Share |

Koncertní mistr Jan Fišer a Dvořákovo trio zahrají v rámci PKF

foto: pořadatel akce

Beethovenovo a Mozartovo nesmrtelné dílo si v neděli večer připomene každý, kdo zavítá na předposlední orchestrální koncert jubilejní 20. sezony PKF – Prague Philharmonia (dříve Pražská komorní filharmonie) do Dvořákovy síně Rudolfina. V roli protagonisty večera jej v doprovodu orchestru přednese vynikající houslista a koncertní mistr PKF Jan Fišer, který si na jeviště přivede neméně erudované kolegy – klavíristu Ivo Kahánka a violoncellistu Tomáše Jamníka, jež společně tvoří Dvořákovo trio. Nejenže Jan Fišer sehraje úlohu člena tohoto vyhledávaného komorního tělesa, ale celým programem rovněž provede v roli uměleckého vedoucího. Koncert se tak odehraje netypicky bez dirigenta.
 
Nedělní program tvořený dvěma vydatnými díly zahájí Koncert pro klavír, housle, violoncello a orchestr C Dur, op. 56 Ludwiga van Beethovena, skladba výjimečná zejména svojí stavbou, jež díky Beethovenově práci s formami a sólovými hlasy dává vyniknout všem možnostem spolupráce tria – ať už se jeho členové představují jednotlivě, v párech či společně. Po přestávce pak bude následovat hravá a veselá Serenáda č. 7 D dur „Haffnerova“, KV 250, kterou složil Wolfgang Amadeus Mozart u příležitosti vdavek dcery svého blízkého přítele, salcburského starosty Haffnera. Serenáda je zajímavá zejména tím, že v sobě skrývá jakýsi třívětý sólový koncert pro housle, který dá vyniknout virtuozitě již zmiňovaného houslisty Jana Fišera.
 
„Již dlouho ve mně zrála myšlenka uskutečnit program složený z těchto skladeb, které v době svého vzniku byly prováděny právě ještě bez dirigenta, obzvlášť v Haffnerově serenádě byla role koncertního mistra jako uměleckého vedoucího zásadní. V neposlední řadě jsme s orchestrem chtěli rozšířit naši abonentní řadu o tento způsob, který jsme již na několika vystoupeních, zejména v zahraničí, uskutečnili,“prozrazuje okolnosti vzniku programu Jan Fišer.
 
Poslední volné vstupenky je možné zakoupit online prostřednictvím webových stránek www.pkf.czv sekci Koncerty, nebo na pokladně Rudolfina hodinu před koncertem. Koncert se koná v neděli 27. dubna od 19.30 hodin. Více informací je k dispozici na www.pkf.cz nebo na Facebooku.
 
 
Hudební ukázky:
Koncert pro housle, violoncello, klavír a orchestr C dur, op. 56
Serenáda č. 7 D dur „Haffnerova“, KV 250

 
- - -
 
Program:
Koncert pro housle, violoncello, klavír a orchestr C dur, op. 56
Ludwig van Beethoven
Serenáda č. 7 D dur „Haffnerova“, KV 250
Wolfgang Amadeus Mozart
 
Účinkují:
PKF - Prague Philharmonia
Jan Fišer – umělecký vedoucí
 
Dvořákovo trio
Ivo Kahánek – klavír
Jan Fišer – housle
Tomáš Jamník - violoncello
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.