Share |

Výstava Leaving Space ukáže mladé umění z Rakouska a Německa

repro k akci

Jaký je vztah mezi člověkem a tím, co ho obklopuje? Mezi tím, co mizí a co přichází? Šest mladých umělců z Rakouska a Německa, kteří budou od 13. listopadu vystavovat v Galerii Vernon v Holešovicích, se snaží odpovědět na tuto otázku. K vidění budou jejich obrazy a instalace.

"Rozhodla jsem se vybrat právě tyto umělce, protože síla jejich děl je veliká a jsou schopni popsat stav současného světa prostřednictvím výtvarného vyjádření. Práce Richarda Reisenbergera jsou politické, Barhard Buff se zabývá sociálními dopady současné ekonomické situace a práce Paula De Floriana, Ferdinanda Melichara nebo Katji Gürtlerové reflektují existencionální otázky," vysvětluje kurátorka výstavy Jacqueline Nowikovsky z Rakouska.

"Umělci ukazují, že není možné obývat nějaké místo po určitou stálou dobu a že prostor se neustále mění. Všechna díla zdůrazňují křehkost našeho okolí a samotné naší existence," dodává.

Základ výstavy tvoří figurativní malba, která je doplněna dvěma sochařskými instalacemi. "Voskové bomby" od Rakušana Richarda Reisenbergera symbolizují křehkou rovnováhu mezi mírem a válkou a instalace "Glowing" od Leny Alexandry Stritterové se zaměřuje na světlo a zrak. Malými otvory v keramických žárovkách nechává pronikat světlo, čímž vzniká minimalistická podívaná.

Vernisáž výstavy "Leaving Space" se uskuteční v úterý 13. listopadu od 18.00 hodin v Galerii Vernon za účasti ředitelky Moniky Burian Jourdan a kurátorky Jacqueline Nowikovsky. Samotná výstava potrvá až do 5.ledna 2013.

V Galerii Vernon je zároveň možnost shlédnout intimní videoart od izraelské fotografky Roni Ben Ariové, ve kterém reflektuje vzpomínky na své dětství. Vyfotografovala staré součástky z tkalcovské dílny jejího otce a později z nich seskládala políčka filmu. Video doprovází autorčina ručně vyrobená zavěšená instalace.

Galerii Vernon založila v roce 2001 Monika Burian Jourdan, ředitelka galerie. Už od počátku měl Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné i klasické umění a představovat ho veřejnosti. Galerie Vernon sídlí na adrese U Průhonu 22, Praha 7 a je otevřena od středy do soboty od 13.00 do 18.30 hodin.

www.galerievernon.com
www.facebook.com/VernonGalerie


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.