Share |

Orchestr Berg láká do budoucí stanice metra

foto: Michael Romanovský

Máte rádi netradiční zážitky? Pak se teple oblékněte, nazujte pohorky a vyražte na koncert Orchestru BERG. V monumentálním podzemním prostoru budoucí stanice metra Petřiny uslyšíte hudbu současných českých i zahraničních skladatelů. Program je šitý na míru právě tomuto místu, ve světové premiéře tu zazní i novinka mladého českého skladatele a molekulárního designéra Petra Cíglera.
 
Specialitou Orchestru BERG je kromě uvádění nové hudby také vyhledávání zajímavých prostorů pro její uvádění. „Hráli jsme mimo jiné v bývalé čistírně odpadních vod, ve strohém prostoru nové budovy Fakulty architektury, v klubu Roxy nebo v kině Lucerna... Díky nám se na kulturní mapě Prahy ocitl znovu i podzemní prostor Veletržního paláce, dnešní Studio Hrdinů,“ zmiňuje umělecký šéf orchestru Peter Vrábel.  
 
Odvaha, nápaditost a otevřenost je pro toto těleso naprosto typická. Díky atmosféře, která na akcích Orchestru BERG panuje, si můžete současnou hudbu vychutnat v elegantním outfitu i v džínách. Pro akci v podzemní stanici pražského metra ovšem zcela výjimečně orchestr doporučuje i speciální dress code. Jaký? Na nohy turistickou obuv, na sebe něco, co vás zahřeje. Důvod je jasný – teplota v podzemí je stabilních 12°C, dolů se dostanete po provizorním dřevěném schodišti. Do hloubky téměř 40 metrů vede celá stovka schodů, které musí návštěvníci zdolat, a to nejen dolů ale hlavně pak i nahoru. „V rámci příprav jsme byli v podzemí mnohokrát a pokaždé jsme si říkali, že bez eskalátorů by metrem asi nikdo nejezdil,“ směje se Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG.
 
Jaké hudební lahůdky uslyšíte? Ve světové premiéře zazní novinka mladého českého skladatele a molekulárního designéra Petra Cíglera, která se podle jeho slov inspiruje „během a ruchem všedního městského dne a jeho biologickým prožitím“. Město a jeho zvuky inspirovalo i slavného amerického minimalistu Steva Reicha. V jeho City Life zní newyorské metro, sbíječky, přibouchnuté dveře auta nebo lodní bóje. Heiner Goebbels zase vytvořil jakýsi volný soundtrack k románu La Jalousie od Pierra Robbe-Grilleta, i u něj díky sampleru zní například klapot dámských podpatků nebo zpěv cikád. V české premiéře Orchestr BERG zahraje Jodlowského Respire inspirovanou lidským dechem. Část koncertu doprovodí projekce. Shrnuto a podtrženo – nenechte si ujít jedinečný zážitek v prostoru, kam se jen tak nedostanete...
 
 
Dech Města
pondělí 5. května v 19.30, budoucí stanice metra Petřiny (Na Petřinách 55, P6)
Petr Cígler – Daily Patterns (světová premiéra), Pierre Jodlowski – Respire / s filmem (česká premiéra), Heiner Goebbels – La Jalousie, SteveReich – City Life / s projekcemi
 
Lunchmeat – live video projekce
Orchestr BERG & dirigent Peter Vrábel
Ve spolupráci s festivalem Lunchmeat. Tato mimořádná akce se může uskutečnit především díky pochopení společností Metrostav a Dopravní podnik Praha.
POZOR. Orchestr BERG doporučuje teplé oblečení a pevnou obuv. Přístup do budoucí stanice metra Petřiny je po dřevěném schodišti (100 schodů dolů i nahoru), teplota je přibližně 12 °C!
 
- - -
 
Petr Cígler (*1978) skladbu nikdy formálně nestudoval. V současné době působí jako vedoucí vědeckého týmu Syntetická nanochemie na AV ČR. Hudba je pro něho protiváhou ke vědě a inspirací k další práci. V letech 2001–03 působil jako hornista a umělecký vedoucí souboru Tuning Metronomes zaměřeného na současnou hudbu. Kompozici se věnuje cíleně ve spolupráci s interprety, kterým jsou psány „na míru“. Jeho skladby zazněly na renomovaných festivalech, mezi něž patří mimo jiné Pražské jaro, Ostravské dny nové hudby, Expozice nové hudby ad.
 
Orchestr BERG je špičkové těleso, které již víc než deset let přináší svěží vítr na českou hudební scénu – uvádí originální a divácky atraktivní projekty, které kladou důraz především na současnou hudbu a hudbu 20. století. Tu kombinuje například s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním, své posluchače zve do netradičních prostor. Prostřednictvím pravidelných objednávek nových děl u českých skladatelů především mladé generace pomáhá vytvářet nové hodnoty a investuje do budoucnosti hudby a umění. Na svém kontě má desítky světových premiér a ještě mnohem více premiér českých. www.berg.cz
 
Peter Vrábel je slovenský dirigent, který žije a pracuje v Praze. V roce 1995 založil orchestr Berg a určil jeho hudební směřování – díky němu je dnes tento orchestr oceňován jako jedinečný interpret hudby 20. století a hudby soudobé. Spolupracuje se soudobou českou skladatelskou špičkou a vytváří inspirativní tvůrčí prostor pro vynikající umělce mladé generace. Je držitelem Ceny Gideona Kleina. V roce 2010 získal od České hudební rady / UNESCO ocenění za zásluhy o kvalitu a šíření české hudby.
 
- - -
 
PODPORA: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl.m. Prahy, Nadační fond Avast, Partnerství OSA, Nadace ČHF, Brainz.cz
MEDIÁLNÍ PARTNEŘI: Literární novinyČRo VltavaRadio 1, CityBee, A2
Orchestr Berg podporuje klub dárců KLUBERG. A stále jim také pomáhá spousta ANDĚLŮ.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.