Share |

Kay Buriánek ze Sunshine recenzuje pro protišedi.cz: Rolo Tomassi - Astraea

Dobrý den. Doufám, že jste měli poklidnou noc, krásné sny a vaše ranni stolice byla konzistentní, bez sebemenších problémů. Jmenuji se Karel Buriánek alias Snajpr Ká. Uznávám, že pro někoho může tento pseudonym zavánět infantilní hříčkou a může si o mně myslet, že jsem blb.
Pokud by mi mohlo přidat na vážnosti vhodně zvolené dvojčíslí za Ká, jsem si jist, že pár číselných kombinací je stále k mání. Kromě toho se ze mě stal nový člověk. Pro některé už zůstanu blbem navždy, ale pro pár z vás, kdo jste nade mnou ještě nezlomili hůl, mám skvělou zprávu. Proti šedi mi totiž udělilo výstražnou důtku a astronomickou finanční sankci za nadužívání amerikanismů a vulgárních výrazů, jakož i za nespisovnou češtinu, obsahovou plytkost a onanování se slovníkem cizích slov v ruce. V neposlední řadě taktéž za náklonnost k bravíčkovému způsobu psaní, čehož si sice nejsem vědom, ale s pokorou přijímám. Když vám někdo sáhne na peníze, nastaví zrcadlo s takhle drsným a nelichotivým obrazem sebe sama a navíc nemáte za jménem či pseudonymem magickou čislici, je to v žitě (v řiti, ehm). Rozhodně to ale je námět k přemýšlení.
 
Teď ale k věci. Chtěl bych vám dnes představit britskou kapelu Rolo Tomassi a její novou dlouhohrající nahrávku Astrea. Omlouvám se předem za to, že název kapely samotné, jakožto i název alba je jako naschvál v jiném, než českém jazyce. Jakkoliv mi to není příjemné, i názvy obsažených skladeb na tom nejsou lépe (zase ta angličtina!), možná dílem i proto, že kapela samotná pochází z Velké Británie, konkrétně ze Sheffieldu.
Název vlastně není zase až tak anglický, protože ho pojali za jméno coby poctu fiktivní postavě z kultovního filmu L.A. Confidential, tedy česky L.A. - Přísně tajné. A Astraea je z řecké mytologie, v té zpropadené angličtině star-maiden, tedy hvězdná panna, symbolizující jistou nevinnost a čistotu. Jenže v podání Rolo Tomassi je tento pojem vším, jen ne čistotou a nevinností. Kapela totiž funguje už od roku 2008 a byť vypadá velmi mladě, má už nějakou tu desku a koncert za sebou. Obecně je často a s oblibou škatulkována jako mathcore, což je ošklivý amerikanismus, který ale lze snadno přeložit do mnohem příjemnějšího, hezky česky znějícího a především pěkně srozumitelného sousloví ‘matematické tvrdé jádro’.
Aha, já to věděl, teď jste konečně doma a víte, o co takzvaně kráčí, že ano? Rolo Tomassi možná kdekoho vyděsí, ale bát se není třeba. Stačí se podívat na pár fotografií a bude vám jasné, že tady nejde o žádný satasnismus, nebo hudební vandalismus či výtržnictví. Dost možná někteří členové skupiny dokonce ještě navštěvují nějakou tu vysokou školu.
A koho nepřesvedčí ani tohle, tak nepřehlédnutelně andělsky svatouškovský výzor slečny zpěvačky Evy Spenceové je jistě odzbrojující. Nevěřím tomu, že to nelidské chroptění vyluzuje naprosto dobrovolně. Někdo ji jistě musí nutit, možná jí i vyhrožuje. Chudinka, je mi jí líto. Ale jinak je deska velmi, opravdu velmi povedená. Některé pasáže jsou možná hůře stravitelné, ale to lze dozajista přičíst té matematice tvrdého jádra. Jinak, i příznivec harmonického a procítěného dívčího zpěvu si přijde na své. A ten, komu nejsou cizí takzvané ‘tvrdé kytary’, ten se jistě bude k této povedené desce rád a často vracet. Oproti experimenty protknutým předchozím počinům je možná Astrea o něco víc přímá a dalo by se říci i tvrdší, ale jak sama skupina Rolo Tomassi říká, experimentování se nebudou bránit nikdy, takže i zde najdete pár písní, které toto tvrzení naplňují. Zvuk Rolo Tomassi je veskrze originálně znějící s častými odkazy vedoucími k matematice, screamo (kvičení), progresivnímu rocku, jazzu i klasické hudbě, avšak v jejich projevu lze snadno dostopovat  především odkaz velikánů divnohudby The Mars Volta.
Jejich třetí dlouhohrající počin Astrea je toho jednoznačně důkazem. Zároveň dokumentuje nesporný fakt, že i seskupení, vycházející z úplného podzemí jako At The Drive-in a jejich komerčně úspěšná kolekce písní Relationship of Command (jakožto posléze ještě méně stravitelní The Mars Volta) mohou dosáhnout masové popularity, ovlivnit mladší soubory, aby se vydaly jejich cestou, a dokonce získat úspěch a popularitu i u nevyhraněných posluchačů. Rozhodně nechte hudbu Rolo Tomassi promluvit i k vašim uším, slibuji vám, že nebudete litovat. Je to současná nahrávka s prsty pevně přiloženými na těkavém tepu doby (na tuhle poslední perlu jsem fakt kurva pyšnej, haha). 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.