - světe div se, ty se popadesáté na RfP letos neukážou. Ale zase posté uvidíme stejných deset česko-slovenských skupin, protože tu přece nic lepšího na výběr nemáme. No jasně že ne, žádná nová generace.
 
PRODIGY & ORBITAL
 
Když před patnácti lety, v jednom z dílů Paskvilu, Tatiana Vilhelmová aka Indra Vostrá tvrdila, že The Prodigy a Orbital jsou nejaktuálnější jména ve světové hudbě, jistě netušila, že na její slova dojde i v roce 2012. Převedeno do formulové terminologie - z depa stáje Rock for People letos vyjel patnáct let starý monopost. Prodigy i Orbital jsou legendy, o tom žádná - ale je přece na brok, vidět je obrok.
 
V roce 2009 Orbital roztančili Planet Festival - tehdy se bratři Hartnollovi objevili v Česku jako aktuální jméno, neb se ve stejném roce vraceli na koncertní pódia -, ale co je na nich zajímavého dnes, když už je jejich stárnoucí, nikoliv mládnoucí publikum naživo zažilo? Stejnou otázku si položme i u Prodigy. Jasně, o mrtvých jen dobře, předloni přivezli nové album, ale co tu jako chtějí ti koxíci letos?
 
PLANET FESTIVAL
 
Progresivní Planet Festival, budiž mu zem lehká, v nedávné minulosti nabídl i jiné jméno z kategorie největších fontů letošního programu RfP - Franz Ferdinand. V roce 2006, to když bylo ještě indie in. No dobrá, argument, že za těch šest let dorostlo - lépe řečeno vyrostlo - lžindie publikum, beru na vědomí. Na Planet Festival ovšem před třemi, respektive čtyřmi lety zahráli i White Lies, Hadouken!, Beatsteaks nebo Pendulum, tedy headlineři posledních dvou ročníků RfP, což mi přijde docela bizarní. Dekadentní. Bizarně dekadentní.
 
Jasně, před pár lety bychom možná skočili na lep, a uvěřili, že nové kapely za nic nestojí, že je výběr šesti stále se opakujících jmen adekvátní, jenže dneska máme internety, a tak víme svý, víme co je ve světě sexy. A pokud mělo virtuální generaci ukojit pozvání Skrillexe, jediného opravdu aktuálního jména letošního ročníku Rock for People, tak tedy hipsterský brýle dolů před naivitou pořadatelů.
 
POHODA
 
Na Rock for People se nejezdí za hudbou, ale za atmosférou, tenhle argument neobstojí. Na hudební festivaly se obvykle jezdí za hudbou a za atmosférou. Nejen hudební mensa tuzemské populace, ale i pologramotní konzumenti tak poslední léta často tráví za hranicemi vlasti. Velká Británie, Německo, Rakousko, Maďarsko, Srbsko, Polsko (teď nemyslím Ostravu). Ale hlavně Slovensko.
 
Letošní Pohoda má opět mnohem atraktivnější program než ve stejném termínu pořádané RfP, teď nemyslím jen hosty zahraniční, ale i ty domácí, české. V Trenčíně zahrají Bonus, Fiordmoss, Floex, Čoko Voko nebo The Maggies Marshmallows. U nás tradičně uvidíme Horkýže Slíže a Mandrage. RfP ale stejně zase ohlásí padesát tisíc očí. Proč? Protože v Česku přece lepšího festivalu není...
 
MARNOST NAD MARNOST
 
Mimochodem, Horkýže i prdící polštáře, kapely z odpoledních programů béčkových městských slavností, doplní na letošní Benátské noci Dan Landa s Pepou Vojtkem, a to je teprve výzva. Nepojedeme místo do Hradce, do Vesce? Ne? Aha, když už není hudba, tak aby alespoň ta atmosféra byla. No tak zbývá snad Open Air Trutnov - tam bude letos, po vyhasnutí letiště, hořet svíček, tam nesmí chybět jediný český lvíček! Zaskáče si, zapláče si...
 
Z větších festivalových jmen zbývá ještě Sázavafest, ten se ale také zasekl někde před dekádou zpět. Paul Oakenfold a Fun Lovin' Criminals - další komentář myslím není třeba. Vůbec nejsmutnější příběh letošního festivalového léta si tak pro sebe zarezervoval Open Air Festival. Pokud je RfP závislé na Pohodě a v některých bodech programu se oba festivaly v průběhu konání protnou, OAF býval céčkovým Szigetem. Letos ovšem z Maďarska dorazí jen déčkové Mando Diao. Víc nic. Marnost nad marnost.
 
Zdá se, že pořadatelé OAF museli zaplatit Gorillaz Sound Systemu (čti Gorillaz Revivalu) nějaký třeskutý obnos, asi si mysleli, že přijedou praví animáci, ne žádní komparzisti, a na nějakého dalšího headlinera tak nezbyly finance. Proboha, proč probudili toho patnáct let mrtvého Fat Boy Slima? Jasně, na postu úplně nejočekávanějšího jména jsem v nočních můrách viděl i Mobyho nebo Parov Stelar, ale to už bych si asi vážně ublink'. No a ta Amy BigMac je také trefa do černého. V Česku, natož ve světě, není diskutovanějšího, žhavějšího jména.
 
Z PRAHY DO OSTRAVY
 
Co zbývá? Rock For Church(ill), jehož pořadatelé si myslí, že Drum'n'bass's not dead? Hm. Putovní festival České Hrady také nevybočuje z řady a letos nabídne nejnablýskanější line-up ve své historii - Nightwork, No Name, Mandrage, Horkýže Slíže. Hmnadruhou. Zdálo by se, že vše je špatně. Světla v tunelu ale nakonec svítí hned čtyři. Dvě směrem z Prahy, jedno od Kutné Hory, to vůbec nejzářivější z Ostravy. Ale popořádku, řádek po řádku. Metropole nejprve nabídne progresivní United Islands, aby se šel poslední den školy následně zapít na Prague City Festival. Letos musíte zažít i Creepy Teepee - červencové kutnohorské setkání hipsterů. A samozřejmě Colours Of Ostrava.
 
United Islands se uskuteční předposlední červnový týden a jako každoročně nabídne tento sympatický pražský festival hudební nálož, ze které se dá vyžít po celý rok. Loňské ostrovy se povedly a není pochyb, že i ty letošní budou stát za to. Hned o týden později se na holešovickém Výstavišti v rámci Prague City Festival objeví ikona londýnského labelu Ninja Tune, brazilský DJ a producent Amon Tobin. Přestože se nejedná o nikterak nové jméno, elektronickému mágovi bylo v únoru už čtyřicet let a na scéně působí už přes dvě dekády, jeho přízvisko je však aktuálně - vzhledem k loňskému vynikajícímu počinu "ISAM" - doslova nadskloňováno. Posvátný kult doprovází i New Order. Ano, i tito klasici se na PCF objeví. Pohrobci Joy Division se navíc letos vrací na koncertní pódia, takže respekt pořadatelům, že comebacku bude přihlížet i Praha.
 
To Creepy Teepee je hipsterské Rock for People. Účast pro všechny trendaře je tak povinná, při čemž o line-up zase tolik nejde. Podrobíte-li ovšem program detailnějšímu náhledu, zjistíte, že nic aktuálnějšího na poli alternativy do Česka nikdo nedováží. Ne nadarmo bylo Creepy Teepee nedávno oceněno Vinylou. Po zásluze. No a jet na Colours je letos prostě povinnost, ne snad kvůli mrtvým holkám Alanis a Björk, ale proto, že uvidíte živou Edith Piaf - Zaz. A Janelle Monáe. A Animal Collective. A Fink. A XYZ dalších světových jmen. Colours Of Ostrava jsou jediným, opravdu světovým festivalem, na který můžeme být v Česku hrdí. Statečné Barvy jsou jediným, ovšem dostatečným důvodem, proč letos nedát českým festivalům košem a netrávit léto v zahraničí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.