Share |

Kafka na prázdninách. Chystá se expozice o volném čase slavného spisovatele

Kafkův hrob právě nyní - dopřejte si naučnou procházku, je to hned u metra Želivského / foto jk

Franz Kafka (1883 – 1924) se většinou prezentuje jako spisovatel, který žil celý život v Praze, psal ponuré texty a zajímal se pouze o literaturu. Fotograf Jan Jindra a novinářka Judita Matyášová přicházejí s odlišným pohledem na světoznámého autora.
 
Dvanáct let pátrali po celé Evropě, po 70 místech, kam Kafka jezdil na prázdniny. Zjistili, že v Itálii obdivoval aeroplány, v Paříži se mu zalíbilo metro, v Berlíně chodil do kina, v Liberci si pochutnával na vegetariánském menu a ve volném čase rád vesloval nebo zahradničil. V roce 2009 vydal tento autorský tým publikaci „Na cestách s Franzem Kafkou“ v nakl. Academia. Nyní autoři vyhlásili veřejnou sbírku na portálu www.hithit.cz. Cílem sbírky je vybrat 860 tisíc korun na vybudování stálé expozice „Kafka na prázdninách“ ve vesnici Siřem na Lounsku. Otevření expozice na 90 m2 je naplánovano na druhou polovinu roku 2016. Projekt podporuje český spisovatel Jaroslav Rudiš i německý publicista Reiner Stach. 
 
Kafka přijel do Siřemi v roce 1917, protože chtěl být nablízku své milované sestře Ottle, která se v této vesnici starala o rodinný statek. Život na venkově se Kafkovi zalíbil natolik, že zde zůstal osm měsíců, což je nejdelší doba, kdy byl na venkově. Pobyt v Siřemi Kafku inspiroval při psaní románu Zámek, který dokončil v roce 1922. 
 
Citace Judita Matyášová:
„Chmelařská vesnice Siřem se od doby, kdy zde bydlel Kafka, téměř nezměnila. V obci jsou stále domy i místa, které zmiňuje v denících i dopisech. Návštěvníci Siřemi a celé expozice by tak mohli vidět autentická kafkovská místa. Uzavřeli jsme dohodu s Davidem Herblichem, předsedou spolku Siřem Franze Kafky, který vlastní statek na siřemské návsi. Součástí statku je sušárna chmele, kde chceme vybudovat stálou expozici. V prostoru budou nejen historické fotografie a dokumenty, ale také snímky Jana Jindry, který představí 70 míst, kam Kafka cestoval po celé Evropě. Výstavní texty budou česky, německy i anglicky, plánujeme též španělskou a japonskou verzi. Pokud se nám podaří vybrat víc než 860 tisíc korun, pak na statku vybudujeme rezidenční byt pro spisovatele či překladatele, kteří chtějí několik týdnů tvořit v místě, kde žil a pracoval Franz Kafka.“ 
Projekt Kafka na prázdninách podporuje český spisovatel Jaroslav Rudiš, který se dlouhodobě zajímá o Kafkovu tvorbu. Netradiční zpracování románu Zámek nyní Rudiš představuje, spolu s Kafka Bandem, v německých Brémách. Tvůrci siřemské expozice získali podporu také od německého spisovatele Reinera Stacha, který napsal životopisnou trilogii o Kafkovi. Siřemský projekt podporuje též americká spisovatelka Kathi Diamant, která je autorkou knihy Kafka´s Last Love, o vztahu Kafky a Dory Diamantové. 
 
Autoři projektu:
Novinářka Judita Matyášová píše o kulturních událostech a mapuje příběhy Čechů, kteří  emigrovali v průběhu 20. století. V roce 2009 vydala, spolu s fotografem Janem Jindrou, knihu Na cestách s Franzem Kafkou. V roce 2013 publikovala knihu Přátelství navzdory Hitlerovi, která líčí její pátrání po osudech českých židovských dětí v Dánsku. 
 
Fotograf Jan Jindra studoval fotografii na FAMU, vytvořil řadu tématických cyklů, které představil v Čechách i v zahraničí. Kromě kafkovského projektu se věnuje také dokumentaci míst, kde byl spisovatel Rainer Maria Rilke. Jan Jindra vyučuje fotografii na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. 
 
Odkaz na sbírku na portálu Hithit.cz: 
Česká verze
https://www.hithit.com/cs/project/1794/kafka-na-prazdninach
Anglická verze
https://www.hithit.com/en/project/1794/kafka-on-holiday
 
Kontakt: Judita Matyášová, tel. +420 724 905 379, email: franzk@centrum.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.