Share |

Kde domov můj? To bude zásadní otázkou Pražských rozhovorů

Jaroslav Rudiš
foto: pořadatel akce

Již tento čtvrtek zazní v rámci Pražských rozhovorů zásadní otázka: Kde domov můj?

Odpověď na ni budou hledat rakouská žurnalistka a vydavatelka, Barbara Coudenhove-Kalergi s českým spisovatelem Jaroslavem Rudišem

Je Jaroslav Rudiš doma více v Praze nebo v Berlíně? Jak se cítí Barbara Coudenhove-Kalergi dnes ve městě, jehož osud se s jejím několikrát dramaticky proťal? Tato i další témata zabývající se otázkou: Kde domov můj? zazní během debaty rakouské žurnalistky a vydavatelky, Barbary Coudenhove-Kalergi a českého spisovatele Jaroslava Rudiše už tento čtvrtek 25. dubna 2013 od 18 hodin ve víceúčelovém sále Ministerstva kultury ČR na Maltézském náměstí. Moderátorem debaty bude Gerald Schubert, rakouský novinář žijící a pracující v Praze.

Již šesté pokračování Pražských rozhovorů opět organizuje Rakouské kulturní fórum. Diskuse proběhne v německém jazyce a bude simultánně tlumočena do češtiny. Pro účast je nutná pozvánka, o kterou si zájemci mohou zažádat prostřednictvím emailu info@rkfpraha.cz. Více informací na stránkách Rakouského kulturního fóra www.rkfpraha.cz.

Na otázku položenou v české hymně si pražská rodačka, Barbara Coudenhove-Kalergi odpověděla ve své nové knize Zuhause ist überall / Domov je všude. Narodila se v Praze v roce 1932 do tradiční hraběcí rodiny, která přišla do Čech v 19. století a coby pražská Němka zažila ve třinácti letech odsun. Nikdo se neptal, zda-li si rodina právníka a japanologa a maďarské šlechtičny zadala s nacisty, a tak od května 1945 žije v Rakousku.

Barbara Codenhove-Kalergi se stala respektovanou novinářkou, která pracovala v řadě rakouských novin, rozhlase i televizi, jako dopisovatelka pobývala v několika východoevropských zemích. Návrat do svého rodiště těžko mohla načasovat lépe: jako pražská korespondentka ORF zažila listopad 1989 a posléze vedla pražskou kancelář rakouské televize. Nyní žije opět v Rakousku, pracuje jako novinářka a bez nároku na honorář učí němčinu žadatele o azyl.

Když paní hraběnka před kamerou s mikrofonem referovala z Prahy německy mluvící Evropě o sametu stírajícím čtyřicetiletou špínu a balast, místy promíchané z krví, byl její dnešní spoludiskutérJaroslav Rudiš teprve sedmnáctiletý teenager. Podstatnou část jeho vrstevníků směřovala záhy dynamická doba za pomoci CNN i svérázných dobrodruhů-učitelů angličtiny směrem k Londýnu a New Yorku, tento talentovaný autor však cítil dávné složité propojení mezi Prahou a Berlínem a rodinnou zkušenost složitého života v Sudetech. Jeho úspěšná prvotina nesla název Nebe pod Berlínem, celou Evropu již v komiksech a na filmových plátnech projel Alois Nebel, nádražák ze Sudet. Nedávný německý překlad Rudišova dalšího úspěšného románu Potichu nese název Die Stille in Prag (Ticho v Praze).

Moderátorem večera bude muž, jenž má k dané problematice jistě také co říci: Gerald Schubert je novinář žijící od roku 2001 v Praze, od roku 2002 pracuje v Českém rozhlase. V současnosti je dramaturgem stanice Radio Praha a také dopisovatelem renomovaného rakouského deníku Der Standard.

Barbara Coudenhove-Kalergi (*1932, Praha) je rakouská žurnalistka a vydavatelka. Pochází se starobylého severobrabantského hraběcího rodu Coudenhove, jehož historie sahá až do 13. století. Vlastnili statky v Uhrách a v Bavorsku, do Čech přišli roku 1864, kdy Franz Karl koupil panství Poběžovice na Domažlicku. Oženil se zde s řeckou šlechtičnou Marií Felicitas von Kalergi. Jejich nejstarší syn Heinrich působil jako císařský vyslanec v Japonsku, kde si roku 1892 vzal za manželku Mitsuko Aoyama, dceru zámožného obchodníka. Z manželství vzešlo 7 dětí, Richard Nikolaus byl zakladatelem Panevropské unie, Barbařin otec Gerolf byl právník a japanolog, matka hraběnka Sofie Pálffy z Erdöd.

V květnu 1945 byla jako pražská Němka ve svých 13 letech i s celou rodinou odsunuta. Od té doby žije v Rakousku. Pracovala jako novinářka v redakcích různých rakouských novin (Presse, Neues Österreich, Arbeiter-Zeitung, Kurier, Profil), v rozhlase a v televizi; byla dopisovatelkou v Polsku, někdejší NDR a v Československu. Jejím manželem byl Franz Marek (1913–1979), odbojář, stoupenec reforem socialismu a člen politbyra Komunistické strany Rakouska. Sametovou revoluci zažila jako korespondentka ORF a v následujících letech vedla pražskou kancelář rakouské televize. V roce 2001 jí Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka IV. stupně za mimořádné zásluhy o demokracii a lidská práva. V posledních letech se angažuje v rámci platformy „Křesťané a muslimové v Rakousku“ a vyučuje imigrantky němčinu. Ve vídeňském nakladatelství Zsolnay nedávno vyšla její autobiografie „Zuhause ist überall".

Ocenění

  • Cena Karla Rennera

  • 1982: Cena města Vídně za publicistiku

  • 1990: Žena roku, cena udělovaná rakouskými žurnalistkami

  • 2001: řád Tomáše Garrigua Masaryka IV. stupně za zásluhy o demokracii a lidská práva

  • 2005: Cena Concordia za životní dílo

  • 2005: Cena Axela Cortiho

  • 2012 Cena Pelikán časopisu Listy

    Dílo

  • Meine Wurzeln sind anderswo. Österreichische Identitäten, Czernin Verlag, Wien 2001, ISBN 3-7076-0110-2.

  • jako vydavatelka spolu s Oliverem Rathkolbem: Die Beneš-Dekrete, Czernin Verlag, Wien 2002, ISBN 3-7076-0146-3.

  • příspěvek v knize Monika Juch (Hrsg.): Medien. Macht. Meinung, Wien 2003, ISBN 3-901485-19-8.

    Jaroslav Rudiš (*1972) je autorem románů Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách. S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil úspěšnou komiksovou trilogii Alois Nebel, podle které vznikla divadelní hra a v roce 2011 také film režiséra Tomáše Luňáka. Tento animovaný film získal v roce 2012 Evropskou filmovou cenu. Rudiš je spoluautorem několika českých a německých rozhlasových a divadelních her i filmových scénářů.

    Gerald Schubert je novinář. Studoval na univerzitě ve Vídni publicistiku, komunikační vědy, dále pak divadelní, filmovou vědu a mediální vědy, absolvoval rovněž kurzy češtiny, historie a politiky na Karlově univerzitě. Od roku 2001 žije v Praze a od roku 2002 pracuje v Českém rozhlase. V současnosti zastává funkci dramaturga stanice Radio Praha, která v šesti jazycích informuje o dění v České republice. Kromě toho pracuje jako pražský dopisovatel rakouského deníku Der Standard.

    Pražské rozhovory / Prager Gespräche

    Významné evropské osobnosti z oblasti vědy, umění, kultury a hospodářství zve do Prahy Rakouské kulturní fórum, pořadatel přednáškové řady, která navazuje na kulturně-politické rozhovory mezi Prahou a Vídní. Ty se konaly z iniciativy Rakouského rozhlasu v šedesátých letech minulého století. V jejich novodobém pokračování se zaměřuje na témata, která překračují rámec aktuálního dění a reflektují „bytí“ a „dobu“. V Praze tak dosud vystoupili rakouský univerzitní profesor, filosof a esejista Konrad Paul Liessmann, basilejský biochemik Univ. Prof. Dr. Gottfried Schatz, předseda správní rady firmy Nestlé Dr. Peter Brabeck-Letmathe, dlouholetý předseda představenstva Deutsche Lufthansa AG Wolfgang Mayrhuber a dcera majitelů slavné funkcionalistické vily Daniela Hammer-Tugendhat.

    Rakouské kulturní fórum v Praze

    Rakouské kulturní fórum v Praze (RKF v Praze) podporuje vědeckou a kulturní výměnu mezi Českou republikou a Rakouskem. RKF v Praze organizuje a podporuje ročně okolo 250 akcí z oblasti výtvarného umění, designu, architektury, hudby, filmu, vědy, literatury, divadla a tance. Od roku 1996 disponuje Rakouské kulturní fórum v Praze vlastními prostory v centru Prahy, a to včetně galerie současného umění, knihovny s přibližně 8 000 svazky a také koncertního a přednáškového sálu s kapacitou až 80 osob. Činnost RKF v Praze se neomezuje pouze oblast hlavního města. Díky celorepublikově rozvinuté síti partnerských institucí – univerzit, muzeí, galerií, rakouských knihoven apod. – je možné rozvíjet a realizovat společné projekty, především výstavy, koncerty, festivaly, vědecká a umělecká sympozia a autorská čtení rakouských spisovatelů.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.