Share |

LFS - Proč se (ne)dívat na reality show

Hotel Paradise
LFS / reprodukce Prima Love

Před čtrnácti dny se naplno rozeběhla nová reality show - Hotel Paradise. Minoritní část naší protišední redakce - jmenovitě enfant terrible Luciáš F. Svoboda - ji shledala nezávadnou. Proč?
 
Před měsícem jsem viděl naprosto odstrašující zhudebněnou reklamu na vodku v podání sexuchtivého Bavora, jakéhosi magora Lea. Celou záležitost jsem samozřejmě v rámci protišedního gros odsoudil, ale žel nezapomenul.
 
Po pár dnech jsem se dozvěděl, že onen onan Leo bude účinkovat v připravované reality show - Hotel Paradise. Zvědavost, jaká zvěrstva tato přehlídka nevkusu nabídne, pak byla dle očekávání silnější než pud sebezáchovy.  No a už první záběry nezklamaly - v hlavních rolích kvinteto archetypů kluků, majících ve své vytuněné káře permici do fitka a pětice holek s fixní taxou sto euro na hodinu. Očekávaný průběh, očekávaný příběh. Zmýlená neplatí - desítce soutěžících ve skutečnosti v závěrečných titulkách hlavní role nepatří.
 
ÚVOD DO SOCIOLOGIE V PRAXI
 
Erving Goffman se narodil před devadesáti lety, zemřel před třiceti. Byl to americký mikrosociolog kanadského původu. Jeho stěžejní dílo se jmenuje Všichni hrajeme divadlo (The Presentation of Self in Everyday Life - v orig.). Toto dramaturgická, sociálně-psychologická sonda do teritoria plného individuí, kterým přiřazujeme explicitní role, je nejspíše oblíbeným čtivem dramaturgů a vůbec tvůrců reality show Hotel Paradise. Tyjátr, který štáb rozehrál se soutěžícími, je totiž snad až za hranou běžného hraného divadla.
 
O co v Hotelu Paradise jde? Kluci s obvodem hrudníku dva metry třicet pět centimetrů se musejí stůj co stůj udržet v páru s holkama, které byste, kluci, rozhodně nechtěli za holky. Pět hašteřivých děvčátek, věkem osmnáct až pětadvacet, plus jedenáctá účastnice soutěže, playmate prostitutka Zůza. Žůžo. Kdo si partnerku neudrží, musí z vily ven. A v čem spočívá to porno? Pro pochopení vtipu nemusíte být promovaní sociologové, plně postačí, když si přečtete tuto krátkou recenzi na Goffmanovo studii. 
 
SAKRA DOBRÝ MODEL
 
Původní zahraniční model, podle kterého Hotel Paradise vznikl, neznám. Ale mám dojem, že tvůrci česko-slovenské mutace kouří sakra dobrý model. Individuím řadí role, a pokud se některý z komparzistů či z týmu komparzistů neosvědčí - např. Rybka - nebo se ukáže jako příliš psychicky silný - např. spojení Romea a Klaudijulie -, režie bleskurychle zasáhne. Dříve než zazní hrom, je shůry seslán dopis, ve kterém přiřadí individuím v teritoriu nové role. A jede se odznova.
 
Nehodlám dávat další konkrétní křiklavé příklady, ty si každý i bez větší námahy vyhledá sám, nemám ani ambice recenzovat tuto bizarní reality show a popisovat, že je patrné, že se tvůrci inspirovali tím nejlepším z VyVolených (ale teda přešlap s druhou Reginou, Vierkou, je dost mimo). Jen jsem chtěl říct jedno, víc nic. Hotel Paradise je dosud velice přínosnou podívanou. Je sice smutné, že ve finále vůbec nejde o ty krysy s lidskými rysy, zavřené v kleci, ale o dovednosti štábu, dojem to ovšem až tak nekalí. Hotel Paradise dokazuje, že když stojí chytří lidé v pozadí, je úplně jedno, že se na place prohání parta blbců. Hledáte-li intelektuální zábavu, neváhejte. No a nebo se mi smějte, že se snažím omluvit svou zvrácenost studijními důvody.
 
P.S.: Tohle opravdu není promo článek, i když Prima by si jej za tak zoufalou (čti žádnou) propagaci Hotelu Paradise z lítosti zasloužila.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.