Share |

Aktualizováno: Kolik stojí smrt? Zjišťovali jsme ceny pohřebních služeb

foto jk

Musíme tam všichni. Kolik bude naše pohřbení ale stát naše pozůstalé?
Na rozdíl od jiných služeb a zboží se ceny pohřbů volně neinzerují, takže jsme vyrazili ke zdrojům.
 
Proč se ceny pohřbů neuvádějí?
Pohřební služby své služby inzerují, ale bez cen. Je to taková legislativní podivnost. Jak uvádí server Podnikatel.cz, "Nejen že v této oblasti platí zákaz jakéhokoli marketingu, nově též pohřební služby nesmí dle stanoviska ministerstva pro místní rozvoj uvádět na svých internetových stránkách žádné ceny svých služeb. I to se totiž považuje za reklamu. Šíření internetových cen pohřebních a kremačních služeb a produktů s tím souvisejících lze podle ministerstva pouze za předpokladu, že by šlo o součást e-shopu, kde by mohl zákazník dané služby (a produkty) rovnou i zakoupit. Jestliže pohřební služba e-shop na stránkách nemá, zveřejnění cen na webu znamená nepovolenou reklamu a hrozbu pokuty ve výši až 200 000 korun."
Těžko říci, zda v případě, že ministerstvo své stanovisko změní, budou služby sršet neetickými reklamami, či akcemi 1+1 zdarma... Uživatelé jejich služeb mají situaci tímto stanoviskem do nemalé míry ztíženou, protože vědí, že pohřeb bude něco stát a nebude to málo, ale kolik to bude, spočítá až pracovník kanceláře dané firmy - očekává se, že částku uhradíte nejlépe na místě, i když existují i formy, které pohřbívají na splátky.
Pro pozůstalé je to o to těžší, že při jednání často nechtějí působit jako škrti či se moc vyptávat a můžou se cítit pod tlakem utrácet za věci, které nechtěli ani oni, ani nebožtík. Není jaksi obvyklé, aby  uprostřed výběru věnců zákazník vstal a zahlásil, že jde ke konkurenci, neboť ty růže jsou předražené.
Nemáme rádi zbytečná tabu, proto jsme pro vás zjišťovali ceny přímo u pohřebních služeb. Vymysleli jsme si běžný pohřeb v Praze ve střední kategorii a rozeslali poptávku.
 
Co na poslední cestu
Náš hypotetický nebožtík by měl na svém posledním rozloučení mít: Rakev ve střední cenové kategorii včetně výbavy a květiny (2 věnce). Dále budeme platit kremaci, urnu, 25 ks parte, řečníka, hudbu a někoho, kdo zesnulého oblékne. Obřad se bude konat v malé síni strašnického krematoria. 
Samozřejmě že se konkrétní pohřby liší - třeba květinovou výzdobou (věnec může stát mnoho tisíc, i kytice bývají hodně drahé, v řádu tisíců).
Něco navíc bude případně stát uložení v chladicím zařízení. A rozptýlení popela na rozptylové loučce může v případě žádanějších hřbitovů stát další nemalé částky (i hodně přes tisícovku - není možno vysypat si popel, jak libo, musíte si objednat pracovníka hřbitovů).
 
Kolik to bude stát?
Obeslali jsme snad všechny pohřební služby, které působí v hlavním městě. Některé se ozvaly záhy, jiné vůbec. Požadovali jsme konečnou cenu za vše. 
Obdrželi jsme následující kalkulace. Všechny ceny jsou včetně 15% DPH.
 
Pohřební služba Helfi: od 17 000 Kč
Pohřební ústav Martin Šlajs: 22 000 Kč
Pohřební služba Atropos:  23 500 Kč 
Pohřební služba Zdeněk Vítek: 24 000 Kč 
Pohřební služba Elpis: 27 000 - 28 000
Pohřební služba Tranquillitas: 28 000, ale "pokud vyplníte a odešlete formulář, bude vám odečtena sleva 3000 Kč." 
Pohřební služba Pegas: 26 000 - 30 000 Kč dle květinové výzdoby
 
E-shopy?
E-shopů, kde si můžete službu koupit a vidíte tedy cenu, je minimum, funkční jsme nyní potkali jeden, provozovaný firmou Elpis, která poskytuje i běžné služby, jež si objednáte klasicky.
Na eshopu si  můžete vybrat z připravených kombinací služeb - výhodou je přehlednost, nevýhodou to, že se nenabízejí modifikace konkrétních pohřbů - je ale možné, že by se dalo s provozovatelem domluvit. Pohřeb podobný tomu našemu by stál 22 885 korun plus 15% DPH (tedy 26 318 Kč), ovšem bez květin, patří tedy k dražsím. Je ovšem jednak vhodným řešením pro ty, kdo třeba nemohou přijít do aknceláře pohřební služby, neboť jsou v cizině, jednak záchranou pro lidi, které smutek tíží natolik, že jít někam hovořit o pohřbu je pro ně moc.
Samozřejmě je i praktickým užitečným základním vodítkem, kolik by tak pohřeb mohl stát, pokud váháte, jak ho pojmout. Dočtete se, že základní pohřeb bez obřadu stojí 10 949 bez DPH (v Pardubicích totéž pořídíte o několik tisíc levněji, takže stojí možná za úvahu varianta převoz), i různé varianty posledních rozloučení podle preferencí daných pozůstalých. Nejdražší uvedená je za 27 821 plus DPH, ale podle našich zkušeností je třeba počítat v každém případě s nějakou rezervou například na další květiny, protože zjistíte, že je vhodné pořídít ještě kytku za tetu, případně že je třeba vyřešit rozptyl popela atakdále.
 
A kolik budou stát ty ostatní věci?
Zde se ceny netají, ale je třeba zjistit ceník konkrétního hřbitova. Pronájem hrobového místa, případně hroby a hrobky, se cenově lisí značně, nejdražší jsou samozřejmě na žádaných/prestižních Olšanech a na Vyšehradě. 
Pražské hřbitovy mají nový pěkný web, kde se dozvíte ceny náležitých služeb a věcí.
Můžete si také vybrat konkrétní hroby - výběr z nabídky zde. Další volné hroby najdete v menu Nabídka hrobů v sekci jednotlivých hřbitovů. Nájem na deset až dvacet let plus konkrétní hrobové zařízení (pomník, rám) stojí jednotkydesítky tisíc.
Další možností pohřbu v Praze je Les vzpomínek, alternativní pohřebiště, kde jsou místo náhrobků stromy. Více o variantách a cenách tohoto hřbitova najdete zde. Nájem urnového místa na 10 let a služby vás budou stát 4218 - 5218 korun.
Smazřejmě si popel můžete také nechat doma či s ním naložit jinak.
 
Resumé:
Pohřeb v Praze pořídíte za částky v řádu nízkých desítek tisíc. Pokud zvolíte kremaci, můžete si urnu odnést, nebo nechat rozptýlit určyným pracovníkem hřbitovů. Pronájem hrobů se liší podle hřbitova, tyto ceny bývají běžně k přečtení na webu nebo na místě. Ceny se liší, co se týče kvality a důstojnosti služeb, je asi nejlepší poptat se známých a příbuzných. Takovéhle věci nikdo nevyřizuje rád a podle našeho názoru není stav, kdy cenu do poslední chvíle nevíte, zrovna ideální.
Poděkování: id Barclay na Okounu.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.