Share |

Karel Veselý a Bigg Boss shodí Bomba★Funk

 
Po více než desítce titulů z oblasti naučné literatury či umění se nakladatelství Bigg Boss vrhá také na beletrii.
První počin nové prozaické řady obstará románový debut hudebního publicisty Karla Veselého. Surreálná groteska Bomba★Funk vypráví příběh fiktivní funkové kapely, kterou na samotném konci komunismu nechal sestavit prezident Gustáv Husák. Pod rukama oddaného svazáka Jiřího vyroste skupina Funky Leninz, jež má svými ryčnými, optimistickými písněmi znovu zažehnout ducha revoluce. Hvězdná kapela sestavená z nejvíce funky osobností československé kultury a sportu se od coververzí Jamese Browna a Parliament dostane až k monumentálnímu konceptuálnímu dvojalbu, celou dobu se ale musí potýkat s překážkami, které jí do cesty staví generální tajemník Miloš Jakeš. Podaří se Funky Leninz nastolit všeobecný funk? 
Karel Veselý (*1976) patří mezi přední osobnosti domácí hudební publicistiky. Spolupracuje s Radiem Wave, časopisem Full Moon nebo online deníkem Aktuálně.cz. V roce 2010 vydal v Bigg Boss ceněné dějiny tzv. černé muziky - Hudba ohně. Dále se podílel na knižních publikacích Kmeny, Made in Japan, Fordlandia nebo Planeta Nippon. Bomba★Funk je jeho literární prvotina, která ale tématicky navazuje na jeho publicistickou činnost. I v lehkém, humoristickém tónu se zde Veselý ptá na otázky spojené se schopností hudby měnit svět a běh dějin.
Mystifikační román Bomba★Funk o síle hudby překračující všechny ideologie doplnila svými ilustracemi dvojice Jiří Franta a David Böhm. Ať už ve dvojici či každý zvlášť patří Franta a Böhm mezi výrazné postavy domácí výtvarné scény poslední dekády. Jejich doménou je kresba, fascinuje je ale hlavně samotný proces tvorby. Mají za sebou řadu výstav či oceňované knihy Proč obrazy nepotřebují názvy, Průvodce neklidným územím nebo Hlava v hlavě. V roce 2012 vydali v Bigg Boss svoji retrospektivu nulla dies sine linea. Román Karla Veselého doplnili šestnácti černobílými kresbami a obálkou. 
 
Release party románu Bomba★Funk proběhne 13. června 2017 od 17:00 do 19:00 v knihkupectví Rekomando / Polí5 (Trojanova 9, Praha). Funkový soundtrack večírku obstará z gramofonů DJ Maceo (Radio Wave).
---
Karel Veselý exkluzivně pro protišedi o románu Bomba★Funk
„Je to neuvěřitelný, ale Bomba★Funk jsem začal psát už před nějakými patnácti lety. Příběh funkové kapely, kterou nechá v roce 1988 sestavit Gustav Husák, aby s ní zachránil socialismus, jsem tehdy zveřejňoval kapitolu po kapitole na internetu. Brzy mi ale došly nápady i energie a román zůstal nedokončený - zhruba ve čtvrtině. Vrátil jsem se k němu před dvěma lety a pomalu ho začal přepisovat a hlavně dopisovat. Chtěl jsem si znovu zkusit beletristický formát a tenhle nápad mi přišel tak ujetý a zároveň nosný, že jsem se k němu musel vrátit. Snad moje pětadvacetileté já není moc naštvané, že jsem mu to v budoucnosti trochu proškrtal.
Sám jsem byl vlastně překvapený, jaká byla zábava vymýšlet zápletky, do kterých se může svazák Jiří a jeho kapela Funky Leninz v posledních dvou letech před listopadem 1989 dostat. Tu dobu si samozřejmě pamatuju jen velmi mlhavě, bylo mi tehdy nějakých dvanáct let, takže jsem si docela poctivě nastudoval různé zdroje – koukal jsem se na filmy, na seriály z té doby, četl publicistické knihy o pozdním socialismu. Klást ale na výsledek nějaké přehnané nároky co se týče faktické přesnosti  určitě nejde – Bomba★Funk má být žánrem groteska, navíc s nádechem surrealismu, takže se tam dějí celkem bizarní až absurdní věci. Byť samozřejmě hlavní otázka, kterou román klade – jestli může hudba, nebo obecněji umění, změnit svět – je míněná velmi vážně.
Při psaní jsem si občas říkal, jestli vůbec mám na to napsat román, jestli dokážu překročit hranice z jednoho autorského formátu do druhého. Publicistický styl, ve kterém obvykle píšu o hudbě, je oproti beletrii nepoměrně sušší, postavený na trochu jiných základech. Nakonec jsem si ale řekl, že to co píšu je vlastně trochu punk (nebo možná funk), že to nemusí být za každou cenu dokonalé, že třeba někoho bude bavit ta energie a drive příběhu samotného. Dřív jsem zkoušel psát povídky, ale nikdy jsem nic nedotáhl do stavu, abych s tím mohl ven. Možná mě zkušenosti z publicistiky naučily, jak k podobně velkým textům přistupovat a hlavně jak je dokončovat. Měl jsem také štěstí na kamarády a editora (Ondřej Horák), kteří se mnou text probírali a dávali mi nápady, jak ho vylepšit. 
Zakázal jsem si přemýšlet, co s románem budu dělat, až ho dodělám. Napsal jsem ho a dal přečíst pár kamarádům a vydal ukázku ve fanzinu Křivák. Teprve když mi pár lidí řeklo, že je to bavilo, jsem začal hledat vydavatele. Vladimíra 518 jsem potkal vloni v dubnu náhodou na jednom jazzovém koncertě v Brně, a když mi řekl, že v Bigg Boss chystají beletristickou řadu, hned mi došlo, že mu to prostě musím nabídnout. Už tehdy jsem vlastně věděl, že chci, aby mi to ilustrovali Jirka Franta a David Böhm. Je i jejich kresby mám strašně rád a seděly mi ke stylu, kterým je román napsaný. A trefil jsem se myslím perfektně, už mi pár kamarádů řeklo, že to vypadá úplně, jako když Lada ilustroval Haška. Ha ha. Teď se občas uklidňuju, že si to třeba někdo koupí spíše kvůli jejich kresbám než kvůli románu samotnému.
Bomba★Funk bude venku druhý týden v červnu, release party proběhne v úterý 13. června v  knihkupectví Rekomando / Polí5 nedaleko Karláku. Dorazí i Vladimir 518 a funkový soundtrack obstará DJ Maceo z Grundfunku na Radiu Wave. Přijďte si pro knihu nebo autogram, budu tam od pěti do sedmi. Počítám, že pak už konečně nastane všeobecný funk! 
Karel Veselý
Karel Veselý  - BombaFunk 
Vychází u Bigg Boss v první polovině června 2017 
317 stran, ilustrace Jiří Franta a David Böhm
Release party: Rekomando (Trojanova 9) – úterý 13. června, 17:00 – 19:00
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.