Share |

Rozchod Nadera a Simin - nejúspěšnější íránský film poslední doby

pr

 

První ročník Festivalu íránských filmů, který se uskuteční ve dnech 11. – 15. ledna 2012 v pražském kině Světozor, přichází s horkou novinkou. Do programu se podařilo získat rovněž nejúspěšnější íránský snímek posledních let s názvem Rozchod Nadera a Simin (Nader and Simin, A Separation) scenáristy a režiséra Asghara Farhadiho. Íránské drama z roku 2011, jež má na kontě bezpočet významných filmových ocenění, celý festival zahájí. Jeho premiéra zároveň předznamená následné uvedení i v dalších tuzemských kinech.  Film by se měl na plátnech objevit od poloviny února 2012 prostřednictvím distribuční společnosti Artcam.

Snímek, který mělo možnost zhlédnout už festivalové publikum na 46. MFF v Karlových Varech, byl oceněn Zlatým medvědem za nejlepší film a Stříbrným medvědem v kategorii nejlepší herečka na letošním 61. ročníku festivalu Berlinale. V letošním roce získal i mnohé další významné trofeje na filmových festivalech po celém světě – například v San Sebastianu, Londýně, Sydney, Melbourne, New Yorku, Oslo, Jerevanu a dalších. Snímek je jediným oficiálním íránským kandidátem na nejlepší zahraniční film v rámci prestižních Oscarů (Ceny Akademie). Trailer k  filmu je možné zhlédnout zde  httphttp://://www.youtube.com/watch?v=KtFprNJmnPM.

„Rozchod Nadera a Simin je vůbec nejvěhlasnějším počinem současné íránské kinematografie, který bude na festivalu uveden. Zároveň se jedná o poslední dílo jednoho z nejpopulárnějších íránských režisérů Asghara Farhadiho. Íránská kinematografie dosud neměla v České republice tradici, naší snahou je tímto snímkem, který sklízí po celém světě jeden úspěch za druhým, a rovněž prostřednictvím festivalu jako takového, ukázat českým divákům, že i naše filmografie nabízí jedinečnost, rozmanitost a kvalitu. Snad se podaří i díky filmům a dokumentům vyvrátit pár mýtů, které jsou zde o Íránu zakořeněny,“ říká hlavní organizátor festivalu Kaveh Daneshmand z produkční společnosti Tokada Productions.

Díky Festivalu íránských filmů se vůbec poprvé dočká tuzemské publikum ucelenější přehlídky íránské kinematografie a bude se tak moci seznámit s tvorbou této filmové velmoci. Íránská kinematografie se pro své unikátní umělecké pojetí a bohatou historii těší značné pozornosti světového publika i odborné kritiky minimálně již tři desetiletí. Snímky uvedené v rámci festivalu přiblíží život v současném Íránu, zejména Teheránu, a nabídnou i takové, jež v poslední době vzbudily respekt i na domácí půdě. Více informací o festivalu a předprodeji vstupenek na http://www.iranianfilmfestival.cz nebo na http://www.kinosvetozor.cz.

Hlavní dějovou osu snímku Rozchod Nadera a Simin tvoří příběh manželského páru - Nadera (Peyman Moaadi ) a Simin (Leila Hatami), kteří jsou vystaveni těžkému rozhodnutí: odstěhovat se do jiné země a zajistit tak lepší život své jediné dceři Termeh, nebo zůstat v Íránu a starat se o Naderova otce, který je postižen Alzheimerovou chorobou? Simin je rozhodnutá pro odchod, kdežto Nader chce zůstat a být svému otci nablízku. Rozdílná stanoviska zapříčiní neshody a hádky, které vedou až k rozchodu manželů. Poté, co Simin opustí zemi, najme Nader pečovatelku, která by se o otce starala.  Po čase však s nelibostí zjišťuje, že žena je nejen těhotná, ale v tomto stavu navíc pracuje bez svolení svého nevyrovnaného manžela, což je v tradičních íránských rodinách považováno za prohřešek. Brzy nato se Nader ocitá lapen do sítě lží a manipulace veřejných konfrontací...

Novinář Lee Marshall z britského internetového magazínu Screendaily.com snímek popsal slovy: „Farhadi načrtl příběh, který není jen o mužích a ženách, dětech a rodičích, justici a náboženství v dnešním Íránu, ale vyvolává složité a celosvětové relevantní otázky o odpovědnosti, o subjektivitě a možnosti „říkat pravdu“ a o tom, jak křehká dokáže být hranice mezi neochotnou ke změně a pýchou, sobectvím a tyranií, jakožto vlastnostmi charakteristickými zejména pro muže.“ Filmová recenzentka Alissa Simon z mezinárodního kulturního serveru Variety.com dodává: „Napjaté, narativně složité a formálně hutné drama vyzívající k zamyšlení od íránského tvůrce Asghara Farhadiho, Rozchod Nadera a Simin, je jeho doposud nejsilnějším dílem. Jakkoliv je film bohatý co do příběhu, pohrává si s tím, co je slyšet a není zjevné a vytváří ústřední vizuální motiv otevřených a zavřených dveří, jenž je nedílnou součástí zápletky.„ 

Rozchod Nadera a Simin skvěle zapadá do dramaturgické skladby prvníhoFestivalu íránských filmů, jež klade důraz na tématiku ‚Ženy v íránské kinematografii’, na život a dění v Teheránu a na tvorbu mladé talentované generace filmařů. Esejisticky či sociologicky pojaté snímky, které určují tato témata, budou promítnuty ve třech programových sekcích festivalu: Hraný film, Teherán a Sekce krátkých filmů. Diváci jejich prostřednictvím nahlédnou do životů íránských žen, které uvedou na pravou míru své specifické postavení ve společnosti; dále se vydají do ulic a jiných míst starého a nového Teheránu, kde se setkají s životem jeho obyvatel, prostředím a jejich zvyky na pozadí politické scény. Některé snímky zachycují například současnou architekturu, následky ničivého zemětřesení nebo se dotknou fenoménu graffiti, které je v Íránu zakázané. Rovněž divákům nastíní, jakými tématy a jakou měrou ovlivňuje Teherán kinematografii a jak je tomu naopak. Sekce krátkých filmů nabídne prostřednictvím filmových bloků průřez tvorbou mladé talentované generace filmařů. 

Festival íránských filmů představí díla od tvůrců jako Kamran Shirdel nebo Pirooz Kalantari, kteří patří mezi nejuznávanější autory íránských dokumentů a za svou práci byli mnohokrát oceněni po celém světě. Coby nejvýznamnější hosté nebudou na festivalu chybět filmoví režiséři jako Niki Karimi, Kambuzia Partovi anebo Shadmehr Rastin, kteří zároveň uvedou své filmy osobně. 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.