Share |

John Mayall: Pracuji jednoduše, cestuji nalehko (rozhovor)

Foto: Cristina Arrigoni

Bluesové legendě Johnovi Mayallovi je 83 a stále koncertuje po celém světě. V pražském Divadle Archa zahraje 3. března v rámci své  tour Livin'& Lovin' The Blues 2017. Jak to dělá?
 
Vaši hudbu mají rádi i lidi, co jinak poslouchají úplně jinou muziku. Díky čemu je podle vás vaše hudba tak univerzálně platná a dobře přijímaná?
Snažím se vyjadřovat své pocity, myšlenky a to, co se děje ve světě. Vlastní názory a nápady jsou vždycky skvělý materiál ke zpracování slovy a hudbou. V tom vlastně blues spočívá obecně.

Být na tour je někdy dost náročné, i pro muzikanty, kterým je dvacet. Jaké máte tipy, jak zůstat ve formě? Jak třeba bojujete s nedostatkem spánku, který s turné (pravděpodobně) souvisí?
Miluju být turné, protože si hrozně užíváme hraní pro publikum a vytváříme každý večer novou, čerstvou muziku. Cestujeme nalehko, nemáme velkou produkci a na rozdíl od většiny kapel máme dostatek materiálu, abychom mohli hrát každý večer jiný set. Pracujeme jednoduše a tak si na spánek čas najdeme.

Co děláte, když jste doma a můžete odpočívat? Pijete čaj? Čtete rád knížky, nebo spíš trávíte čas s lidmi?
Když jsem doma, vždycky mám napilno a užívám si čas se svou rodinou, dívám se na filmy a dělám většinu věcí, co lidi dělávají ve volném čase. Nepiju čaj, ale miluju kávu a jím spoustu masa. 

V Praze zahrajete v březnu 2017. Máte nějaké zvláštní vzpomínky na Českou republiku a Prahu? Váš koncert k příležitosti vašich osmdesátin v Divadle Archa byl přijat báječně a všichni byli nadšení.
Je vždycky milé, když jsou lidi spokojení a publikum si koncert užije, a stejně tak si i my užíváme hraní pro lidi s vědomím, že ze sebe dáváme to nejlepší.

Co můžeme očekávat od vašeho březnového koncertu?
Pro každý koncert sestavuji jiný playlist, ale vždycky s ohledem na to, aby byl co nejrůznorodější a byly v něm zastoupené věci ze všech období mé dlouhé kariéry.

Jako muzikant jste aktivní už od 50. let. Do jaké míry se podle vás hudební scéna proměnila, v čem se liší dnešní hudební branže? Nebo se v základu zase tolik neproměnila?
Já vlastně žádný velký rozdíl nevidím. Lidé sledují tvorbu muzikantů, jejichž hudba se jim líbí, a vy jim na oplátku chcete odehrát upřímné a vzrušující vystoupení, jako vyjádření toho nejlepšího, co ve vás je.

Každý, kdo se o hudbu zajímá, vás někdy pravděpodobně zaregistroval, ačkoliv jste nikdy nedostal žádnou cenu Grammy nebo něco podobného. Máte nějakou teorii, proč tomu tak je?
Nemám ponětí, ale naštěstí to nikdy nemělo žádný vliv na to, co dělám.

Máte v blízké budoucnosti nějaké plány stran nahrávání?
Příští měsíc by mělo vyjít mé nové album Talk About That, na které už začínají vycházet nadšené recenze. Vystupuje na něm coby host kytarista Joe Walsh, který se na něm vydává po velmi zajímavých bluesových stezkách. Co se týče budoucích nahrávek, plánuju natočení živého alba naší současné sestavy, v triu s Gregem Rzabem (baskytara), Jayem Davenportem (bicí) a mnou na všechno ostatní. To by měla být pro všechny zajímavá deska.

 

John Mayall vystoupí 2.3. 2017 v Divadle Archa.

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.