Share |

Koks v kapse legálně? V Kolumbii už brzo

Freedigitalphotos.net

 
Kolumbijská vláda potvrdila úmysl legalizovat držení drog -  do 1 gramu kokainu a do 20 gramů marihuany. Odvážným krokem se snaží redukovat bujný obchod s drogami, který způsobila prohibice, oficiálně spuštěná před 30 lety. 
Oznámení předcházela zpráva Amerického národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (Drug Enforcement Administration, DEA), která shrnuje, že během třiceti let války proti drogovým kartelům klesla koncová cena kokainu o 74 procent. 
 
Válka s drogami, od začátku odsouzená k neúspěchu, se tak zdá definitivně prohraná. Sloupkař vyhlášeného týdeníku Time Eduardo Porter napsal, že legalizace marihuany by připravila mexické kartely o 20 procent příjmů, zatímco legalizace všeho oživí americkou ekonomii nejméně o 65 miliard ročně. Vycházel přitom z dat respektovaného výzkumného ústavu RAND.
"Válku proti drogám nelze vyhrát," shrnuje Porter. "Jakmile to mexická a americká vláda pochopí, můžou se zamyslet nad změnou strategie a zaměřit se na to, na čem skutečně záleží: zdraví a bezpečnost jejich občanů." http://nyti.ms/P4JfzM
 
K problému se vyjádřil i britský soudní tajemník Ken Clarke. "Válku s drogovými kartely vedeme už třicet let. A jasně ji prohráváme. Vlastně jsme nedosáhli moc úspěchů. Stejné problémy se vrací pořád dokola," shrnul situaci Clarke.  I tak ale zdůraznil, že by se mělo pokračovat v nastolené politice.
 
V irském tisku vyšlo bystré uvědomění, vycházející ze zprávy Mezinárodního žurnálu pro otázky drog: "Ozbrojené násilí a obohacování organizovaných kriminálních sítí je přirozeným důsledkem drogové prohibice."
 
http://www.youtube.com/watch?v=WaV9SpGSG5k

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.