Share |

B.B. King a John Mayall už v úterý zahrají na společném pódiu v Praze

Z koncertu přineseme fotoreport
foto archiv pořadatele

 

Už v úterý bude Praha svědkem unikátního dvojkoncertu, na pódiu Kongresového centra Praha se v jeden večer sejde bluesový král B.B.KING a fenomenální JOHN MAYALL! 

Pokud si tuto hudební lahůdku nechcete nechat ujít, máte poslední možnost – v prodeji zbývá necelá stovka lístků.

 

B.B.KING 

 

Riley B.King, celému světu známý jako B.B.King, se narodil 16.září 1925 v Itta Bena v Mississippi. Je považován za nejlepšího bluesového kytaristu všech dob, hudebníka, který definoval rhythm & blues a přiblížil jej posluchačům na obou stranách Atlantiku. Už v roce 1969 však díky crossoverovému hitu The Thrill Is Gone (coververzi písně Roye Hawkinse) a následném hostování na American Tour skupiny The Rolling Stones pronikl i k mainstreamovému publiku. Mladší generace jej pak mohou znát i zásluhou společného singlu s U2 – When Love Comes To Town z jejich alba Rattle and Hum. Je mnohonásobným držitelem Grammy a autorem nespočtu hitů – namátkou Three O'Clock Blues (no.1, z roku 1951), You Don't Know Me (no.1, 1952), Please Love Me (no.2, 1953), You Upset Me Baby (no.2, 1954), Sweet Sixteen, Part I (no.2, 1960) nebo Don't Answer The Door, Part I (no.2, 1966). V 80.letech byl uveden do Rock'n'rollové síně slávy.

Přestože letos oslaví úctyhodných 86 let, jakoby na něj čas neměl žádný vliv. Každý rok odehraje na neuvěřitelných 250! koncertů.

JOHN MAYALL 

John Mayall, kytarista, zpěvák a hráč na klávesy a foukací harmoniku, se stal vzorem a spoluhráčem takových vynikajících hudebníků jako Eric Clapton, Mick Taylor (Rolling Stones), Mick Fleetwood (Fleetwood Mac) a mnoha dalších. Narodil se v roce 1933 v malé vesnici nedaleko anglického Manchesteru. Na klavír, kytaru a harmoniku se učil jako samouk od svých třinácti let, aktivněji se hudbě věnuje však až od třiceti. Jako John Mayall's Bluesbreakers začal vystupovat až v Londýně, kde se později také setkal s Ericem Claptonem. Výsledkem bylo album, které se umístilo vysoko na žebříčcích a které jim zajistilo pověst legend. Poté, co Clapton a Jack Bruce opustili The Bluesbreakers, aby zformovali Cream, prošla Mayallovou kapelou celá řada skvělých hudebníků - Peter Green, John McVie a Mick Fleetwood (pozdější Fleetwood Mac), Andy Fraser (Free) či Mick Taylor (vstoupil do Rolling Stones). Za svoji hudební dráhu John Mayall vydal desítky alb (přesně: 56), hrál s dalšími hudebními legendami jako John Lee Hooker, T-Bone Walker, Billy Preston, Billy Gibbons, Gary Moore, Heft Healy, Coco Montoya, Otis Rush nebo Sonny Boy Williamson. 

Stejně jako při všech jeho nedávných návštěvách Prahy doprovodí Mayalla i 12.7. na pódiu jeho „domácí“ skupina Bluesbreakers. 

Vstupenky na koncert B.B.Kinga a Johna Mayalla jsou k zakoupení v síti Ticketportal. www.ticketportal.cz 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.