Share |

Ještě stihnete: Výstava Jan Švankmajer - Mezi filmem a volnou tvorbou

V domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí vystavuje světoznámý filmový režisér, scénárista, výtvarník, loutkař a představitel surrealismu Jan Švankmajer.
 
Sny, erotika a jídlo
Výstava Možnosti dialogu potěší především příznivce Jana Švankmajera, ale neměli by si ji nechat ujít ani ti, kterým toto jméno ještě nic neříká. Právě pro ně může být setkání s dílem Jana Švankmajera fascinující a děsivě přitažlivé. Švankmajerovou inspirací je jeho dětství, kdy on sám sebe v tomto období charakterizuje jako introvertní, přeerotizované dítě, které odmítalo jíst. Proto jeho filmy prostupují motivu snu, erotiky a jídla, kde oživlé kusy masa a hovězích jazyků utíkají po plátně.
 
Na výstavě proniknete do všech oblastí Švankmajerovy tvorby. Setkáte se s rekvizitami, které si zahrály ať už v krátkých animovaných nebo celovečerních filmech, jejichž sekvence jsou na výstavě k vidění. Švankmajer ve svých filmech pracuje s montážemi a kombinuje animaci s živými herci. Dokonce v jeho posledním filmu Přežít svůj život „hrají“  jen fotky herců.  Filmy jsou zasazeny do prostředí, které je každému známé, ale věci se chovají netradičně a jinak než v normálním světě.
 
 
Od Kunstkomory po Spiklence slasti
Výstavou po krátkém úvodu vplujete nejdříve do světa inspirovaného Giuseppem Arcimboldem, který se proslavil portréty složených z květů, ovoce nebo zeleniny. Na tyto motivy vznikl krátký animovaný film Možnosti dialogu, kde portréty složené ze zeleniny, kuchyňského nebo kancelářského vybavení společně vedou dialog.   Stejně jako kdysi Arcimboldo budoval pro císaře Rudolfa II. pověstnou sbírku uměleckých a kuriózních děl,  stejně tak Švankmajer na výstavě přivede návštěvníka do Kunstkammer- kunstkomory plné nejrůznějších bizardních tvorů, fetiší, mystifikačních ilustarací fantastické fauny a útvarů z přírodnin.
 
Z říše prapodivných tvorů se dostanete do světa loutek, které si zahrály například ve filmu Něco z Alenky  inspirovaným románem od Lewise Carolla Alenka v říši divů.Vedle loutkových kulis a loutek samotných na stěně rovněž visí krucifix společně s rouchem , ve kterém exceloval Jan Tříska v roli Markýze inspirované markýzem de Sade v celovečerním filosofickém hororu  Šílení.

Ukázky nebo fotografický scénář z jeho posledního filmu Přežít svůj život jsou k vidění v dalším patře výstavy stejně jako rekvizity z filmu Spiklenci slasti, který pojednává o fetišistických sexuálních praktikách. Rozhodně vás zde zaujme především zvláštní stroj s televizní obrazovkou a několika páry rukou, který pro své uspokojení ve filmu používal herec Jiří Lábus.  Na závěr vás čeká kino, kde běží rozsáhlý rozhovor s Janem Švankmajerem.
 
Galerie hlavního města Prahy, Dům U Kamnného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha 1
Výstava trvá do 3.2.2013, út-ne 10.00-20.00


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.