Share |

Ji.hlava 2013: Lidská práva (opět) inspirují dokumentaristy

foto: archiv MFDF Jihlava

První sovětský DJ nebo básník z Guantanáma promluví v Jihlavě o lidských právech. Inspirační fórum je i letos součástí festivalu dokumentů, který začíná ve čtvrtek.

Nasměrovat dokumentaristy. To je úkol pro trojici přednášejících Inspiračního fóra. Poukazovat na zajímavá témata tento rok budou: „básník z Guantanáma“ a bojovník za lidská práva Moazzam Begg, první sovětský DJ a novinář Artěmij Troitskij a Šejla Kamerić, bosenská kulturní aktivistka.

Jedná se o unikátní projekt v rámci jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Návštěva hostů zahrnuje i přednášky s diskuzemi pro veřejnost. Minulý rok bylo Inspirační fórum nejpodnětnější částí festivalu, mimo jiné i díky vystoupení Gao Xingjiana, držitele Nobelovy ceny za literaturu. Letošní sestava inspirátorů svým způsobem navazuje a rozšiřuje potenciál zajímavých setkání.

Demokracie a strach na ruský způsob
Když Český rozhlas v dubnu pořádal druhý ročník dílen o budoucnosti žurnalistiky s názvem PRESSpektivy, jedním z lektorů byl Artěmij Troitskij. A není divu, že ruský publicista dostal pozvání od Filipa Remundy, kurátora Inspiračního fóra, i do Jihlavy. Troitskij, který prožil část dětství v Československu, je známý jako znalec sovětského undergroundu.

„Ruští lídři jednadvacátého století se s volbami nepářou. Buďto je zruší nebo zfalšují.“ Tak seTroitskij v dubnu 2007 vyjádřil ke svobodným volbám v článku věnovaném Borisi Jelcinovi. Na něm oceňuje jeho víru v demokratickou myšlenku a její základní principy – svobodu projevu, tisku a právě svobodné volby. Zato pro současného prezidenta Vladimíra Putina je podle něj demokracie „mrtvý koncept“.
http://www.youtube.com/watch?v=dXqWzZdAbTM

Ačkoliv již není tak hlasitým kritikem poměrů v Rusku (sám připouští, že je to možná kvůli strachu), stále zůstává ve hře. Otevřeně například podpořil činnost skupiny Pussy Riot. „Opravdu nechápu, jak naši lidé mohou být tak krutí, tak hloupí, tak konzervativní a tak necitliví vůči lidem, kteří pro ně pracují, myslím tím pro jejich svobodu,“ vyjádřil se o neúspěchu jejich protestu.

V Jihlavě zřejmě bude mluvit i o strachu, který je pro ruskou společnost opět aktuální téma. „Kdyby Rusové mohli zázrakem opustit zemi bez jakýchkoliv potíží, kolem pěti milionů těch nejmladších, nejchytřejších, nejodbornějších a obecně řečeno nejslušnějších by uteklo bez mrknutí oka,“ řekl v březnu.

Afghánistán – Guantanámo – kontroverze
Britský občan Moazzam Begg strávil téměř tři roky ve věznicích v Bagrámu a Guantanámu. V ledu 2005 byl, Pentagonem označený jako nepřátelský bojovník a člen Al-Káidy, propuštěn. Bez oficiálního obvinění, bez omluvy. Až v roce 2010 došlo k mimosoudnímu vypořádání s ním a dalšími šesti britskými vězni.

Do Jihlavy tak opět přijede někdo, kdo má zkušenosti s represí ve světovém měřítku. Loňská návštěva zástupkyň protestní skupiny FEMEN vzbudila velký ohlas. Inspirační fórum tak znovu poukáže na téma, které není v Česku úplně známé, rozhodně si ale zaslouží pozornost. A to nejen kvůli kontroverznosti.

„Kdyby je mohl slyšet,
tikala by jejich srdce
jako stopky, měkká

jako plastika, předurčená
k rozpadu? Kdyby
je mohl vidět, viděl by

ty přízraky tváří,
o kterých si myslel, že je zná,
ale ne teď a tady?“

Tuto báseň, nazvanou Mimo komplex, věnoval Philip Metres vězňům v Guantanámu. Sám Moazzam Begg podal básnickou výpověď o zajetí ve sbírce Poems From Guantánamo: the Detainees Speak. Toto dílo nemá přílišnou uměleckou hodnotu, je cenné především jako mementum. Dvaadvacet básní od sedmnácti vězňů přibližuje šílenost věznění bez rozsudku rozličnými formami, od modliteb až po rap.

Návštěva Moazzama Begga v Jihlavě ale přináší jistou dávku kontroverze. Se svou organizací Cageprisoners cestuje po světě a snaží se vytvořit diskuzi a zvyšovat povědomí o podmínkách vězňů. Přiznal, že před svým zadržením sympatizoval s muslimským hnutím a pobýval ve dvou výcvikových táborech. Vyjádřil se, že podporuje odboj proti cizí okupaci. V roce 2010 Gita Saghal z Amnesty International otevřeně kritizovala, že vydávání nejznámějšího britského podporovatele Talibánu za obránce lidských práv by pro tuto organizaci mohlo být hrozbou. Připojilo se několik novinářů a britských poslanců, spisovatel Salman Rushdie vyjádřil, že činy Moazzama Begga „si zaslouží opovržení.“

Trauma jako inspirace
Jediným lektorem Inspiračního fóra „z branže“ je tento rok bosenská vizuální umělkyně Šejla Kamerić. Její nejznámější dílo, Bosnian Girl, bylo vytvořeno ještě v letech, kdy pracovala v reklamě. Přesto však její tvorba vykazuje známky silné uměleckosti. V posledních letech se zabývá především filmem, svůj poslední natočila o obléhaném Sarajevu a o době, kdy ještě studovala výtvarná umění.
http://www.youtube.com/watch?v=XhWnpETOaQc

„Často se sama sebe ptám, co za člověka a umělce bych byla, kdybych si neprošla válkou,“ pojmenovává svůj hlavní zdroj inspirace. Svou tvorbou „zůstává doma“, reflektuje události na Balkánu, zabývá se národní identitou. Téma její lektorské práce na Inspiračním fóru je zřejmě nejméně předvídatelné.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava 2013
http://www.dokument-festival.cz/

Inspirační fórum
25. října, 16.00, Artěmij Troickij, kino Dukla, sál Reform
26. října, 16.00, Šejla Kamerić, kino Dukla, sál Reform
27. října, 16.00, Moazzam Begg, kino Dukla, sál Reform
 

Citováno:
Troitsky, Artemy. „Someone still loves you, Boris.“ New Statesman 136, no. 4842 (April 30, 2007): 20.
http://www.opendemocracy.net/od-russia/artemy-troitsky-peter-pomerantsev-oliver-carroll/talking-point-is-culture-new-politics-in-
http://www.fee.org/the_freeman/detail/outside-the-complex
http://www.human-rights-for-all.org/spip.php?article29
http://www.youtube.com/watch?v=XhWnpETOaQc


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.