Share |

Jeden svět: Jaké z protestujících, nepokojných a revoltujících filmů neminout?

Jeden svět 2012
repro www.jedensvet.cz

 
6.března začne v Praze festival Jeden svět. Celkem bude k vidění 106 filmů ze 44 zemí. Už tradičně jsou v programu dokumenty z Číny, Afgánistánu nebo Barmy. O lidských právech se ale točí i na Maledivách nebo v Grónsku. Na festivalu bude také uvedeno několik filmů ve světové premiéře. Například film nizozemské dokumentaristky ruského původu Mashi Novikové Sladká vůně domoviny nebo Ti druzí od Willema Timmerse a Ilji Koka.
 
Tady je pár tipů na filmy, které by jste jistojistě neměli propásnout:
 
Černobílý rodinný portrét
Žít na Ukrajině a mít černošského otce – skoro stoprocentní pravděpodobnost, že skončíte v sirotčinci. Odtud si Olga Nenja vzala takových dětí dvacet tři. Jenže i Olga má k ideálu matky hodně daleko. Nečekejte jednoduché odpovědi, nic takového v tak složité situaci neexistuje. Kanadský dokument od Julia Ivanova.
 
Epicentrum
Šimon Pánek za mlada a s cigaretou, senátor Štětina nám taky trochu omládl, mrňavá místost v redakci Lidových novin, spousta nadšení a pár dalších nadšenců. Jak se rodil Člověk v tísni zaznamenal ve svém dokumentu Petr Jančárka.
 
Když se kácí les
Pojem ekoterorismus skloňují média dnes a denně. Jak se ale člověk takovým ekoteroristou stane? Dá se to pochopit? Osud amerického aktivisty Daniela McGowena nás nutí se ptát: Jaké prostředky jsou v boji za vyšší cíle ještě společensky přijatelné?
 
Lid vs. Donald Trump
Co se stane, když si Donald Trump usmyslí, že za vaším domem vybuduje nejluxusnější golfový resort na světě a vaše vláda ho v tom podporuje? Obyvatelé skotského města Aberdeen se mohli přesvědčit na vlastní kůži. To, že peníze vládnou světu, okusil i režisér dokumentu Anthony Baxter, kterého během natáčení dokonce zatkla policie.
 
Prezident mizejících ostrovů
Dvacet let byl v čele demokratické opozice bojující proti diktátorovi, potom mu zemi, kterou pomohl osvobodit, začalo krást moře. Bývalý prezident Malediv Mohamed Nasheed se proto rozhodl bojovat na klimatickém summitu v Kodani za dohodu o snížení emisí. Nakonec však zemí začaly cloumat nepokoje a Nasheed musel odstoupit. Americký dokument od Jona Shenka.
 
Šarlatová cesta
Hendikepovaní a sex. Velké tabu se rozhodla nabourat australská dokumentaristka Catherine Scott . Na pomoc si vzala Rachel Wotton – ženu která poskytuje sexuální služby lidem s hendikepem. Seznamte se s Markem a Johnem, kteří tráví život na elektrických vozících, a poznejte jejich pocity a touhy.
 
Ten, co tančí s mraky
Indiáni prý nemají strach z výšek. Mýtus číslo jedna. Mohawkové jsou bojovníci, kteří neznají strach. Mýtus číslo dvě. Ani Jerry, ani Sky ovšem o sobě nemůžou říct, že by se při práci na stavbě mrakodrapů nebáli. Jenže nic jiného neumí, tato nebezpečná práce se v jejich rodinách dědí z otce na syna už generace. Jaké to je dojíždět za prací stovky kilometrů? A proč se tak vůbec děje? Německý dokument od Katji Esson.
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.