Share |

Tip na výlet: Betonová monstra hutě Koněv

foto Adam Ježek

Patříte mezi ty, kteří rádi vypadnou z města a o víkendu hledají cíle svých výletů? Máme pro vás tip. Pokud rádi fotíte, zajímá vás industriál anebo prostě chcete zažít netradiční výlet, vydejte se do Kladna prozkoumat, co zbylo z kdysi velké hutě Koněv. Provede vás naučná stezka.
 
 
Vápenky, rudiště, koksovny...
Z bývalé hutě se dochovalo pár staveb, které mají jedinečné kouzlo. Úžasná a monumentální 187 metrů dlouhá železobetonová stavba rudiště – zásobníku na železnou rudu, do kterého z mostní konstrukce zajížděly celé vlaky s rudou, stojí za prozkoumání.  Jako betonoví dinosauři působí zbytky koksovny, kde ve volném prostoru stojí obrovská hala na pilířích – zavážecí věž.
Romantický nádech celému areálu dodávají 3 vápenné pece, kde se předpaloval vápenec. K nim , ale také k vodním nádržím se nejlépe dostanete po kolejích.  Celým areálem vede naučná stezka, kterou zbudovalo občanské sdružení Kladno – Koněv. Bohužel divoká vegetace, ale i stavební úpravy v areálu znesnadňují přístup k jednotlivým panelům. Proto pro lepší orientaci v areálu doporučujeme stáhnout mapku a doprovodný text, který naleznete zde.
 
Co s areálem dál?
Jestli si kladete stejnou otázku, podívejte se na desetiminutový dokument, kde Vojtěch Bilišič představuje svoji ideu konverze celého areálu. Přehrát si ho můžete zde. Další nápaditá řešení jako je například autobusový terminál jsou ke shlédnutí v katalogu studentských projektů.
 
Jak se tam dostat?
Do areálu je několik přístupových cest a skrz celý areál vede klasická komunikace. Zaparkujte třeba u rudných zásobníků a zbytek projděte pěšky. Pokud jedete směrem od Prahy (přes Lidice), nejlepší způsob, jak se do areálu dostat, je odbočit na prvním sjezdu po příjezdu do Kladna doprava ulicí Libušina a před čerpací stanicí je po levé straně vjezd přímo do areálu bývalé hutě. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.